Witam od dłuższego czasu niemogę poradzić sobie z zielenicami kolonijnym w moim głownym zbiorniku 80x30x40 . Założyłem niedawno równiez kosteczkę 13 litrów w której oczywiscie pojawił sie ten sam problem. Oto opis mojego 96 litrowego baniaczka:
podłoże amazonia2- 18 litrów
2x39 W
filtr zewnętrzny JBL e 900
gęsta obsada roślinna
optymalne parametry wody
naworzenie - ( myślę że tu będzie pies pogrzebany):
Makro
KNO3 - 5 płaskich łyżeczek (25ml suchego proszku)
KH2PO4 - 1 łyżeczka (5ml proszku)
MgSO4x7H2O - 10 łyżeczek (50ml proszku)
K2SO4 2 łyeczki (10ml proszku)
zalana wodą do objętości 500ml
dozowanie 3x w tygodniu po 20ml na dawkę.
Mikro
50ml nawozu Intermag do 300ml wody (350ml roztworu),
2x w tygodniu po 10ml na dawkę, na przemian z makro, albo 3ml w dawkach dziennych.
Ostatnio ograniczyłem troszkę myślac ze to pomoze:
Codziennie 7ml makro i 2 ml mikro.
Niestety dalej sie pojawiają na szybach kamieniach oraz korzeniu.
Gdzie tworzą ci się zielenice punktowe ?
Ja miałem kiedyś z nimi problem ale tylko na szybie na które padało światło słoneczne.
Czy twój zbiornik jest narażony na takie światło ?
To dziwne ale każdy z Was napisał cos innego. Drogi kolego ja też się borykałem z tym problemem, niestety w moim przypadku odstawienie micro doprowadziło nie tylko do braku efektu w zwalczaniu zielenic, ale również do inwazji sinic w akwarium, doszło do 6 dniowego zaciemnienia akwarium.
Stąd jeżeli już to stawiałbym raczej na relację pomiędzy N a P
To dziwne ale każdy z Was napisał cos innego. Smile Drogi kolego ja też się borykałem z tym problemem, niestety w moim przypadku odstawienie micro doprowadziło nie tylko do braku efektu w zwalczaniu zielenic, ale również do inwazji sinic w akwarium, doszło do 6 dniowego zaciemnienia akwarium.
Stąd jeżeli już to stawiałbym raczej na relację pomiędzy N a P
I na tym forum właśnie polega że są różnice zdań i dyskutuje się o nich Napisałem po prostu to co wiem z autopsji, też kropeczki przerabiałem. Najczęstszą przyczyną jest właśnie przedawkowanie micro, a więc za duży stosunek micro do macro.
Ja bynajmniej odstawił bym micro na jakiś tydzień i wrócił potem z połową dawki. Nie neguję w żadnym razie że N do P nie trybi również ale obstaję przy niedoborze N. U mnie to się sprawdziło i obyło się bez zaciemniania.
Może spróbuj podawać co2 24/7 wyłączanie na noc powoduje wahania parametrów a to też sprzyja...
strasznie sie uparles z tym nawozeniem, przy starcie zbiornika nie podaje sie nawozow micro,nawet macro, podawaj sam potas i co2.zielenice powstaja wlasnie kiedy lejesz micro w szczegolnosci.rosliny musza najpierw sie zadomowic zuzyc skladniki ktore sa w zbiorniku,po co te podloza bogate w skladniki mineralne,chyba nie po to zeby tylko kase wydawac, a ty jeszcze chcesz lac ferro? powodzenia w chodowli glonow.
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
Qwasir w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10045
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
densen w Glony· Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 37011
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
suries w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 12107
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
pearman w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6716
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
aqua_nauta w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5534
Witam, od jakiegoś czasu mam problemy w akwarium, zbiornik 240l, woda RO ,mineralizator QD One plant ustawiany na GH 6, podmiany co tydzień 30-40 %,podłoże master soil, CO2 do oliwkowego koloru indyka...
Anonim 59529 w Glony· Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 12016
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...
ravenice8888 w Glony· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7107
Witam. Mam problem z zielenicami punktowymi jest ich sporo na liścich roślin które na bierząco usuwam. Są też codziennie na szybach, tu już działam skrobakiem. Mój baniak to standard 240l oświetlany 8...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3527
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka;
Akwarium 112L
Oświ...
Statystyki
Ten temat przegląda 397 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 396 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej