Jakie to kamienie? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie to kamienie?

Liczba wyświetleń: 1602·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Wygląd listy:
Rypinus Kalisz

21 lis 2010, 00:37 Jakie to kamienie?  (#1)  

Witam
Dostałem od znajomego klika kamieni, które wyciągnął w Karpaczu z jakiegoś potoku. I chętnie włożyłbym je do akwarium, ale nie wiem czy się nadają. Zrobiłem próbe z ocetem i nic się nie pieniły. Jednakże wolałbym, aby bardziej doświadczeni akwaryscie rzucili na nie okiem. Szukałem w internecie i trochę przypominają - Granodioryt. Podobno nie zmienia parametrów. Będę wdzięczny za każdą opinie. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ich ułożenia. Mają one po 1 kg i czy położenie ich bezpośrednio na żwir o granulacji 1-3 mm nie spowoduje pękniecia szyby?. Może warto pod spód ułożyć twardy styropian 0,5 cm grubości. Czytałem niedawno artykuł o stosowaniu gliny w akwarium i się tak zastanawiałem czy jak zastosowałbym właśnie glinę tak mniej więcej do grubości 1 cm i na to dopiero żwir. Czy wówczas nie musiałbym korzystać ze styropianu? A może ktoś wie, gdzie w Kaliszu można kupić tanie kamienie?
Rypinus

Rypinus
Ranga: Początkujący

Miasto: Kalisz

wirek Wrocław

21 lis 2010, 21:35   (#2)  

Karpacz jest spoko :P Granity, gnejsy, łupki łyszczykowe. Właśnie 1 i 2 to wydaje mi się, że łupki z Wilczej Poręby albo Sowiej Doliny. 3 to coś z granitów, a 4 gnejs.

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

Galibardi Warszawa

21 lis 2010, 21:49   (#3)  

wirek napisał(a):Karpacz jest spoko :P Granity, gnejsy, łupki łyszczykowe. Właśnie 1 i 2 to wydaje mi się, że łupki z Wilczej Poręby albo Sowiej Doliny. 3 to coś z granitów, a 4 gnejs.

Normalnie Geolog :)

Galibardi
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rypinus Kalisz

21 lis 2010, 22:11   (#4)  

Wielkie dzięki za pomoc. Teraz mogę spokojnie zabrać się za planowanie kolejnej aranżacji.
Rypinus

Rypinus
Ranga: Początkujący

Miasto: Kalisz

wirek Wrocław

22 lis 2010, 09:11   (#5)  

Galibardi napisał(a):Normalnie Geolog :)

Akurat chemik, ale z paroletnią praktyką w kamieniołomach w tamtym rejonie 8) Tak ogólnie mogę powiedzieć, że Karkonosze są zbudowane ze skał magmowych i ich metamorfików. Zbierając kamienie z potoków, zwłaszcza takie już przyokrąglone, można mieć nadzieję że są to skały naturalnie tam występujące. Co innego materiał z dróg czy placów budów. W Karpaczu można trafić na śliczny zdolomityzowany marmur z kamieniołomu w pobliskich Rędzinach, który do Karpacza może trafić tylko na ciężarówce

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

2.jpeg

Kamienie Dragon i Scenery Stone

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1982
2.jpeg Kamienie Dragon Stone (Smocza skała) oraz Scenery Stone użyte w aranżacji akwarium potrafią wznieść ją na kolejny poziom czyniąc atrakcyjniejszą i ciekawszą... Czytaj więcej »
1 017.JPG

Polskie kamienie

Yahilles w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 169 · Wyświetlenia: 94342
Po raz kolejny zadziwia mnie stwierdzenie "Manteny są jedyne w swoim rodzaju". Tego leżało mnóstwo koło drogi - wczoraj wróciłem z Pienin. Po raz drugi stwierdzam, że świetnych kamieni nie trzeba sz...
YouTube

Kamienie, korzenie - opracowanie Łukasza Ciszkowskiego

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4101
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.

Nowe kamienie w ofercie - czarne otoczaki

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2552
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-lawa-news-1-a7b028f3f9b019042f5422560fd44816.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe kamienie dekoracyjne - czarne otoczaki z lawy wulkanicznej...
YouTube

Jak łączyć ze sobą kamienie w aranżacji

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 12826
Ostatnio pokazywałem Wam projekt styropianowej podstawy aranżacji: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/diy-zrob-to-sam/styropian-jako-podstawa-konstrukcji-do-aranzacji-66473.html Tym ra...
kamien2.jpg

Kamienie - jakie się nadają...

krisppl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 13547
Witam w związku z otrzymaniem ciekawej oferty kamienia po 9,50 zł za kg mam pytanie. Mam dwa rodzaje kamieni do wyboru Zrobiłem jednak test ocetem Kamien1.jpg oddziaływuje tylko na białej strefie al...

Korzenie kamienie z danego obszaru

Radziu w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2399
Ma ktoś może rozpiskę lub jakiś przewodnik gdzie znaleźć można rodzaje materiałów do hardscape pochodzących z Ameryki Środkowej?

Kolejne 84l, czyli korzenie i kamienie.

FrankieSayRelax w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 7571
Ponieważ zbiornik z buckami pomału się zapełnia roślinami przyszedł czas na restart kolejnego 84. Wymiary:60x35x40. Oświetlenie: na razie 3x24W t5 Co2 w planach. Z roślin: microsoria, bucephalandry, m...

Małe, ciemne akwa - jakie rośliny?

violinka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3000
Hej. Baniak 25l od Aquael z ich pokrywą i oświetleniem led 6W. Mam z 10 kulek gałęzatek od 3 miechów i dają radę, urosły cholernie. Rogatek na próbę też jako tako. Jakie rośliny polecacie do takieg...

Jakie rośliny mało, średnio wymagające zastosować w baniaku

norbert22 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1042
Witam, jakie rośliny mało, średnio wymagające zastosować w baniaku 63L. Oświetlenie retro tuba plant 10w oraz podstawowe makro mikro Carbo. Rośliny miałyby rosnąć na 2 i 3 planie.

Statystyki

Ten temat przegląda 458 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 458 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.