Posiadam akwarium 80cm dł, 40cm wys.oraz 27 cm szer. (102l wypukłe) , w którym obecnie trzymam 10 neonów inessa, dwie młode palety i 3 krewetki filtrujące oraz 4 red chery. Muszę niestety wszystkie rośliny itp. wyrzucić, ponieważ wszystko opanowały glony. Na nową aranżację zakupiłem: http://allegro.pl/mini-zestaw-co2-butla ... 19664.html 2 opakowania podłoża Aqua Substrate II po 5,4 kg, grzałka eheim 100W, filtr zewnętrzny tetratec ex 700, 2 świetlówki po 20W jedna FLORA-GLO a druga z tej samej firmy ale zielona (podobno to zestawienie najlepsze do akwarium roślinnego) 2 x odbłyśniki, mam też napowietrzacz firmy TETRA ALE RACZEJ DO AKWARIUM ROŚLINNEGO BĘDZIE ON ZBĘDNY . Gratis dostałem te rośliny co na aukcji w tym linku powyżej razem z butlą. Nie wiem jak mam obsadzić zbiornik jak go zaprojektować aby był naprawdę piękny i aby powstało prawdziwe akwarium roślinne. Też proszę o rady jakich typów roślin mam kupić do sadzenia i ile (zdj lub nazwy) oraz mogę zmienić ryby w akwarium i wymienić na inne ale chciałbym aby paletki zostały. Myślałem o tym aby kupić jeszcze trzecią paletkę więcej krewetek i kilka tęczanek neonowych. Nie wiem czy to dobry pomysł ale proszę o radę co do obsady ryb, roślin, jak zaprojektować aby akwarium było jak najpiękniejsze i aby było w nim mnóstwo roślin jak w prawdziwym akwarium roślinnym i co mam jeszcze kupić? Polegam na was i z góry za wszystko dziękuję. PROSIŁBYM NP. O ZDJ. UKAZUJĄCE JAK MAM ZROBIĆ MOJE AKWARIUM
Co do ryb, to palety w 100l to raczej nie za dobry pomysł.Palety moim zdaniem nadają się do zbiorników od 240l w górę.Sam miałem kiedyś 4paletki(szczórki) w mojej 200 i powiem Ci że nie był to za dobry wybór.Powinieneś się bardziej skupić na jakiejś ławicy małych rybek..
p.s. Co do sprzętów jakie zamówiłeś na pewno przydadzą Ci się nawozy no i wydaje mi się ze dwa worki AS to trochę za mało
Tak wiem palety faktycznie chyba sprzedam co do AS to wydaje mi się że nie bo wiesz to jest 102l akwarium a tego podłoża jest razem 11 kg ale dzięki za radę. no i za fatygę
Ależ nie ma sprawy.Pod AS II+ możesz dać także (keramzyt+lawa wulkaniczna pokruszona+węgiel aktywny+bactozym)Taki własnoręcznie robiony zamiennik power sand'a co daje się pod amazonię przykryjesz tylko jakąś gaza i na to AS i będzie wyższa warstwa, ale to tak w razie czego
tylko jeszcze mam trochę taką myśl co zrobić z paletami? Może po prostu oddam je mojego zaufanego sklepu zoologicznego a dy akwarium będzie gotowę wpuszcze krewetki, rasbory, neony itęczanki neonowe ale raczej 2 lub 1 z tych 3. dzięki.
Słuchaj to myslisz ze moge je oddać do sklepu za forse lub wymienić na coś innego? Już pare razy tam oddawałem różne rzeczy m.in. ryby jak mi sie mnożyły czy rośliny. I papugi mam z tamąd To naprawde dobry sklep wszystkie zwierzęta są zdrowe i rośliny też duży wybór i wgl. Chyba je tam oddam a kupie rasboryalbo neonki albo tęczanki neonowe. Albo troszke pomieszam :p Nie wiem jak masz jeszcze jakąś radę albo krytykę dla mnie to wal śmiało Bo ja nadal niebardzo wiem jak mam na początku w tym akwarium posadzić rośliny . jakie i gdzie?
michal jadcz napisał(a):Słuchaj naprawde bardzo mi pomogłeś dzieki za wszystko
Ależ nie ma za co dziękować.To co wiem i samemu to sprawdziłem staram się przekazać innym.
michal jadcz napisał(a):Tylko jeszcz bede miał taki kłopot co bede miał zrobić zakwarium jak wyjade na wakacje a raczej na 2-3 tygodnie bo daleko!
Jak będzie miała miejsce taka sytuacja poproś kogoś ze znajomych żeby zajmował się akwarium podczas Twojej nieobecności.Żeby ułatwić sobie i komuś kto będzie zajmował się Twoim akwa podczas Twojej nieobecności możesz zakupić programatory czasowe sterujące oświetleniem,automatyczny karmnik dla ryb,elektrozawór do butli aby automatycznie włączał i wyłączał dopływ gazu do akwarium(a możesz także zostawić 24/7 co2 włączone).
Są także plusy niektórych wyjazdów lub chorób.Np mój baniak tak wyglądał po mojej tygodniowej chorobie i tygodniowym brakiem zainteresowania akwarium ;] ;p
Zostawie je pod opieką swojego przyjaciela. On też ma akwarium roślinne więc nie mam się czego obawiać. I jeszcze pytanko. Jak w moim akwarium jak założe i będzie ono bardzo zdrowe i rośliny będą bąblować to rośliny będą wytwarzały dość tlenu żeby ryby mogły przetrwać noc na tyle żebym nie musiał na noc wyłączać butli(oczywiście jak w akwarium będzie bardzo dużo roślin i będzie zarośnięte) żeby było coś co będzie produkować ten tlen? Albo taką kombinację, że zamontować napowietrzacz i butli nie będe wylączać na noc tylko dodatkowo będzie w nocy butla razem z napowietrzaczem pracowała a rano znowu wyłączać napowietrzacz? I wgl to na moje 102l akwarium ile będe musiał dawac bąbli na sekundę tego co2 skoro ma pracować przez całą noc? Dzienx za wszystko jeszcze raz. Jak tylko założe mojego baniaczka to wsawie zdj z 1 dnia i potem będe dalsze dawał zdjęcia i będą ludzie i ja popatrzeć jak rozwija się mój baniaczek CHyba zrobię coś w stylu tego______________ https://roslinyakwariowe.pl/201012081012 ... i.html____ zgłoszenie nr 14 drugie zdj. Piękne. Może podpowiesz jak mam obsadzić baniak roślkinami i jakimi rośślinami żeby powstała taka oto aranżacja i jak zrobić taką kulę z mchu? A jak pojade ponurkować troszki na rafach to powstawiam świeże zdj z morza. Mam nadzieje że będa ładne i ze sie podziele nimi z innymi forumowiczami To jeszcze o odp na te powyższe pytania bym cie prosił i z góry dzięki
Co do obsadzenia baniaka to na tej fotografii(nie analizowałem dokładnie fotografii)
1 plan
Glossostigma,hedyotis salzmanii
2 plan
Hedyotis sazmanii,mchy(nie wiem dokładnie jakie bo nie analizowałem szczegółowo tej fotografii)
3 plan
kula z mchu,didiplis diandra,hedyotis salzmanii
4 plan
heternanthera zesternifolia,didiplis diandra
Co do CO2 to ja u mnie dawałem na oko.Nie sprawdzałem ile leci bąbelków dokładnie tylko patrzyłem pod kątem jak rośliny bomblują.
a tak p.s. Zakupiłeś już nawozy?I napisz mi na PW swoje gg
Słuchaj bede robił akwa w sobote chyba i jutro ide po zakupy Na czym mam posadzić ten mech żeby powstała taka kula No i pozostałe mchy też i jak mam ułożyc żwir? Spadziściedo dołu?
michal jadcz napisał(a):Słuchaj bede robił akwa w sobote chyba i jutro ide po zakupy Na czym mam posadzić ten mech żeby powstała taka kula No i pozostałe mchy też i jak mam ułożyc żwir? Spadziściedo dołu?
mówisz o tym drzewku? Najważniejszą rzeczą jest dobór odpowiedniego korzenia, a potem przycinanie mchu
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Statystyki
Ten temat przegląda 269 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 269 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej