EC zamiast CO2 do EI - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

EC zamiast CO2 do EI

Liczba wyświetleń: 1488·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 gru 2010, 13:15 EC zamiast CO2 do EI  (#1)  

Czy nieposiadanie butli CO2 blokuje mnie w rozpoczęciu EI ??

Czy przy laniu EC i EI mogę mieć problemy ?

i pytanko czydo EI MIKRO moge zastosowac może SZ o składzie:
Mg-Magnez-9%
B-bor-0.20%
Co-kobalt-0,004%
Cu-miedz-0,16%
Fe-żelazo-1,20%
Mn-mangan-0,70%
Mo-molibden-0,03%
Zn-cynk-0,20%

Spawciu
Ranga: Zainteresowany tematem

05 gru 2010, 14:04 Re: EC zamiast CO2 do EI  (#2)  

Spawciu napisał(a):Czy nieposiadanie butli CO2 blokuje mnie w rozpoczęciu EI ?? Czy przy laniu EC i EI mogę mieć problemy ?

Zasadniczo tak. IMHO przy samym EC lepiej nie wychodzić poza 0,4 W/L więc akwarium na EC to taki podrasowany LT.

Oczywiście można stosować nawożenie Barra do takich zbiorników, ja tak robię :) 15ppm K, 5ppm Mg, 5ppm NO3, 0,5ppm PO4 i mikro do poziomu 0,1ppm Fe.
Pozdrawiam,
Tomek

Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.

tmaciak
Ranga: Aktywny użytkownik

05 gru 2010, 22:50   (#3)  

co do akwa to 63l - ok 10l podłoża więc tak 53l

światła 2x15w więc tak ok 0,5w/l wychodzi

chciałem dać jeszcze jakąś 8w ale skoro mowisz ze na samym EC nie da rady to odpuszcze narazie to sobie

a jak z dawkami EC i samym EI

i co nalezy zrobić żeby zacząć EI bo testów nie posiadam a według kalkulatora Spidera należy znać parametry np NO3 w akwa
czy musowe jest w tym wypadku zakupienie testów

i podmiany to będzie sam kranovit , też nie mierzony a to nie z żadnych wodociągów więc nigdzie info nie znajde

co proponujecie ??

myślałem nad zakupem KNO3, MgSO4*7H2O i KH2PO4 bo na mikro chce użyć SZ którą posiadam o wyżej podanym składzie

Spawciu

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 gru 2010, 23:05   (#4)  

Spawciu napisał(a):co do akwa to 63l - ok 10l podłoża więc tak 53l

światła 2x15w więc tak ok 0,5w/l wychodzi

chciałem dać jeszcze jakąś 8w ale skoro mowisz ze na samym EC nie da rady to odpuszcze narazie to sobie

Ja mam w takim akwarium (no ciutkę większym bo 72L brutto) 24W, 2x15W powinno od bidy ujść.

Spawciu napisał(a):a jak z dawkami EC i samym EI

i co nalezy zrobić żeby zacząć EI bo testów nie posiadam a według kalkulatora Spidera należy znać parametry np NO3 w akwa
czy musowe jest w tym wypadku zakupienie testów

i podmiany to będzie sam kranovit , też nie mierzony a to nie z żadnych wodociągów więc nigdzie info nie znajde

co proponujecie ??

myślałem nad zakupem KNO3, MgSO4*7H2O i KH2PO4 bo na mikro chce użyć SZ którą posiadam o wyżej podanym składzie

Nic nie musisz wiedzieć i testować, po prostu lejesz te dawki które podałem powyżej :)

EC dawaj 1ml/25L.

Podmiany 20-30% na tydzień.

Z kranowitem może być ten problem, że jeśli nie jest z wodociągów to może być różnej jakości, ale to już po roślinach zobaczysz, testami akwarystycznymi i tak sensownie tego nie przetestujesz.
Pozdrawiam,
Tomek

Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.

tmaciak
Ranga: Aktywny użytkownik

05 gru 2010, 23:16   (#5)  

no ok

tylko jeśli chodzi o mikro

to przy moim roztworze którym zrobiłem ok 30g na 500ml

wychodzi że przy dawce 15ml na dzień uzyskam:
Mg 1,29mg/l
Fe 0,17mg/l

przy dwóch dawkach w tyg dam nam podwójną wartość wyżej podanych
co wychodzi że Mg będzie za mało a Fe za dużo

Spawciu

Daniek Nowy Targ

05 gru 2010, 23:40   (#6)  

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie artykuł o EI i sam znajdziesz odpowiedź :wink: EC można lać w dawkach 3x większych niż te które podaje producent. 1ml na 25l może być troszkę za mało dal EI. Jak już zaczniesz to obserwuj akwarium i sam sobie skoryguj dawki. Ale poleciłbym Ci jeszcze zrobienie bimbrowni. Moja przygoda z EC i EI w akwarium 54l i oświetleniem 2x18w zakończyła się nitkami. Fakt że miałem troszkę więcej światła.
Pozdrawiam Daniel Stożek

Daniek

Miasto: Nowy Targ

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14942
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1764
YouTube

Low-tech bez CO2, bez nawozów, bez ogrzewania

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3980
bezco2.jpg In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes. 1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1560
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9778
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2456
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Sole zamiast mineralizatora.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6335
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora? Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4584
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Czy ktoś zna skład CO2 w płynie?

smugga w Nawożenie · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 55321
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...

Co zamiast Ferki

kamil0s w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4905
Niestety wracam z entuzjazmem do akwarystyki roślinnej a tutaj dowiaduje się że nie ma już Ferki w PL:( Co zatem wychodzi podobnie cenowo i jest sprawdzone. Akwarium HT na Amazonii.

Statystyki

Ten temat przegląda 257 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570977
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 256 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.