bialy nalot na niektorzych roślinkach - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

bialy nalot na niektorzych roślinkach

Liczba wyświetleń: 1015·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Problem, który mnie spotkał a raczej moje roślinki to biały nalot. wydaje mi się, że nie jest to żaden glon. po potrząśnięciu roślinką np moczarką ten syfek z niej spada. co to może być?!?!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jeśli ktoś miał podobny problem i wie co to może być to proszę o pomoc.
na google znalazłem jeden post chłopaka który miał identyczny problem ale tam temat zszedł na rozmowę o oświetleniu wiec niewiele się dowiedziałem. jedna osoba straszyła odwapnianiem

Odwapnienie biologiczne
Przy dużej liczbie roślin w akwarium i silnym oświetleniu nasze akwarium
narażone jest na bardzo poważne problemy, a nawet katastrofę mogącą w
krótkim czasie zabić wszystkich jego mieszkańców. Może dojść do zjawiska
tzw. "odwapnienia biologicznego" (inaczej dekalcyfikacji biologicznej
lub biogenicznej), które polega na rozkładaniu przez rośliny kwaśnych
węglanów (przede wszystkim wapnia, ale także magnezu) i gwałtownych
wahaniach pH między dniem a nocą.

pewnie będą pytania jakie akwarium, oświetlenie, parametry

wszystko unormowane akwarium dojrzało juz prawie 2 miesiące ma. testy robię co 5dni wiec parametry pod kontrolą. tylko ten osad mnie denerwuje....

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1990
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
image.jpg

Czarny nalot na roślinach

Robert1984 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3936
Witam, czy ktoś może zdiagnozować gdzie leży mój problem? 1 problem to czarne plamy na większości liści 2. Problem to Vallisneria robi się brązowo-czerwona Moje parametry: -baniak 180L -światło led...
20231015_105357.jpg

Brązowy nalot łatwy do usunięcia

Anonim 4156 w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6306
Mam akwarium 120 l, 15 małych rybek, trochę roślin, CO2 podawane 24 h/dobę, co tydzień wymiana 20 l wody RO mineralizowanej, dwie świetlówki palone 9 h dziennie. Jedna to GLASS LED POWER 18W, druga no...
img_001.jpg

Czarny nalot na korzeniu

Janus81 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3578
Dzień dobry, Potrzebuję pomocy w identyfikacji i ocenie niezidentyfikowanego nalotu moim akwarium. Posiadam zbiornik, kostkę, 30x30x30 z krewetkami, wystartowany 2 msc temu i kilka tygodni temu zacz...
314504001_633535168474862_6880014273561497136_n.jpg

Eleocharis parvula - glony / brązowy 'nalot'

Rekurencja w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4240
Cześć, mój eleocharis parvula (in-vitro) od posadzenia (ok 2 tyg temu) dostaje brązowego nalotu takiego jak na zdj. Palcem idzie się tego pozbyć w większej ilości. Roślinka jak widać się ukorzenia i r...
IMG_20220424_200059.jpg

Brązowy nalot na lisciach

rawracer w Rośliny · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 10875
Witam wszystkich. Liście które są najbliżej światła pokrywają mi się takim nalotem . Czy to od światła ? Belka własnej roboty .
IMG-20220313-WA0009.jpg

Dziwny nalot na roslinach

Radtuli85 w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6329
Witam. Po ok. 2 miesiacach od zalozenia akwarium na roslinach pojawilo mi sie takie ustrojstwo. Akwarium 40 l, bojownik i 3 otoski. Swiatlo jeneca sc40 (swiece 8h) Dodaje carbo x2, algumini plus, kulk...

Biały, galaretowaty nalot na roślinach. Co to?

Scann w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 16556
Witam. Baniak ma 8 dni, wczoraj robiona podmiana wody 50%. Nawożenie metodą EI 50% zalecanych dawek. Mam następujący problem. W ciągu jednej nocy pojawił mi się dosłownie na wszystkich roślinach ...

Biały nalot (śluz) na dnie i kamieniach

MIKEURB w Glony · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 33974
Witam, Mam problem . W moim akwarium na dnie, kamieniach i 80% roslin pojawiło się coś. Wygląda to jak wata/pleśń otoczona śluzem nie mam pojęcia co to jest i jak to zwalczyć rosliny zaczynają ch...

Chihiros WRGB 35w 1800 L 2 SLIM i zielony nalot

mariusz jakuc w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2441
czy lampa Chihiros WRGB II SLIM 45 35W, 1800Lumen może być za silna , w aplikacji dałem ja na 100% Akwarium o wymiarach 50x30x30 , na razie średnio obsadzone, wszystkie rośliny idą w gore i widać ze...

Statystyki

Ten temat przegląda 825 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 824 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.