|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy nieposiadanie butli CO2 blokuje mnie w rozpoczęciu EI ??
Czy przy laniu EC i EI mogę mieć problemy ?
i pytanko czydo EI MIKRO moge zastosowac może SZ o składzie:
Mg-Magnez-9%
B-bor-0.20%
Co-kobalt-0,004%
Cu-miedz-0,16%
Fe-żelazo-1,20%
Mn-mangan-0,70%
Mo-molibden-0,03%
Zn-cynk-0,20%
-
Spawciu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Spawciu napisał(a):Czy nieposiadanie butli CO2 blokuje mnie w rozpoczęciu EI ?? Czy przy laniu EC i EI mogę mieć problemy ?
Zasadniczo tak. IMHO przy samym EC lepiej nie wychodzić poza 0,4 W/L więc akwarium na EC to taki podrasowany LT.
Oczywiście można stosować nawożenie Barra do takich zbiorników, ja tak robię  15ppm K, 5ppm Mg, 5ppm NO3, 0,5ppm PO4 i mikro do poziomu 0,1ppm Fe.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
co do akwa to 63l - ok 10l podłoża więc tak 53l
światła 2x15w więc tak ok 0,5w/l wychodzi
chciałem dać jeszcze jakąś 8w ale skoro mowisz ze na samym EC nie da rady to odpuszcze narazie to sobie
a jak z dawkami EC i samym EI
i co nalezy zrobić żeby zacząć EI bo testów nie posiadam a według kalkulatora Spidera należy znać parametry np NO3 w akwa
czy musowe jest w tym wypadku zakupienie testów
i podmiany to będzie sam kranovit , też nie mierzony a to nie z żadnych wodociągów więc nigdzie info nie znajde
co proponujecie ??
myślałem nad zakupem KNO3, MgSO4*7H2O i KH2PO4 bo na mikro chce użyć SZ którą posiadam o wyżej podanym składzie
-
Spawciu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Spawciu napisał(a):co do akwa to 63l - ok 10l podłoża więc tak 53l
światła 2x15w więc tak ok 0,5w/l wychodzi
chciałem dać jeszcze jakąś 8w ale skoro mowisz ze na samym EC nie da rady to odpuszcze narazie to sobie
Ja mam w takim akwarium (no ciutkę większym bo 72L brutto) 24W, 2x15W powinno od bidy ujść. Spawciu napisał(a):a jak z dawkami EC i samym EI
i co nalezy zrobić żeby zacząć EI bo testów nie posiadam a według kalkulatora Spidera należy znać parametry np NO3 w akwa czy musowe jest w tym wypadku zakupienie testów
i podmiany to będzie sam kranovit , też nie mierzony a to nie z żadnych wodociągów więc nigdzie info nie znajde
co proponujecie ??
myślałem nad zakupem KNO3, MgSO4*7H2O i KH2PO4 bo na mikro chce użyć SZ którą posiadam o wyżej podanym składzie
Nic nie musisz wiedzieć i testować, po prostu lejesz te dawki które podałem powyżej
EC dawaj 1ml/25L.
Podmiany 20-30% na tydzień.
Z kranowitem może być ten problem, że jeśli nie jest z wodociągów to może być różnej jakości, ale to już po roślinach zobaczysz, testami akwarystycznymi i tak sensownie tego nie przetestujesz.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
no ok
tylko jeśli chodzi o mikro
to przy moim roztworze którym zrobiłem ok 30g na 500ml
wychodzi że przy dawce 15ml na dzień uzyskam:
Mg 1,29mg/l
Fe 0,17mg/l
przy dwóch dawkach w tyg dam nam podwójną wartość wyżej podanych
co wychodzi że Mg będzie za mało a Fe za dużo
-
Spawciu
●
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie artykuł o EI i sam znajdziesz odpowiedź  EC można lać w dawkach 3x większych niż te które podaje producent. 1ml na 25l może być troszkę za mało dal EI. Jak już zaczniesz to obserwuj akwarium i sam sobie skoryguj dawki. Ale poleciłbym Ci jeszcze zrobienie bimbrowni. Moja przygoda z EC i EI w akwarium 54l i oświetleniem 2x18w zakończyła się nitkami. Fakt że miałem troszkę więcej światła.
Pozdrawiam Daniel Stożek
-

Daniek
●
- Miasto: Nowy Targ
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Witajcie.
Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego.
Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora?
Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Niestety wracam z entuzjazmem do akwarystyki roślinnej a tutaj dowiaduje się że nie ma już Ferki w PL:(
Co zatem wychodzi podobnie cenowo i jest sprawdzone.
Akwarium HT na Amazonii.
|
|