[12l][???]drewno w mchach-Przemyslaw K.
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam,
ten zbiornik też zmienił wygląd przy okazji zmian w 112-stce.W sumie to miało być zlikwidowane na jakiś czas,jednak nie miałem serca na taką decyzję więc został urządzony na nowo.W sumie to nic szczególnego.Taka wersja tymczasowa,przetrwalnikowa,która miała zostać i tak zlikwidowana na rzecz czegoś ambitniejszego.Jednak mój brak chęci,pomysłu na nowy aranż trwa już 65 dni od momentu w,którym to "cudo" powstało.Jego specyfikacja wygląda następująco:
litraż:12 l -22x22x25(h)cm
filtracja: Azoo Mignon 150
oświetlenie:2x8W t5
tło: czarny brystol
CO2:brak
parametry wody: postaram się uzupełnić niebawem
nawożenie: brak
podłoże:MHK Filtrus Floran oraz Floran Start
fauna:Neritina spp.,Anentome Helena i głownie zatoczki
flora:
*Mech Peacock moss - Taxiphyllum sp.
*Mech Willow Moss - Fontinalis antipyretica
*Mech Stringy moss - Leptodictyum riparium
*Cladophora aegagropila
*Microsorium windelov
Dekoracje: 1x korzeń
Ps.
Wiem o glonie tuż przy powierzchni,nie zjedzcie mnie za to.To nie była sesja finałowa,nie chciało mi się tego skrobać...Sprzętu też nie wyjmowałem.
-
Prz3mEk87
●
- Ranga: Poznaje temat
Bardzo fajnie się prezentuje.Wyczyścić dokładnie szyby,wyjąć sprzęt, dopieścić kilka elementów i na konkurs nano jak znalazł 
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
za gruby żwir, aż się prosi o biały piasek...
-
nazer
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Akwarium fajne, trochę mało widać microsorium, ale może jak urośnie to będzie lepiej widoczne. Faktycznie podłoże trochę nie pasuje... i nie lubię nadmiaru ślimaków;p
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
Mnie się podoba tak, jak jest, fakt może trochę za dużo ślimaków, ale bialego piasku bym nie sypał.
Pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Niezły klimat ..
Zaglonione szyby psuja nieco ogólny wygląd .Mięczaków faktycznie za duzo .
Piasek ..rzecz gustu ,nie wszystk musi trzymać"standardy'.
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Dzięki za miłe słowa przede wszystkim.Nie myślałem,że zbiornik w,który został założony na zasadzie "wrzucono i zalano" i mniej więcej ogarnięto,żeby jako tako wyglądało i nie raziło po oczach może wywołać pozytywne emocję.Może faktycznie wyciągnę co się będzie dało jeszcze z niego i potrzymam w tej formie jeszcze trochę.
Bardzo fajnie się prezentuje.Wyczyścić dokładnie szyby,wyjąć sprzęt, dopieścić kilka elementów i na konkurs nano jak znalazł 
Jakieś sugestie odnośnie tego dopieszczenia? i nie lubię nadmiaru ślimaków;p
Ale co poradzić,mnożą się dobrze i przynajmniej czysto w zbiorniku bo wyjedzą wszystko.Po za tym helenki mają karmówkę. Zaglonione szyby psuja nieco ogólny wygląd
Dziwne jest to,że glon rośnie tylko tam gdzie jest osad z wody.Jak będę robił finałową (o ile będę robił) oczywiście usunę.Zdjęcie miało przedstawiać wygląd z dnia codziennego
Tak przy okazji,trochę myślałem co by tu zrobić i mam takie pomysły:dołożenie gałęzatki w miejscu gdzie widać żwir.Ewentualnie może coś innego typu mały heniek dla kontrastu?
Noszę się również z daniem jeszcze jednego subtelnego drewna po prawej stronie.I jeszcze jedno:czy nie zmniejszyć tej gałęzatki po lewej bo dochodzi do przedniej szyby i robi się taka czarna plama przy podłożu tuż przy szybie,co chyba nie za dobrze wygląda.
Może jakieś propozycje?
