Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie.

Pozwoliłem sobie utworzyć nowy temat związany z nawożeniem systemem EI.
Opowiem od początku jak to było z moim akwarium.
Podstawowe parametry:
Pojemność - 160l
Oświetlenie - 2x39W wcześniej // 3x39W - teraz = w sumie 0,7 W/L
Filtracja - Zewnętrzny filtr TetraTec 700 + Wewnętrzny filtr Aquael Turbofilter 650
CO2 - Butla + zawór + dyfuzor DIY
Podłoże - Żwir kwarcowy + kulki gliniano-torfowe
Woda - Kranówka 50% podmiany tygodniowo
Nawożenie - Wcześniej CSM+B + Macro // Teraz Micro Intermagu + sole
Kiedy założyłem akwarium uzbroiłem się w system CO2 + zawór + spirala JBL którą niedawno zastąpiłem zewnętrznym dyfuzorem DIY który rozpuszcza 100% podanego gazu, może zamieszczę go później w dziale DIY bo jest naprawdę super,do tego tani i profesjonalnie zrobiony.
Stosowałem nawozy kupione na stronie
www.akwanawozy.republika.pl (polecam), był to Akwan extra (Micro) + sole macro ( KH2PO4, KNO3, K2SO4,) wszystko stosowane wedle zaleceń na stronie www. Na początku miałem troszkę glonów ale ustąpiły. Miałem mchy ale i one zmarniały z biegiem czasu a tak ładnie się rozrastały. Moją chlubą były ludwiga oraz
bacopa które rosły jak oszalałe jak i kilka innych roślin zielonych o małych wymaganiach. Nie rosły u mnie roślinki o większych wymaganiach z nieznanych mi powodów po prostu marniały i znikały ale blyxia japonica rosła super. Ogólnie rzecz ujmując było nieźle. CO2 dozowałem ok 2 bąble/24h
Jako zapalony akwarysta z dużymi wymaganiami co do swego akwa postanowiłem przejść na system nawożenia EI aby poprawić możliwości wegetatywne roślin i wejść na wyższy poziom (Ładniejsze roślinki itp.)
Kupiłem u sprzedawcy jak powyżej nawóz CSM+B i do tego sole macro i zacząłem stosować jak w tłumaczeniu spidera72 i wyliczeniach z pliku exel też spidera (świetna pomoc dla akwarystów) 2X micro i 3 razy macro. Ku mojemu zdziwieniu po każdorazowym podaniu nawozu micro następował wysyp glonów na roślinkach takie 2mm i pył na szybach przeczekałem tak 2 tygodnie i nic żadnych zmian a do tego rośliny przestały rosnąć a glony zaczęły się panoszyć jak i te ciemne pędzelki (nie znam nazwy).
Obecnie stosuję micro firmy Intermag.
Ludwiga i bacopa którą wcześniej musiałem wycinać raz w tygodniu bo rosła jak szalona teraz stoi o 4 tygodni prawie w miejscu no może nieco się rozkrzaczyła ale prawie nic nie rośnie w górę.
Pomyślałem że może coś nie tak z micro więc kupiłem nawóz micro intermagu i sytuacja jest podobna może mniej glonu ale roślinki nie rosną. Jeśli chodzi o CO2 to zawartość pod koniec dnia wynosi 24,6 ppm czyli dużo a do tego co dziwne roślinki bombelkują i to mocno więc powinny rosnąć bo zachodzi fotosynteza, ruch wody w zbiorniku jest niezły każda roślinka faluje z nurtem wody

. Trawnik z Glossostigmy zmarniał bardzo mocno będę go musiał zasadzić od nowa z młodych pędów a nowe pędy rosną strasznie powolutkuuu. Zmniejszyłem czas świecenia trzeciej świetlówki do 1h żeby nie narobić sobie biedy. Blyxia tak zmarniała że ho ho listki rozpływały się w wodzie i odpadały
Aby się czegoś dowiedzieć zakupiłem zestaw testów zooleka (wiem że to nie w tej metodzie) poniżej tabela z moimi badaniami i inne fotki akwa i roślinek może pomogą w postawieniu diagnozy co robić.
Ogólnie życie rybkom wiedzie się dobrze,
krewetki się rozmnażają ale roślinki marnieją a ma to być Holender

.
Co do moich spostrzeżeń to jak się nie mylę Glosia wyjada jakiś składnik bo bardzo szybko się rozrosła i zaczął się problem Wedle testów brakuje chyba micro FE- 0,1 a było nawet mniej (Ale czemu po podaniu micro jest wysyp glonów). Niepokoi mnie jeszcze wysoki poziom fosforanów zawsze powyżej granicy testu czyli powyżej 5 ppm.
Aktualnie zmieniłem podawanie nawozów i podaje wyliczone dawki każdego dnia aby zmniejszyć szoki nawozów, zwiększyłem także podawanie micro do 0,7 ppm, zwiększyłem ilość CO2 i zaczynam wcześniej go dozować.
No dobra rozpisałem się jak nigdy ale mój problem jest jak dla mnie olbrzymi moja ozdoba mieszkania i hobby marnieje
Bardzo proszę o pomoc może mój koszmar się skończy a mój holender będzie holendrem.