Pomoc w doborze zestawu CO2
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam wszystkich miłośników akwarystyki
Jak w temacie chciałbym prosić o pomoc w doborze zestawu CO2 do akwarium 63 L. Jak do tej pory używałem bimbrowni, ale jakoś nie jestem zadowolony z jej działania. Ciężko jest mi uzyskać równomierny przepływ. Co oczywiście ma wpływ na warunki w akwarium. Zajmuje się akwarystyką od niedawna i wielu rzeczy jeszcze nie wiem. Dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych akwarystów. Jest to dla mnie ważna sprawa, bo w końcu zestawy takie są dość drogie, a ja niechciałbym wydać pieniędzy na coś kiepskiego. Koszt jaki mogę na to przeznaczyć to około 450 zł.
Mam jeszcze jedno pytanie :
Akwarium znajduje się 0,5 metra od grzejnika. Jednakże butle chcę postawić z drugiej strony akwarium i wówcza stała by ona conajmniej 1 metr od grzejnika za szafką, a wieć bezpośredniego działania ciepła nie będzie. Poza tym grzejnik jest przeze mnie nieco przykręcony. Wole jednak zapytać czy może lepiej nie ryzykować i pozostawić bimbrownie?? Czytałem właśnie na forum temat zwiazany z "wybuchanie gazu" i nieco się przestraszyłem.
Interesuje mnie zestaw, który bęzie przede wszystkim bezpieczny, dla mnie jak i pozostałych mieszkańców domu, a także prosty w obsłudze dla kogoś kto nie miał styczności z takim sprzętem. Tak więc prosze o rady.
Mam tu jedną ofertę zestawu -
http://allegro.pl/zestaw-co2-profession ... 62043.html
[/b]
Rypinus
-

Rypinus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kalisz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Powiem tak butla to butla ważne, że ważna i sprawna ale co do reszty to przede wszystkim szklany zaworek zwrotny. Mam taki sam w szufladzie, nie spełnił się, wygląda ładnie ale to tyle jego zalet. Każdego ranka wężyk zalany był wodą. Druga sprawa to dyfuzor,cienki jest i tyle.
Warto jeszcze się dowiedzieć ile prądu pobiera elektrozawór, czasami jest to 20W a czasami 3W a to różnica.
Butla śmiało może stać po drugiej stronie akwarium metr od grzejnika.
-
AquaNL
●
Zaworki przeciwzwrotne mam dwa w domu i są sprawne. Co do dyfuzora to też sądze, że raczej nie jest najlepszy, ale w domu też mam jeden i sprawuje się nie najgorzej.
Elektrozawór Co2 AC 230V 3,5W więc nie było by źle z tym poborem. Tylko nie wiem jak pracuje, czy nie ma z nim innych problemów.
Skoro miejsce na butle jest w porządku to teraz pozostało tylko znaleźć dobry zestaw 
Rypinus
-

Rypinus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kalisz
Zapytam z ciekawośći po co Ci elektrozawór? Moim zdaniem jesli się, nie inwestuje w komputer z elektrodą to elektrozawór mija się z celem. Odcinanie co2 na noc powoduje skoki PH, a lepiej unikać takiej sytuacji.
Najlepien zainwestowac w butle+reduktor z szybkozłączką+ dobry zaworek precyzyjny+dobry dyfuzor.
Łukasz Kopicki
na forum od listopada 2003!!
-

feist
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Chorzów
feist napisał(a):Zapytam z ciekawośći po co Ci elektrozawór? Moim zdaniem jesli się, nie inwestuje w komputer z elektrodą to elektrozawór mija się z celem. Odcinanie co2 na noc powoduje skoki PH, a lepiej unikać takiej sytuacji. Najlepien zainwestowac w butle+reduktor z szybkozłączką+ dobry zaworek precyzyjny+dobry dyfuzor.
U mnie te skoki pH są takie, rano mam 6,8 a wieczorem 6,4 tak wiec w normie. Po drugie w nocy rośliny nie pobierają CO2 tak wiec po co gazować?
-
AquaNL
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A u mnie jak odłączę CO2 pH rośnie nawet o jeden stopień,dlatego nie jestem zwolennikiem całkowitego odcinania CO2 w nocy.Spotkałem się z opinia,ze ryby są "przyzwyczajone" do dobowych zmian pH,ale nigdy do wzrostu tylko do spadku pH w nocy
-

gogi509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
Własnie, czy ma ktos z was taki dyfuzor 3 w 1 tej firmy co pisał kolega ? Jak sie sprawdza? Chce kupic podobny ( tylko większy ) ale do akwa 350l
-

Hello
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|