-
Prz3mEk87
●
Hej wszystkim,
akwarium o dziwo nadal istnieje,ale jednak pokuszę się chyba o coś innego w niedalekiej przyszłości bo ten to już mi się strasznie opatrzył.Dlaczego? a no chyba dla tego,że wczoraj był 222 dzień od powstania.
Obsada ta sama(ślimaki),flora też praktycznie to samo,dodałem anubiasa nana.
Parametry z wczoraj:
pH 7,2
KH 10*d
GH >14*d
NO2 0,5 mg/l
NO3 25 mg/l
Czarne tło
Białe tło
Pozdrawiam Przemek.
-
Prz3mEk87
●
wczesniej bylo o wiele lepiej
-
Spawciu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Też mi się tak wydaje.Ostatnio strasznie się mchom przerosło i całość wyglądała jak wielka zielona masa roślina.Zdaję sobie z tego sprawę.
BTW z dniem 8 czerwca br zbiornik zakończył "żywot",no może nie zbiornik a aranżacja bo w szkle powstała kolejna na podwalinach poprzedniej.Co wyjdzie czas pokaże
To tyle w tym temacie.
Pozdrawiam Przemek.
-
Prz3mEk87
●
Powiązane tematy
30x20x20 - 12l Zalane 01.09.14
Technika:
Grzałka z termostatem 25W
Filtr wewnętrzny Tetra IN300 - ustawiony na minimalny przepływ, wkłady standardowe.
Lampka biurowa LED 3W, 200lm
Roślinność:
Mech...
Witam,
W akcie desperacji i wrodzonej upartości postanowiłem ogarnąć trochę swój pokój żeby znaleźć w nim miejsce dla upragnionego akwarium (choćby i najmniejszego)! Jak sobie coś postanowię, tak z...
Trudno to nazwać vivarium. Mały eksperyment przed założeniem czegoś większego.
Funkcjonuje już przeszło miesiąc.
Szkło 30x20x20, tło i boki kora dębowa.
Zraszanie ręczne typu psik, psik ;)
Flora:
dro...
W środę 6.03.2013 zlikwidowałem poprzednią aranżację bo..hmm w sumie mi się "przejadła" oraz ostatnio widziałem kilka fajnych zbiorników z plażą i to mnie nakłoniło by ponownie spróbować czegoś z plaż...
Akwarium:31x22x15
Filtracja:Filtr zewnętrzny kubełkowy Resun CY-20
Ogrzewanie:Grzałka 50W z termostatem(malutka)17cm
Oświetlenie:Aquael DECOLIGHT 11W
Co2:Tak
Podłoże:Czarny bazalt
Roślinność:Glo...
Akwarium:31x22x15
Filtracja:Filtr zewnętrzny kubełkowy Resun CY-20
Ogrzewanie:Grzałka 50W z termostatem(malutka)17cm
Oświetlenie:Aquael DECOLIGHT 11W
Co2:Tak
Podłoże:Czarny bazalt
Roślinność:Hem...
Witam siedząc na zwolnieniu i trochę się nudząc robiłem porządki w szafce z duperelami do akwarium. No i znalazłem ze 2-3 l podłoża Aquael Acti Substrate Pro+, kamienie z kostki, mały filterek Aquaela...
Witam,
Chciałbym zmierzyć się z małym Heńkiem i Eleocharisem w Inwagumi o poj. 12L i wciąż nurtuje mnie pytanie czy na zwykłym drobnym żwirku (2-3mm) i specjalnej ziemi do roślin wodnych (coś ala T...
znalazłem korzeń na słowacji w rzece tylko nie wiem jakie to drewno z jakiego drzewa i czy mogę włożyć do akwarium tu daje zdjęcia
http://img823.imageshack.us/i/dsc00646k.jpg/
http://img809.i...
Witam,
Dzisiaj chciałem zaprezentować zbiornik,który powstał po likwidacji poprzedniej aranżacji .Tym razem miał to być typowy mały roślinny zbiorniczek-ot taki nano holender.W zbiorniku zamieszkały ...
|
|