pelip napisał(a):Witam,
mam problem. Moje rośliny wyglądają jak na załączonych zdjęciach. Umierają i wyglądają już właściwie jak cmentarzysko. Stąd pytania:
1. czy i czym muszę nawozić rośliny, żeby rosły zdrowo? W jakich proporcjach i odstępach czasu?
2. Czy bimbrownia jest konieczna do posiadania "zdrowo" zarośniętego akwa? Obawiam się o rybki i one są dla mnie priorytetem...
1.Wszystko pięknie Ci rosło aż wyczerpały się składniki odżywcze w ziemi. Musisz nawozić bo bez tego nie dość że będą niszczyć się rośliny to jeszcze nabawisz się glonów. Co do nawozów do decyzja należy dla Ciebie możesz nawozić solami co jest bardzo tanie (tylko trzeba najpierw przeczytać co i jak dawkować) albo gotowymi nawozami (wg mnie mniej opłacalne) Nawozy najlepiej dawkować w dziennych dawkach zaś dawke musisz ustalić za pomocą testów NO3, PO4, itd. należy także utrzymywać pewne stosunki miedzy pierwiastkami.
2.Tak rośliny potrzebują do pięknej kondycji węgla, bimbrownia to najtańszy sposób na podanie go, o rybki się nie martw nic im nie będzie, możesz także zastosować węgiel w płynie Ease Carbo. Decyzja należy do Ciebie