problem z red cherry - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

problem z red cherry

Liczba wyświetleń: 4232·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

30 lis 2010, 00:28 problem z red cherry  (#1)  

Witam
od kilku dni zauważyłem, że moje red cherry zaczynają robić się przezroczyste (tracą pigment) a na ich ciele miedzy rostum a siodelkiem robi się widoczna brązowo-pomarańczowa plamka. Miał ktoś kiedyś taki przypadek? może ktoś z Was domyśla się co to może być?
od siebie dodam, że parametry wody są ok poza twardością (czekam za filtrem RO).
na początku myślałem, że może miały wylinkę, i będzie ok. ale widzę, że u niektórych ładnie wybarwionych tez pojawiła się ta plamka. są ruchliwe, cały czas ładnie latają po akwarium.

załączam fotkę
Obrazek
Obrazek
Obrazek

u dwóch widać brązowa linię biegnącą do końca ciała jakby przewód pokarmowy a u jednej tego nie widać cała jest przezroczysta.

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

bdead1 Glasgow

30 lis 2010, 00:53   (#2)  

Plamka o ktorej mowisz jest wedlug mnie wporzadku. Jestes pewny ze parametry sa ok, sprawdz azotany i zwiazki miedzi? Warto abys dodawal mineraly i witaminy dla krewetek. Wyglada mi to na brak urozmaiconej diety. Warto sypnac ochotke, cyklopa mrozonego poprawia kolory krewetek. Czasem warto nakarmic je groszkiem z puszki obranym z lupinek. Pozdrawiam

bdead1
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Glasgow

sowa750 Drezdenko

30 lis 2010, 09:57   (#3)  

Też obstawiam na mało urozmaiconą dietę.

sowa750
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Drezdenko

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

30 lis 2010, 12:29   (#4)  

karmione są shrimp cuisine(strasznie drogie 10g około 10zł) i takimi pałeczkami dla krewetek.
zauważyłem że zaczęło się to dziać po pierwszej podmianie wody(20%)

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

bdead1 Glasgow

30 lis 2010, 16:57   (#5)  

Jezeli ta sytuacja wystapila po podmianie wody, to moze znaczyc ze w wodzie ktora dodales znalazly sie nie porzadane substancje. Sprawdz azotany i metale w wodzie. Sprobuj przefiltrowac wode przez wklady wegla aktywnego, moze pomoc.

Polecam ci dobry przepis na pokarm DIY. Ja go troszke przerobilem. Dzieki niemu osiagam fantastyczne wyniki, dodatkowo rybki i slimaki bardzo za nim przepadaja. Osobiscie susze go na wpol otwartym piekarniku, na najmniejszej temperaturze. pokarm trzymam w pudelku szczelne zamknietym w loduwce spokojnie wytrzymuje 3 tygodnie

Pokarm własnej roboty.

* groszek zielony - najlepiej mrożony
* spirulinę w płatkach - jak największa zawartość spiruliny (36 % - 40 %)
* kryl drobny mrożony
* Cyclopeeze - wysoko białkowy czerwony cyklop
* pyłki kwiatowe
* można dodać trochę suszonego Gammarusa.

Groszek obieramy z łupinek, kryla i gammarusa przecieramy na jak najdrobniejsze kawałki i całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak uzyskaną masę albo rozwałkujemy na płasko albo zrobimy granulat poprzez wyciskanie przez strzykawkę. Można również zrobić małe kosteczki. Całość suszymy i mamy gotowy pokarm dla naszych krwetek.

Pozdrawiam.

bdead1

Bartek Oleśnica

30 lis 2010, 18:58   (#6)  

Pyłki kwiatów sam pozyskujesz? I w jakim celu?
Nie za bardzo widze też sens stosowania naraz 3 pokarmów wysokobiałkowych, o podobnym składzie: kryl, kiełż, oczlik.
Słyszałem też o dodatku pokrzywy.

Mi samemu nie chce się bawić w taką robotę. Testowałem wiele pokarmów. Te dla krewetek najlepsze są SERY i JBLa. A na głowe biją tabletki dla glonojadów Hikari - te nowe (wyraźnie pachną olejem rybnym). Dochodzi wręcz do mordobicia bo każda chce :)
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

bdead1 Glasgow

30 lis 2010, 23:56   (#7)  

Pylkow kwiato nie stosuje. tak jak mowilem zmienilem troszke ten przepis i stosuje tylko ochotke i cyklopa, groszek, spiruline, glony morskie i sparzony szczaw. Pozdrawiam.

bdead1

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3870
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
parvi2.jpg

Lysimachia parvifolia RED

Piotr Baszucki w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1483
parvi2.jpg Lysimachia parvifolia to stosunkowo nowa, efektowna roślina akwariowa o intensywnie czerwonym ubarwieniu, która zyskuje coraz większą popularność wśród akwarystów poszukujących łatwych w ...
IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5595
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
459105417_523573163587761_8334099609413252757_n.jpg

Skylight problem

Sigi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 13762
Witajcie, dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje. Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie... Co mogę zrobić by np. manua...
20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3094
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
AndrewTurczynowicz_Red_Gigant_60x45x45.jpg

121l - The Red Giant

Andrzej_Turczynowicz w Akwaria · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2866
Hej, Po skasowaniu lessowego wąwozu pozostało miejsce szybko zapełniło się nową aranżacją. Jako że jakiś czas temu zakupiłem z naszego rodzimego sklepu tło chihirosa 60x45 no to akwarium też musiało s...
cryptocoryne-affinis-red.jpg

Cryptocoryne affinis Red (Zwartka malajska czerwona)

Piotr Baszucki w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1165
cryptocoryne-affinis-red.jpg Cryptocoryne affinis 'Red' to atrakcyjna odmiana barwna popularnej rośliny akwariowej, charakteryzująca się intensywnymi czerwono-brązowymi obrzeżami liści oraz niezawod...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5574
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...

Sunsun HW-604B - problem z wirnikiem, co z bakteriami?

przemogasior w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2915
Cześć, Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...

Skylight FOQAL FXS.15 H Problem z lampą

arcwarden w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2989
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki 1A 2A 3A 1B 2B 3B 1C 2C 3C 1D 2D 3D 1...

Statystyki

Ten temat przegląda 586 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 586 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.