Nawożenie i zielone nitki
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
HEJ wszystkim.Mam nawozy firmy PG clasic ferro i makro,clasic poaje przy podmianie reste codziennie w odpowiedniej ilosci do litrazu 112l,mam co2 oswietlenie o.8na litr i filtr zew,jbl crystal 900,parametry sprawdzam testem paskowym i jest okMimo tegop.Pojawily mi sie glony zielone nitki,czy uwazacie ze daje za duzo nawozu czyt tez niepotrzebnie ktorys,proszE O PORADY.
-
mariusz30
●
- Ranga: Poznaje temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mariusz30 napisał(a):Mam nawozy firmy PG clasic ferro i makro.............. Pojawily mi sie glony zielone nitki,czy uwazacie ze daje za duzo nawozu czyt tez niepotrzebnie ktorys,proszE O PORADY.
Przy nawozach PG to dość częsty przypadek. Też tak miałem
Według mnie to podajesz za dużo micro(clasic i ferro) oraz masz braki PO4. Macro PG zawiera prawdopodobnie mało PO4.
Światełko też robi swoje.
Masz CO2? Napisz coś więcej o zbiorniku
250l EI, 54l krewetki
-

bogust
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Witam.byc moze podaje niepotrzebnie ferro i macro codziennie kolego.Swiece p o5 godzin tylko dziennie ,co2 1babel na se, roslin \a duzo niemam wsumie,do tego 10neonow i 3otoski ..t oco zmienic.
-
mariusz30
●
- Wspieram stronę kontem Premium
-

maciekczarny
●
-
mariusz30 napisał(a):parametry sprawdzam testem paskowym i jest okMimo tegop.Pojawily mi sie glony zielone nitki,czy uwazacie ze daje za duzo nawozu czyt tez niepotrzebnie ktorys,proszE O PORADY.
Napisz coś więcej o akwa.
Jakie masz parametry wody z tych testów?
Jakie świetlówki? Od kiedy pojawiły się glony? Wrzuć jakieś fotki, jeśli możesz
Wtedy coś wymyślimy.
250l EI, 54l krewetki
-

bogust
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Powiązane tematy
Cześć
Wczoraj skompletowałem cały zestaw do nawożenia z butli Soda stream czyli mam reduktor, elektrozawór,licznik bąbelków,dyfuzor. Wszystkie te 4 rzeczy od aqua art. No i dwie niebieskie butle soda...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Cześć . Mam takie pytanko odnośnie power led koloru zielonego . Czy stosował ktoś do swoich lamp właśnie ten kolor led . Chodzi o zastosowanie zielonego do podkreślenia koloru roślin . Czy zielony wyo...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
|
|