|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
od kilku dni zauważyłem, że moje red cherry zaczynają robić się przezroczyste (tracą pigment) a na ich ciele miedzy rostum a siodelkiem robi się widoczna brązowo-pomarańczowa plamka. Miał ktoś kiedyś taki przypadek? może ktoś z Was domyśla się co to może być?
od siebie dodam, że parametry wody są ok poza twardością (czekam za filtrem RO).
na początku myślałem, że może miały wylinkę, i będzie ok. ale widzę, że u niektórych ładnie wybarwionych tez pojawiła się ta plamka. są ruchliwe, cały czas ładnie latają po akwarium.
załączam fotkę
u dwóch widać brązowa linię biegnącą do końca ciała jakby przewód pokarmowy a u jednej tego nie widać cała jest przezroczysta.
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Plamka o ktorej mowisz jest wedlug mnie wporzadku. Jestes pewny ze parametry sa ok, sprawdz azotany i zwiazki miedzi? Warto abys dodawal mineraly i witaminy dla krewetek. Wyglada mi to na brak urozmaiconej diety. Warto sypnac ochotke, cyklopa mrozonego poprawia kolory krewetek. Czasem warto nakarmic je groszkiem z puszki obranym z lupinek. Pozdrawiam
-

bdead1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Glasgow
Też obstawiam na mało urozmaiconą dietę.
-
sowa750
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Drezdenko
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
karmione są shrimp cuisine(strasznie drogie 10g około 10zł) i takimi pałeczkami dla krewetek.
zauważyłem że zaczęło się to dziać po pierwszej podmianie wody(20%)
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Jezeli ta sytuacja wystapila po podmianie wody, to moze znaczyc ze w wodzie ktora dodales znalazly sie nie porzadane substancje. Sprawdz azotany i metale w wodzie. Sprobuj przefiltrowac wode przez wklady wegla aktywnego, moze pomoc.
Polecam ci dobry przepis na pokarm DIY. Ja go troszke przerobilem. Dzieki niemu osiagam fantastyczne wyniki, dodatkowo rybki i slimaki bardzo za nim przepadaja. Osobiscie susze go na wpol otwartym piekarniku, na najmniejszej temperaturze. pokarm trzymam w pudelku szczelne zamknietym w loduwce spokojnie wytrzymuje 3 tygodnie
Pokarm własnej roboty.
* groszek zielony - najlepiej mrożony
* spirulinę w płatkach - jak największa zawartość spiruliny (36 % - 40 %)
* kryl drobny mrożony
* Cyclopeeze - wysoko białkowy czerwony cyklop
* pyłki kwiatowe
* można dodać trochę suszonego Gammarusa.
Groszek obieramy z łupinek, kryla i gammarusa przecieramy na jak najdrobniejsze kawałki i całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak uzyskaną masę albo rozwałkujemy na płasko albo zrobimy granulat poprzez wyciskanie przez strzykawkę. Można również zrobić małe kosteczki. Całość suszymy i mamy gotowy pokarm dla naszych krwetek.
Pozdrawiam.
-

bdead1
●
Pyłki kwiatów sam pozyskujesz? I w jakim celu?
Nie za bardzo widze też sens stosowania naraz 3 pokarmów wysokobiałkowych, o podobnym składzie: kryl, kiełż, oczlik.
Słyszałem też o dodatku pokrzywy.
Mi samemu nie chce się bawić w taką robotę. Testowałem wiele pokarmów. Te dla krewetek najlepsze są SERY i JBLa. A na głowe biją tabletki dla glonojadów Hikari - te nowe (wyraźnie pachną olejem rybnym). Dochodzi wręcz do mordobicia bo każda chce 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Pylkow kwiato nie stosuje. tak jak mowilem zmienilem troszke ten przepis i stosuje tylko ochotke i cyklopa, groszek, spiruline, glony morskie i sparzony szczaw. Pozdrawiam.
-

bdead1
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
parvi2.jpg
Lysimachia parvifolia to stosunkowo nowa, efektowna roślina akwariowa o intensywnie czerwonym ubarwieniu, która zyskuje coraz większą popularność wśród akwarystów poszukujących łatwych w ...
Witam.
U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Hej,
Po skasowaniu lessowego wąwozu pozostało miejsce szybko zapełniło się nową aranżacją.
Jako że jakiś czas temu zakupiłem z naszego rodzimego sklepu tło chihirosa 60x45 no to akwarium też musiało s...
cryptocoryne-affinis-red.jpg
Cryptocoryne affinis 'Red' to atrakcyjna odmiana barwna popularnej rośliny akwariowej, charakteryzująca się intensywnymi czerwono-brązowymi obrzeżami liści oraz niezawod...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
|
|