zwijanie lisci na koncach - Ludwigia glandulosa ('perennis') - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

zwijanie lisci na koncach - Ludwigia glandulosa ('perennis')

Liczba wyświetleń: 1520·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
xkowalski Krakow
Od pewnego czasu skrecaja mi sie liscie Ludwigii glandulosa ('perennis') na koncach:

pogladowe zdjecie mojego akwarium:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/991 ... eeb8b.html

Akwarium 160litrow

oswietlenie HQI 70WAT oraz 3x 24 T5

Nawozone EI

leje tygodniow po 50% podmianach
20mg/l NO3
2mg/l PO4
3mg/l MGSO4
24mg/l K

do tego daje dwa micro zgodnie z zaleceniami producena + maly bonus :)

akwarium nawozone dodatkowo CO2 z butli cisnieniowej wspomagane codzienna dawka easy carbo 4-5ml

jakies sugestie? :)

xkowalski
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Krakow

xkowalski Krakow

15 gru 2010, 20:07   (#2)  

nikt nie podpowie?

xkowalski

Piotrek Dymowski Warszawa

15 gru 2010, 20:59   (#3)  

Nie za mało cos magnezu??
Pozdrawiam!
Piotrek
Partner roslinyakwariowe.pl

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
xkowalski Krakow

15 gru 2010, 21:34   (#4)  

No wlasnie sie zastanawiaelm kiedys nad tym ale jak patrzylem w dokumenci spidera to on leje niewiele wiecej bo zaklada ze jest go troche w kranowce, ale w magnezie nie mam calkiem doswiadczenia inne rosliny takie jak rotala, bacopa, glossostigma czy mchy rosna ladnie tylko ludwigia sie zakreca

xkowalski

Piotrek Dymowski Warszawa

16 gru 2010, 00:22   (#5)  

Nie raz miałem w baniaku roślinę która nie chciała rosnąć, mimo że inne wyglądały wzorowo.. Chociażby mały heniek.. nigdy nie mogłem go wyhodować, a teraz rośnie jak szalony..

W jednym z moich pierwszych roślinnych miałem grupę aromatici, zawsze rosła pięknie, nagle tez zaczęła się nieładnie wywijać do dołu i skręcać.. Moim zdaniem był to efekt zbyt mało intensywnego nawożenia makroelementami.. Ale tyle ilu jest akwarystów, tyle teorii :) sam musisz dojść do porozumienia z tą rośliną i w końcu wpaść na to czego ma za dużo lub za mało.. lub inaczej.. jaki pierwiastek limituje pobór innego, mimo odpowiednich dawek(na to tez należy zwrócić uwagę, na przykład nadmiar wapnia limituje pobór magnezu, potasu i żelaza i żebyś je lał to i tak na roślinach mogą wystąpić objawy ich niedoborów)
Pozdrawiam!
Piotrek
Partner roslinyakwariowe.pl

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5409
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
035d-1.jpg

Ludwigia palustris Green (Ludwigia błotna zielona)

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2317
035d-1.jpg Fragment opisu: Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
Zrzut ekranu 2023-08-10 213524.png

Rotala colorata i Ludwigia sp. mini

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5363
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
ludwigia pantanal.JPG

Ludwigia Pantanal

cob_ra w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2700
Roślina dość kapryśna u mnie w zbiorniku, na początku popalone stożki wzrostu, ale z biegiem czasu dostosowuje się do warunków. Jej barwa jest tym mocniejsza im dostanie więcej światła. Rośnie bardzo ...

Ludwigia mini super red na dragonie

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1590
Słuchajcie, Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?

Gnicie łodyg i liści - pomocy

smoovb w Sprzątanie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 15800
Witam, mam akwarium 126L około 4 miesięcy na ziemi ogrodowej. Akwarium jest zarośnięte różnymi roślinami, wszytko raczej dobrze rośnie nawożone CO2 z butli, rybek nie za wiele (4 skalary, 12 neonek, 2...

Ludwigia sp. Mini Red - liście odpadają od łodygi

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9464
Witam, borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...

Ludwigia white

ASTERII w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2117
Witam, załączam zdjęcia swojej ludwigi która ostatnio ale widzę że i nesa gold zaczyna zarasta glonem. Szukam przyczyny problemu. NO3 na 5 trzymam tutaj wyjątkowo wypadło trochę slabej.

Obumieranie lisci Amazon Sword

stef w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1173
Witam Was. Od dluzszego czasu sledze wasz blog i duzo sie nauczylem.Ale od dluzszego czasu mam problem z Amazon Sword. Przestaly rosnoc, stare liscie obumarly a nowe karlowaciejo. Akwarium jest prawie...

Ludwigia repens

danielgo w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2954
Witam serdecznie. Prosiłbym o sugestie w jaki sposob przyciąć ta piękna roślinę w moim akwarium. Chodzi mi o to jak zachowaja sie te fragmenty od których odcieto roślinę. Wypuszcza po 2 nowe kłącza, a...

Statystyki

Ten temat przegląda 781 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 781 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.