Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam wszystkich forumowiczów.
Zalałem akwarium 2 tygodnie temu, od 3 dni pojawia mi się na roślinach i kamieniach brązowy nalot, jak potrę palcami to łatwo schodzi ale na drugi dzien jest to samo. Czy to okrzemki? Robić coś z tym czy po prostu czekać?
Moje akwarium 80x30x35 84 litry
Oświetlenie: 3x 18wat
-
darow12
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Oleśnica
-
Okrzemek. Z czasem sam ustąpi 
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Warszawa
- Wspieram stronę kontem Premium
Dzięki bede czekał 
-
darow12
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Oleśnica
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kup sobie pare otoskow. Szybko sie uporaja z okrzemkami....
-
Grafalski
●
Otoski czy kosiarki lepsze?
Pozdrawiam
-

paweu
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja polecam otoski. Kosiarki jedzą glony tylko gdy są małe, potem stają się bardzo leniwe.
Pozdrawiam Daniel Stożek
-

Daniek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowy Targ
Powiązane tematy
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...
Witam,
Akwarium zalane 25/11. Dodawane Seachem Stability według instrukcji. Czyli ma prawie 2 tyg. Zauważyłem na roślinach i korzeniu takie brązowe coś.
Światło dzienne 6h, potem zachód 50% (plus n...
Mam akwarium 120 l, 15 małych rybek, trochę roślin, CO2 podawane 24 h/dobę, co tydzień wymiana 20 l wody RO mineralizowanej, dwie świetlówki palone 9 h dziennie. Jedna to GLASS LED POWER 18W, druga no...
Witam,
męczę się z okrzemkami już chyba rok i w mniejszym stopniu z innymi glonami, choć podejrzewam, że największym winowajcą reszty glonów są okrzemki.
Od lipca mam filtr RO z żywicą MB400, aby pozb...
Dzień dobry,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji i ocenie niezidentyfikowanego nalotu moim akwarium.
Posiadam zbiornik, kostkę, 30x30x30 z krewetkami, wystartowany 2 msc temu i kilka tygodni temu zacz...
Cześć, mój eleocharis parvula (in-vitro) od posadzenia (ok 2 tyg temu) dostaje brązowego nalotu takiego jak na zdj. Palcem idzie się tego pozbyć w większej ilości.
Roślinka jak widać się ukorzenia i r...
Ostatnio po dodaniu roślin do akwarium, po 2 dniach zauważyłem brązowy osad na 1/3 wysokości akwarium. Jestem nowy w akwarystyce, więc nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc co mam z tym zrobić.
Witam,
Wydaje mi się, że mam okrzemki czyli zielone glony, które porastają rośliny, kamienie, sprzęt, podłoże, ścianki akwarium tworząc przy tym łatwo usuwalny nalot.
Sprawdziłem czy proces nitryfikac...
Witam.
Baniak ma 8 dni, wczoraj robiona podmiana wody 50%. Nawożenie metodą EI 50% zalecanych dawek.
Mam następujący problem.
W ciągu jednej nocy pojawił mi się dosłownie na wszystkich roślinach ...
Witam,
Mam problem . W moim akwarium na dnie, kamieniach i 80% roslin pojawiło się coś.
Wygląda to jak wata/pleśń otoczona śluzem nie mam pojęcia co to jest i jak to zwalczyć
rosliny zaczynają ch...
|
|