|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Cały czas czytam,że ta metoda jest do niczego...głownie z powodu tego,że wodę może zakwaszać wiele (zbyt wiele) innych czynników...
Uważam,że można tą metodę stosować z pełnym powodzeniem i z dużą dokładnością...
Zauważyłem,że gdy skończył się gaz Ph wzrosło z 6,8 do 7,6.
I nic w tym nie było by dziwnego,ale doskonale wiem ile CO2 jest mniej w zbiorniku.
Znając KH np. 4 ,wiem ,że stężenie spadło z 19 do 3 mg/l. Tak samo będę wiedział o ile paziom CO2 się zwiększył.Do czego zmierzam,a mianowicie do tego,że wszystkie inne czynniki zakwaszające wodę są stałe lub zmieniają się w większym przedziale czasu.My za to natomiast po przez zmiany PH z dużą dokładnością możemy obserwować zmiany stężenia CO2...
Jak to zrobić?
Zamykamy dopływ CO2 (dla większości nie będzie to problem gdyż w nocy elektrozawór nie będzie przepuszczał CO2)
Zapalamy światło ,ale tylko parę minut i tylko wtedy gdy chcemy uzyskać dokładny pomiar,czyli obserwacja od zerowej zawartości CO2,ale nie jest to konieczne ponieważ gdy CO2 będzie w granicach 1-3 mg/l to taka sama będzie granica błędu,czyli niewielka np. przy rzeczywistej wartości 25mg/l odczytamy 26,27,28mg/l)
Odczytujemy PH (przy zawartości CO2 bliskie zeru) i to będzie już nasze pierwotne PH TAKŻE UWZGLĘDNIAJĄCE WSZYSTKIE INNE CZYNNIKI ZAKWASZAJĄCE WODĘ,ale oprócz CO2...
Mierzymy następnie wartość KH np.5 i niech przykładowym Ph wtedy będzie 7,7 czyli CO2 mniej niż 3mg/l lub zero (to ta granica błędu)
..Zakładając,że CO2 jest bliskie zeru a gdy PH jest niższe niż te w tabeli (uwzględniamy oczywiście KH)to wtedy są te dodatkowe czynniki zakwaszające wodę i należy je odjąć od dalszego pomiaru...ale te inne czynniki w porównaniu z wpływem CO2 są naprawdę znikome.
powodzenia i czekam na wasze opinie na ten temat
-

gogi509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
Zgadzam się z Tobą w 99%, a jeżeli chodzi o dokładność testów to już dużo mniej im ufam!
Więc moim zdaniem można dość dokładnie przybliżyć zawartość co2 aczkolwiek różnie bywa z testami w związku z czym wolę dozować co2 obserwując rybki, wtedy mam pewność, że go nie zabraknie. Załóżmy, że mamy kH-5 i przy tym błąd pomiarowy pH 6,6-6,8 już daje nam niedokładność żędu 15ppm co2 i do tego dochodzi jeszcze dokładność pomiaru kH czyli kolejne 5-8ppm. Może i przesadzam ale wiara w dokładność testów nie jest moją mocną stroną.
Pozdrawiam
-
ŁukaszReda
●
można prościej:
- robisz pomiar ph wody - odczytujesz wynik
- zostawiasz miarkę na kilka godzin - odczytujesz wynik (kolor się zmieni)
- obliczasz co2 jednej i drugirj próbki z wzoru [CO2]~3*KH*10^(7-pH) i liczysz zmiane stężenia co2
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ciekawe mógłbyś dać ma przykładzie bo przyznam że nie za bardzo kumam
-

gogi509
●
dla przykładu dla łatwqego liczenia:
- kh = 5
ph z akwa = 6
ph probki po kilku godzinach - 7
co2 p1 = 3*5*10^1 = 150
co2 p2 = 3*5*10^0 = 15
co2 p1 - co2 p2 = 150 -15 = 135 = nasze stężenie co2
-
Przepol
●
A mnie zastanawia jedno pytanie test CO2 to stały test pH w którym mamy wodę o twardości Kh 4 kolor wtedy najlepiej aby był jasno oliwkowy ale jeżeli mamy wodę Kh 8-12 to będzie już bardziej niebieski .Czyli opiera się także na stosunku pH do Kh ,więc czy stałemu testu można ufać ??
-

amddamian
●
- Miasto: Zielona Góra
Wydaje mi się że działa na podobnej zasadzie co test ph,więc wychodzi na to że stałemu też nie można ufać
-

gogi509
●
Panowie - z takim pomiarem są dwa problemy:
- jak rozpuszczamy co2 - jeśli w akwa jest woda sodowa - co2 jako małe pęcherzyki np. z filtra wewn. to możemy być pewni że jakieś bąbelki wpadną do testu = wynik błędny. Jeśli bąbelki lecą pionowo z dyfuzora to raczej kłopotu nie ma - tak tak z termoreaktorem.
- błąd pomiaru : test ph ma skale zo 0,2 - jak widać błąd pomiaru ze względu na skalę może być +-0,2 - a dla nas to bardzo dużo
- KH - tu można coś poradzić - pierwszy pomiar - jak w instrukcji - następnie nalewamy 10 ml wody z akwa i mierzymy kh drugi raz mając na uwadze wynik z pierwszego pomiaru - teraz mamy wkroplić 2 razy więcej kropel (1 kropla = 0,5 stopnia) - gdy jestesmy blisko wyniku powoli wkraplamy plus mieszamy około 15 sekund czekając na zmianę koloru na zielony (nie żółty) - jak się zmieni to mamy zmierzone KH z dokładnością co 0,5 stopnia
- biorąc pod uwage słabość testu ph taka dokładność testu ph nie ma sensu
Ja robię inaczej - doświadczalnie ustalam tak dozowanie co2 że ryby rano,w południe zachowują sie normalnie, lekko "dyszą" pod wieczór - szybciej pracują skrzelami (bez pływania pod powierzchnią  ) później elektrozawór zamyka co2 i rano jest wszystko ok.
-
Przepol
●
Do niczego ta metoda...podniosłem CO2 i z mojej chorej metody wynika ponad 70mg/l
a rośliny dużo mocniej bąbelkują i ryby w porządku się mają 
-

gogi509
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Witam
Od jakiegos czasu pojawiły mi sie dziury na roslinkach
akwarium 76 litrow
swiatło 20 wat jarzeniowka(6500lumenow)i dwie żarówki energoosz. (6500lm)
nawozenie Tmg 9ml po podmianie wody (15 l) co ...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
|
|