SERA - Czy ktokolwiek używa i "wie z czym to się je&quo - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

SERA - Czy ktokolwiek używa i "wie z czym to się je&quo

Liczba wyświetleń: 1718·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Ostatnio odwiedziłem stronę SERA i natknąłem się na takowy produkt:
http://www.sera.de/pl/produkty/akwarium ... round.html

Czy ten produkt należy używać samodzielnie czy też należy go dodatkowo wmieszać w substrat SERY FLOREDEPOT czy jeszcze inaczej ????
Pozdrawiam

Szyszkownik
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

19 lis 2010, 16:35   (#2)  

Po takim opisie:

"Aktywne biologicznie substancje dla długotrwałego podłoża w akwarium do wszystkich akwariów słodkowodnych. Podłoże jest idealnie natlenione a denna filtracja zmaksymalizowana. Ze względu na swój skład, sera Professional floreground zapobiega gromadzeniu się niebezpiecznych gazów w jednym miejscu."

Bałbym się tego dotknąć :)
Najwyraźniej metoda marketingowego mącenia w głowach rozpełzła się z Japonii na europejskich producentów. Szkoda. Przetłumaczmy zatem z dużą dozą prawdopodobieństwa co tu mamy:

"aktywne biologicznie substancje" - czyli zapewne pożywka dla bakterii nitryfikacyjnych, coś jak Sera Filter BioStart

"długotrwałe podłoże" - pewnie chodzi o podłoże, które przez długi czas dostarcza substancji odżywczych roślinom

"do wszystkich akwariów słodkowodnych" - powinni wykazać zalety tego podłoża w Tanganice albo BW

"podłoże jest idealnie natlenione" - oczywiście, dopóki leży w otwartym wiaderku i go nie zalejesz :)

"denna filtracja zmaksymalizowana" - wolałbym filtrację, która nie jest "denna" :D Pewnie chodziło o to, że "aktywnie biologicznie substancje" przyczyniają się do rozwoju flory bakteryjnej, ergo także filtracji (niekoniecznie dennej).

"Ze względu na swój skład, sera Professional floreground zapobiega gromadzeniu się niebezpiecznych gazów w jednym miejscu" - to już jest całkowity absurd, który ciężko odszyfrować, ale spróbujmy. Niebezpieczne gazy - mogą kojarzyć się z grochówką, a zapewne chodziło raczej o siarkowodór (tylko wtedy nie byłoby aury grozy i tajemnicy). Jego kumulacji zapobiegają rośliny i wydzielany przez korzenie tlen. Możemy się zatem domyślić, że podłoże zawiera nawozy - rośliny rosną - chronią swoje korzenie poprzez uwalnianie tlenu do podłoża. Uff...
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

19 lis 2010, 22:49   (#3)  

Wielkie dzięki za komentarz :) też tego napewno nie kupię... zaintrygowała mnie poprostu cena ponad 80 zł za tak małą masę produktu... a jeśli można zapytać co sądzisz o tym produkcie jako ZNAJĄCY TEMAT :D cały czas nie mogę się zdecydować na wybó podłoża do akwa Pozdrawiam:
http://www.aquatic-nature.be/2eng_bemesting.html

Szyszkownik

19 lis 2010, 22:51   (#4)  

Jako że link pomimo wszystko "wrzuca" nas na stronę główną podtematu więc może tak:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... -7519.html

Pozdrawiam

Szyszkownik

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

20 lis 2010, 13:09   (#5)  

Jeżeli Twój budżet na to pozwala, to zastosowanie granulatu będzie optymalne. Na rynku znajdziesz produkty wielu firm, AquaticNature jest jedną z nich. Najwyższe noty zbiera podłoże Oliver Knott oraz ADA. Godny polecenia jest także swojski AquaArt - AquaSubstrate.

Taki podłoże nie wymaga już wzbogacania, ale jeżeli chcesz można je wspomóc ;)
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

20 lis 2010, 16:01   (#6)  

Dzięki za radę... wybór padł na Oliviera Knotta w wersji POWDER - 3 l - czy "pod niego powinienem wrzucić" Adowskie Power Sand lub ten zestaw:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... -7389.html

czy sam granulat Pana Knotta wystarczy do akwa o tych wymiarach:

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akwari ... -5799.html

Wielkie dzięki -Michał-

Szyszkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5603
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 27951
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7457
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8241
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3755
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4554
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6817
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15833
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2758
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6598
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Statystyki

Ten temat przegląda 300 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 300 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.