Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam
Dostałem od znajomego klika kamieni, które wyciągnął w Karpaczu z jakiegoś potoku. I chętnie włożyłbym je do akwarium, ale nie wiem czy się nadają. Zrobiłem próbe z ocetem i nic się nie pieniły. Jednakże wolałbym, aby bardziej doświadczeni akwaryscie rzucili na nie okiem. Szukałem w internecie i trochę przypominają - Granodioryt. Podobno nie zmienia parametrów. Będę wdzięczny za każdą opinie. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ich ułożenia. Mają one po 1 kg i czy położenie ich bezpośrednio na żwir o granulacji 1-3 mm nie spowoduje pękniecia szyby?. Może warto pod spód ułożyć twardy styropian 0,5 cm grubości. Czytałem niedawno artykuł o stosowaniu gliny w akwarium i się tak zastanawiałem czy jak zastosowałbym właśnie glinę tak mniej więcej do grubości 1 cm i na to dopiero żwir. Czy wówczas nie musiałbym korzystać ze styropianu? A może ktoś wie, gdzie w Kaliszu można kupić tanie kamienie?
Rypinus
-

Rypinus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kalisz
Karpacz jest spoko  Granity, gnejsy, łupki łyszczykowe. Właśnie 1 i 2 to wydaje mi się, że łupki z Wilczej Poręby albo Sowiej Doliny. 3 to coś z granitów, a 4 gnejs.
-
wirek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
wirek napisał(a):Karpacz jest spoko  Granity, gnejsy, łupki łyszczykowe. Właśnie 1 i 2 to wydaje mi się, że łupki z Wilczej Poręby albo Sowiej Doliny. 3 to coś z granitów, a 4 gnejs.
Normalnie Geolog 
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wielkie dzięki za pomoc. Teraz mogę spokojnie zabrać się za planowanie kolejnej aranżacji.
Rypinus
-

Rypinus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kalisz
Galibardi napisał(a):Normalnie Geolog 
Akurat chemik, ale z paroletnią praktyką w kamieniołomach w tamtym rejonie  Tak ogólnie mogę powiedzieć, że Karkonosze są zbudowane ze skał magmowych i ich metamorfików. Zbierając kamienie z potoków, zwłaszcza takie już przyokrąglone, można mieć nadzieję że są to skały naturalnie tam występujące. Co innego materiał z dróg czy placów budów. W Karpaczu można trafić na śliczny zdolomityzowany marmur z kamieniołomu w pobliskich Rędzinach, który do Karpacza może trafić tylko na ciężarówce
-
wirek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
2.jpeg
Kamienie Dragon Stone (Smocza skała) oraz Scenery Stone użyte w aranżacji akwarium potrafią wznieść ją na kolejny poziom czyniąc atrakcyjniejszą i ciekawszą...
Czytaj więcej »
Po raz kolejny zadziwia mnie stwierdzenie "Manteny są jedyne w swoim rodzaju".
Tego leżało mnóstwo koło drogi - wczoraj wróciłem z Pienin. Po raz drugi stwierdzam, że świetnych kamieni nie trzeba sz...
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-lawa-news-1-a7b028f3f9b019042f5422560fd44816.jpg
Do oferty sklepu dołączyły nowe kamienie dekoracyjne - czarne otoczaki z lawy wulkanicznej...
Ostatnio pokazywałem Wam projekt styropianowej podstawy aranżacji:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/diy-zrob-to-sam/styropian-jako-podstawa-konstrukcji-do-aranzacji-66473.html
Tym ra...
Witam w związku z otrzymaniem ciekawej oferty kamienia po 9,50 zł za kg mam pytanie.
Mam dwa rodzaje kamieni do wyboru
Zrobiłem jednak test ocetem
Kamien1.jpg oddziaływuje tylko na białej strefie al...
Ma ktoś może rozpiskę lub jakiś przewodnik gdzie znaleźć można rodzaje materiałów do hardscape pochodzących z Ameryki Środkowej?
Ponieważ zbiornik z buckami pomału się zapełnia roślinami przyszedł czas na restart kolejnego 84.
Wymiary:60x35x40.
Oświetlenie: na razie 3x24W t5
Co2 w planach.
Z roślin: microsoria, bucephalandry, m...
Hej.
Baniak 25l od Aquael z ich pokrywą i oświetleniem led 6W.
Mam z 10 kulek gałęzatek od 3 miechów i dają radę, urosły cholernie. Rogatek na próbę też jako tako.
Jakie rośliny polecacie do takieg...
Witam, jakie rośliny mało, średnio wymagające zastosować w baniaku 63L.
Oświetlenie retro tuba plant 10w oraz podstawowe makro mikro Carbo.
Rośliny miałyby rosnąć na 2 i 3 planie.
|
|