Estimative Index problemy z nawożeniem - Pomocy - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Estimative Index problemy z nawożeniem - Pomocy

Liczba wyświetleń: 1676·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie. :) Pozwoliłem sobie utworzyć nowy temat związany z nawożeniem systemem EI.

Opowiem od początku jak to było z moim akwarium.

Podstawowe parametry:
Pojemność - 160l
Oświetlenie - 2x39W wcześniej // 3x39W - teraz = w sumie 0,7 W/L
Filtracja - Zewnętrzny filtr TetraTec 700 + Wewnętrzny filtr Aquael Turbofilter 650
CO2 - Butla + zawór + dyfuzor DIY
Podłoże - Żwir kwarcowy + kulki gliniano-torfowe
Woda - Kranówka 50% podmiany tygodniowo
Nawożenie - Wcześniej CSM+B + Macro // Teraz Micro Intermagu + sole

Kiedy założyłem akwarium uzbroiłem się w system CO2 + zawór + spirala JBL którą niedawno zastąpiłem zewnętrznym dyfuzorem DIY który rozpuszcza 100% podanego gazu, może zamieszczę go później w dziale DIY bo jest naprawdę super,do tego tani i profesjonalnie zrobiony.

Stosowałem nawozy kupione na stronie www.akwanawozy.republika.pl (polecam), był to Akwan extra (Micro) + sole macro ( KH2PO4, KNO3, K2SO4,) wszystko stosowane wedle zaleceń na stronie www. Na początku miałem troszkę glonów ale ustąpiły. Miałem mchy ale i one zmarniały z biegiem czasu a tak ładnie się rozrastały. Moją chlubą były ludwiga oraz bacopa które rosły jak oszalałe jak i kilka innych roślin zielonych o małych wymaganiach. Nie rosły u mnie roślinki o większych wymaganiach z nieznanych mi powodów po prostu marniały i znikały ale blyxia japonica rosła super. Ogólnie rzecz ujmując było nieźle. CO2 dozowałem ok 2 bąble/24h

Jako zapalony akwarysta z dużymi wymaganiami co do swego akwa postanowiłem przejść na system nawożenia EI aby poprawić możliwości wegetatywne roślin i wejść na wyższy poziom (Ładniejsze roślinki itp.)

Kupiłem u sprzedawcy jak powyżej nawóz CSM+B i do tego sole macro i zacząłem stosować jak w tłumaczeniu spidera72 i wyliczeniach z pliku exel też spidera (świetna pomoc dla akwarystów) 2X micro i 3 razy macro. Ku mojemu zdziwieniu po każdorazowym podaniu nawozu micro następował wysyp glonów na roślinkach takie 2mm i pył na szybach przeczekałem tak 2 tygodnie i nic żadnych zmian a do tego rośliny przestały rosnąć a glony zaczęły się panoszyć jak i te ciemne pędzelki (nie znam nazwy).
Obecnie stosuję micro firmy Intermag.

Ludwiga i bacopa którą wcześniej musiałem wycinać raz w tygodniu bo rosła jak szalona teraz stoi o 4 tygodni prawie w miejscu no może nieco się rozkrzaczyła ale prawie nic nie rośnie w górę.
Pomyślałem że może coś nie tak z micro więc kupiłem nawóz micro intermagu i sytuacja jest podobna może mniej glonu ale roślinki nie rosną. Jeśli chodzi o CO2 to zawartość pod koniec dnia wynosi 24,6 ppm czyli dużo a do tego co dziwne roślinki bombelkują i to mocno więc powinny rosnąć bo zachodzi fotosynteza, ruch wody w zbiorniku jest niezły każda roślinka faluje z nurtem wody :). Trawnik z Glossostigmy zmarniał bardzo mocno będę go musiał zasadzić od nowa z młodych pędów a nowe pędy rosną strasznie powolutkuuu. Zmniejszyłem czas świecenia trzeciej świetlówki do 1h żeby nie narobić sobie biedy. Blyxia tak zmarniała że ho ho listki rozpływały się w wodzie i odpadały :(

Aby się czegoś dowiedzieć zakupiłem zestaw testów zooleka (wiem że to nie w tej metodzie) poniżej tabela z moimi badaniami i inne fotki akwa i roślinek może pomogą w postawieniu diagnozy co robić.

Ogólnie życie rybkom wiedzie się dobrze, krewetki się rozmnażają ale roślinki marnieją a ma to być Holender :(.

Co do moich spostrzeżeń to jak się nie mylę Glosia wyjada jakiś składnik bo bardzo szybko się rozrosła i zaczął się problem Wedle testów brakuje chyba micro FE- 0,1 a było nawet mniej (Ale czemu po podaniu micro jest wysyp glonów). Niepokoi mnie jeszcze wysoki poziom fosforanów zawsze powyżej granicy testu czyli powyżej 5 ppm.

Aktualnie zmieniłem podawanie nawozów i podaje wyliczone dawki każdego dnia aby zmniejszyć szoki nawozów, zwiększyłem także podawanie micro do 0,7 ppm, zwiększyłem ilość CO2 i zaczynam wcześniej go dozować.

No dobra rozpisałem się jak nigdy ale mój problem jest jak dla mnie olbrzymi moja ozdoba mieszkania i hobby marnieje :(

Bardzo proszę o pomoc może mój koszmar się skończy a mój holender będzie holendrem.

Kwiatek0018
Ranga: Początkujący

amddamian Zielona Góra

25 lis 2010, 00:29   (#2)  

Z tego co widzę to masz twardą wodę pomyśl o filtrze RO lub destylowanej łatwiej będzie utrzymać właściwy poziom CO2. Na Twoim miejscu podawał bym więcej CO2 i spoglądał na rybki jako wskaźnik pomiaru ,piszesz że pod koniec dnia masz 25ppm a ile masz w środku dnia ?? 25ppm powinno utrzymywać się przez cały dzień nie tylko pod jego koniec.No i sprawa z Fosforem nie ciekawa zrób kilka większych podmian i pomyśl o mieszaniu kranowitu z wodą RO lub destylowaną.
Edit;
Azotu też bardzo dużo postaraj się utrzymywać 5-10ppm.
Przeglądałem zdjęcia Twoich wyliczeń, masz tam błąd makro powinno być na 3 dni dawkowania a mikro na 2 dni a Ty masz po 7 dni czyli wynikało by że musiał być lać co dzień makro i mikro( czego nie powinno się robić).

amddamian
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Zielona Góra

25 lis 2010, 20:22   (#3)  

Co do wody to narazie muszę zostać przy kranówce
Nawozy podaje codziennie mikro i macro aby zmniejszyć szoki ponieważ miałem po podaniu większych dawek micro gwałtowne wysypy glonów.
Co do zwiększonych stężeń fosforu i potasu to dozuję tyle ile przewiduje metoda EI na mój zbiornik (chyba że robie coś źle) .

Odkąd podaje więcej micro sytuacja w akwa się poprawia rośliny zaczynają rosnąć ale niestety glon też rośnie bardziej :( co mogę poradzić żeby glon się tak nie rozrastał. Na szybach mam pył i małe 2mm glony na liściach :(

Dziękuje za odpowiedz.

Kwiatek0018

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bogust Rzeszów

25 lis 2010, 21:19   (#4)  

Kwiatek0018 napisał(a):Co do zwiększonych stężeń fosforu i potasu to dozuję tyle ile przewiduje metoda EI na mój zbiornik (chyba że robie coś źle) .

Ile przewiduje metoda EI na Twój zbiornik?????????
EI polega przede wszystkim na ustaleniu zapotrzebowania na składniki w akwarium.
Według kalkulatora Spidera należy ustalić zapotrzebowanie tygodniowe na NO3.
Reszta pierwiastków jest pobierana w miarę proporcjonalnie.
Ze zdjęć wynikaże nie masz zbyt dużo roślin.
Zmień pobór NO3 na 5ppm tygodniowo i ponownie ustal dawki nawozu.
W/g Twoich wyliczeń, wynika znaczny niedobór PO4 w stosunku do K i NO3.
A ten test na PO4 - No cóż ja już testom nie wierzę (nawet ciążowym).
250l EI, 54l krewetki

bogust
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Rzeszów

25 lis 2010, 23:21   (#5)  

Widze że muszę się jeszcze doszkolić ale dzięki pomocy będzie mi dużo łatwiej, postaram się przeliczyć dawki i jak już wyliczę to przedstawię co mi wyszło .

Kwiatek0018

26 lis 2010, 18:36   (#6)  

Z tego co dowiedziałem się o metodzie EI to myślałem że muszę trzymać się dawek nawozowych z tłumaczenia Spidera czyli tygodniowo 30 mg/l No3, 3mgl PO4 itp... Skąd Akwarysta niemający testów może wiedzieć jakie jest u niego zużycie składników pokarmowych. Myślałem że w tej metodzie zakłada się dawki na akwa jak powyżej a cotygodniowa wymiana 50% wody nie doprowadza do przenawożenia.
To jak to jest w końcu z tą metodą EI, CO2 zwiększyłem i opserwuje co się dzieje. Czy 0,5 mg/l tygodniowo mikro względem Fe będzie wystarczającą dawką ???? z tego co obserwuję to ludzie mają 0,5mg/l stężenie w wodzie a nie na tydzień.

Kwiatek0018

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 312291
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
Zrzut ekranu (22).png

Potrzebuje pomocy z zulixem

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1528
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
20230315_184951.jpg

Zielenice punktowe Pomocy...

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3473
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka; Akwarium 112L Oświ...
1.jpg

Problemy z nawożeniem

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2830
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
20220126_205011.jpg

Problem z nawozeniem

gruby33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 32226
Witam wszystkich. Mam problem z nawozami. Dużo czytałem ale widać nadal sobie nie radzę. Ale od początku. Parametry Akwarium: 112l Filtr Unimax 150- gąbki, wata i dwa koszyki cemramiki. Butla Co2 ...
P_20211004_124210.jpg

Problemy z Ca pomimo wody RO z Vimi.

DawidJot w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 10225
Akwarium 160 litrów . Cała woda RO jest mineralizowana Vimi . Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora. W załączniku dzisiajsze wyniki . Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2597
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Nakierowanie z nawożeniem - po kolei

uukassiupl w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3644
Od początku, Mam w kranie NO3 1 PO4 0 K 6.5 Ca 69 Mg 18 W akwarium NO3 12 PO4 1.2 Biorę pod uwagę zależności: N:P:K 12:1.2:24 (upraszczając azot do NO3 nie jako samo N i to samo z fosforem) Ca...

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2578
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Trudne do identyfikacji problemy z roślinami

akwarysta1992 w Nawożenie · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 22092
Witam Was serdecznie Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały. Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L pH= 6,9-7,0 KH= 6 Jest butla z CO2 Wapń i magnez 80:20 Potas 20 P...

Statystyki

Ten temat przegląda 237 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 237 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.