Pogostemon helferi, Staurogyne sp. - umiera - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pogostemon helferi, Staurogyne sp. - umiera

Liczba wyświetleń: 756·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów. Utwórz nowy wątek
Zaloguj się, aby zmienić widok
damianzuz Szczecin

12 lis 2010, 22:17 Pogostemon helferi, Staurogyne sp. - umiera  (#1)  

Nie wiem dlaczego ale liście robią się przeźroczyste i odpadają dotyczy to Staurogyne sp a jeżeli chodzi o pogestemon to rośnie drobny i końcówki gniją i odrywają się.
Akwarium miało restart we wrześniu od tygodnia podawane jest mikro intermagu Fe 0,45 ppm tygodniowo
przez pierwsze 2 tygodnie podawane samo K2SO4 pełna dawka 30 ppm po 2 tyg pełna dawka makro
KNO3 - 30 ppm
MgSO4*7H2O - 10 ppm
KH2PO4 - 2,9 ppm
ph - 6.2
Co2 podawane 3 b/s 9h dziennie
Światło 0,8 w/l
Podłoże posypane dolomitem, K2SO4, węgiel aktywny, następnie sproszkowana glina, acti substrate i na to JBL manadao
Woda tygodniowo podmieniana 30%.
Na początku przez pierwsze 2 tyg był problem z zielenicą ale został zażegnany.
Jutro przy podmianie zostanie Pogostemon helferi i Staurogyne sp zrównane z ziemią zobaczymy co z tego będzie
Proszę o pomoc

damianzuz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Szczecin

damianzuz Szczecin

05 cze 2011, 00:18   (#2)  

Temat do zamknięcia

damianzuz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Szczecin

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.
Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

pogh-news2-800x400.jpeg

Pogostemon helferi

roslinyakwariowe.pl w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 18277
pogh-news2-800x400.jpeg Pogostemon helferi został odkryty przez akwarystów na terenie Tajlandii w pobliżu granicy z Birmą. Gatunek ten określany jest potocznie nazwą „Dawnoi” (mała gwiazda) – co łat...
pogo.jpg

Pogostemon erectus

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 31166
erectus-news2.jpeg Ta pochodząca z Indii roślina łodygowa tworzy w akwarium bardzo dekoracyjne jasno-zielore grupy przypominające pokrojem drzewa iglaste. W zależności od rozmiarów i parametrów akwa...
IMG_9639.JPG

Marnieją liście staurogyne repens - przezroczyste

RadS w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3314
Cześć, Marnieją mi liście roślin, głównie Staurogyne repens. Robią się przezroczyste, po czym rozpuszczają się. U niektórych widać intensywniej zazielenione obszary wzdłuż nerwów, podczas gdy reszta ...
DSC_0070-3.jpg

Pogostemon Heidelberg

cob_ra w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2744
Roślina drugiego planu, charakteryzuje się soczyście zielonymi listkami wpadający w srebrny kolor stożka wzrostu, sztywną łodygą. Rozmnaża się poprzez boczne odrosty, lub cięcie. Wymaga dużo światł...
IMG_20210802_204018.jpg

Bojownik umiera ?

Granat139 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8887
Bojownik w starym akwarium cały czas siedział na filtrze kilka razy dziennie się przemieszczał nie reaguje na trening wogole . Odkąd przeniosłem go do dużego akwarium to wogole się nie rusza albo pod ...
staurogyne-news2.jpeg

Staurogyne repens

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 25039
staurogyne-news2.jpeg Staurogyne repens to jasnozielona i wytrzymała roślina na przód akwarium. Odnaleziono ją w naturze w rzecze Rio Cristalino w południowej Amazonii, jest blisko spokrewniona z ro...

Cyperus helferi

Dany88 w Rośliny · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3716
Ktoś miał, poleca, odradza?

Staurogyne repens O co Chodzi?

diabelskoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5866
Witam, cos mi niszczy S. Repens. Akwa: 63l (w tym 12l podloza) 2x24W (6500k daylight, 6500k czerowne) Filtr: AquaPondSolutions 1000EF (gabki, ceramika, wegiel, bio balle) Podloze: Tropica Substrate- ...

Cryptocoryne Petchii umiera

linkon1992 w Rośliny · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 12628
Witam. mam problem z jedna rośliną. