Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam mam maly problem z roslinami i chcialbym zebyscie mi powiedzieli czego to jest objaw, niedoboru czy nadmiaru jakiegos pierwiastka? Akwarium 72l ma 5 dni od zalania Światło 2x18w philips aquarelle bedzie zamiana jednej aquarelki na philips 865 swiece narazie 6h co2 z bimbrowni filtr kaskadowy hbl-701 ceramika, zeolit, gabka. temp 25 `C ph 6,5 nawoze narazie tylko potasem tz. wczoraj go podałem jak zobaczylem na polyspermie brazowe kroipki.Heterantera dosc ładnie rosnie ale robią sie ciemno niebieski liscie i niektore łodygi jak i liscie robia sie przezroczyste i obumieraja..Przy hydrophili polyspermie na lisciach robia sie brazowe kropki i wykrecaja sie liscie i niektore sa brazowe ogolnie nie rosnie jakos za szybko a jest to roslna szybko rosnaca. Foto
http://yfrog.com/0kpb260688j
http://yfrog.com/n5pb260685j
http://yfrog.com/bhpb260681j
http://yfrog.com/jjpb260690j
http://yfrog.com/mjpb260697j
http://yfrog.com/0dpb260693j
Licze na wasze rady :)
-
Dominik15
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak dla mnie Twój problem to żaden problem...
Akwarium jest świeże i potrzebuje czasu na ustabilizowanie się.
Tak samo rośliny muszą się zaaklimatyzować co też może potrwać parę tygodni...
Daj im czasu niech puszczą korzonki (jak mają "jeść" jak nie mają czym?)
pomiar i kontrola NO3 i PO4 jak najbardziej wskazany...Braki szczególnie azotu są doskonałą okazją do napytania sobie biedy...powodzenia
P.S. Nie jestem pewien,ale też żwirek może powodować wzrost KH (przy PH poniżej 7),ale poczekaj co jeszcze napiszą inni 
-

gogi509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
Ale rosliny juz zaczeły rosnac i od pewnego dnia pojawil sie ten problem.Na brzegach lisci robia sie przezroczyste i jak wata miekkie .Czego to niedobor?
-
Dominik15
●
Przyznam,że ciężko stwierdzić...Mierzysz azot,fosfor? jaki poziom masz?lejesz 100% kran?CO2 dużo masz? to też może być przyczyna...Jednak powodów do jakieś wielkiej paniki to nie widzę...-cierpliwości
-

gogi509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
Dominik15 napisał(a): Akwarium 72l ma 5 dni od zalania
Jakie nadmiary, albo niedobory????????
Akwa ma 5 dni.
Cykl azotowy nieustabilizowany, rośliny nieprzyjęte.
Podłoże żwir, a pod żwirem co? Pusto?
Dominik trochę cierpliwości. Poczytaj to forum.
Poczekaj aż sie wykocą jakieś bakterie. Podmieniaj tylko systematycznie wodę.
Na nawozy przyjdzie czas...Potasu mozesz podać, bo w Polsce kranówki mają go przeważnie mało.
250l EI, 54l krewetki
-

bogust
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Pod zwirem jest ziemia ogrodowa zmieszana z glina.
-
Dominik15
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bogust napisał(a):Dominik15 napisał(a): Akwarium 72l ma 5 dni od zalania
Jakie nadmiary, albo niedobory???????? Akwa ma 5 dni. Cykl azotowy nieustabilizowany, rośliny nieprzyjęte. Podłoże żwir, a pod żwirem co? Pusto? Dominik trochę cierpliwości. Poczytaj to forum. Poczekaj aż sie wykocą jakieś bakterie. Podmieniaj tylko systematycznie wodę. Na nawozy przyjdzie czas...Potasu mozesz podać, bo w Polsce kranówki mają go przeważnie mało. Dominik15 w tej chwili trudno cokolwiek radzić, bo baniak jest jeszcze na "rozruchu" Wszystko w zasadzie napisał kol. bogust. O niedoborach na razie nie ma co mówić. Nadmiary mogą się jedynie kumulować te z cyklu azotowego / NO2 / ale to załatwia sprawa podmian wody. W pierwszych dwóch tygodniach co 3 - 4 dni 50% podmiana w celu wyeliminowania w/w nadmiarów, później co tydzień 30% Dobrze by było dodać do filtra bakterie nitryfikacyjne / w podłożu też by się przydały / Zmień jedną świetlówkę na 865.Co do ziemi to myślę że dałeś odpowiednią, czyli bez nawozów  i odpowiednią warstwę żwirku aby nie dopuścić do przenikania ziemi do wody. Potas, dwutlenek węgla jak najbardziej i oczywiście lektura której na forach nie brakuje.
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Dziękuje za rady zobaczymy co bedzie dalej:)Pozdrawiam
-
Dominik15
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...
|
|