Filtus Floran na wierzch czy pod żwir? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Filtus Floran na wierzch czy pod żwir?

Liczba wyświetleń: 3063·Odpowiedzi: 4
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
loomp Kraków
Mam pytanie jak w temacie, czy podłoże Filtus Floran od MHK, można stosować jako wierzchnią warstwę, czy musi być czymś przykryte ?

loomp
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Peterpl Głogów / Wrocław

19 gru 2010, 10:13   (#2)  

Możesz go stosować jak chcesz, ale ja bym nasypał coś na wierzch, bo jest strasznie lekki i ciężko zasadzić w nim mniejsze rośliny. Osobiście już 2 raz bym go nie kupił.

Peterpl
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Głogów / Wrocław

12lkupis Wodzisła Śląski

19 gru 2010, 12:41   (#3)  

Od 6 lat stosuje go w swoim akwarium i całe dno mam wysypane warstwą około 9 cm a pod nim nawóz JBL (100/40/40) i świetnie zdaje egzamin. Na początku trochę zawyża PH ale częste podmiany i CO2 stabilizują ten fakt. Zerknij tu http://www.youtube.com/watch?v=kEtWEmXluMk
Akwarium-interaktywna telewizja dla kotów

12lkupis
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wodzisła Śląski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
loomp Kraków

19 gru 2010, 17:56   (#4)  

Dzięki za odpowiedzi. Najmniejsza będzie glosia, mam nadzieję, że sadzenie pęsetą jakoś pójdzie, a potem nie będzie wyskakiwać :roll:

12lkupis, świetne boesmanki, nic nie daje takiej satysfakcji jak dobre samopoczucie podopiecznych :D

loomp
Ranga: Początkujący

jedrek1911 Kraków

20 gru 2010, 02:15   (#5)  

Jeśli chodzi o Filtus Floran, to używa się go tak jak żwirku, tyle, że jest lżejszy. Jest jeszcze Filtus Floran Start, który jest substratem podżwirowym.
Co do sadzenia w Filtus Floran to wcale nie jest tak źle, obecnie mam Amazonię i jeśli chodzi o sadzenie i lekkość podłoża to jest porównywalnie.

Pozdrawiam
Jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1485
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
IMG20230105145617.jpg

Substrat czy Ziemia??

git66 w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8251
Opiszę temat. Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże. Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
YouTube

Ceramika czy lawa pod podłoże

Adagrande w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8977
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne. Tak jak na filmiku Tylko jako wypełnienie ...
YouTube

Tropica soil jako podłoże. Co dać pod spod?

dzidek8989 w Podłoże · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 17251
Chce użyć do 125 litrowego akwa podłoże tropica soil i zastanawiam się co dać pod żeby zaoszczędzić troche.

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1731
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Czy czarna lawa może w akwarium rdzewieć?

Szatan w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2559
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...

Na górze żwir na dole podłoże?

daniel waligóra w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2150
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...

Czy raz wyjęty lignit można ponownie włożyć do akwarium?

Anonim 59529 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1823
Witam W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...

Podsypka pod podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3963
Kupiłem sobie nowe akwarium o wymiarach 60X35X35. Niestety chyba coś mnie zamroczyło przy zakupie podłoża aktywnego (NEO Soil Plant Brown 8l) i kupiłem go za mało :( Wg kalkulatora wychodzi mi, że będ...

Substrat - w worku, czy luzem?

Letys w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7951
Dobry wieczór. Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem? Substrat w worku na pewno po...

Statystyki

Ten temat przegląda 195 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 195 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.