Pomocy zdychają tylko zbrojniki niebieskie
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Nie wiem co to może być na pewno nie jest to puchlina wodna tylko dopada to zbrojniki, brzuch robi się nadęty puchnie i koniec  jeden zdech kupiłem drugiego znowu to samo za 2 dni :/ mam jeszcze takiego koło 2cm temu jednak nic na razie sie nie dzieje
-

Łukasz1987
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
może to zapalenie wewnątrzjelitowe spowodowane przez pierwotniaki. Spowodowane szokiem przy przenoszeniu osobnika.
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Kilka lat temu prowadziłem sporą hodowlę tego zbrojnika. W zbiorniku znajdowało się też kilka innych gatunków ryb wypełniających toń wodną. Zbrojników różnej wielkości było kilkadziesąt.
Jednym czasem spotkał mnie podobny problem . Padały tylko glonojady, dziennie wyławiałem kilkanaście sztuk. Inne ryby bez strat. Skonsultowałem to z innym hodowcą.
Doszliśmy do wniosku, że przyczyną była podmiana wody dokonana w okresie dużych ulew i równoczesnych roztopów. Miejska stacja uzdatniania musiała puścić w rurociągi jakiegoś syfa, na który najbardziej wrażliwe były glonojady. Niczym nie leczyłem nic innego nie robiłem po tygodniu problem sam zanikł. Hodowla była przetrzebiona ale przetrwała. Od tej pory unikałem dużych podmian wody w okresie podwyższonych stanów rzek.
-

Jano68
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzesko
-
Powiązane tematy
Cześć,
Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Rybki osiadaja na dnie i zdychaja nie wiem co zorbic juz zwracalem sie po porade na stronie caly czas to nastapia mam molinezje i brzanki molinezji jest teraz 2 stzuki bo jedna zdechła a brzanek 6 ora...
Witam.
Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l.
Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500.
Cykl azotowy zamknięty.
Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
Podpowie ktoś czy to.samiec czy samica bo mam problem
Dzień dobry.
Mam akwarium 120 l, dojrzewające od 3 lat, z butlą co2 i obsadą głownie przydennych: zbrojniki, czerwone i niebieskie, kiryski julii, gurami, grubowargi syjamskie.
Kosiarki od ponad tygo...
Witam, posiadam krewetki blue velvet. Krewetki robią się czerwone i zdychają. Co może być przyczyna?
Witam serdecznie!
W moim akwarium zaobserwowałem dosłownie plagę wypławków. U mnie zbiornik jest od kilku dni, ale owe płazińce musiały już ostro rządzic u poprzedniego właściciela. Niestety w bydg...
Dzień dobry niech mi ktoś doradzi co robić z ikrą Ramirezki tak żeby z tej ikry były zdrowe rybki. Przed chwilą zauważyłem że moja samiczka pielęgnicy ramireza(electric blue) złożyła ikrę a samczyk je...
Witam. Spotkałem się z opinią, że zbrojniki zdychają gdy są w akwarium z substratem na podłożu, zatem nie można ich trzymać w takim akwarium. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?...
|
|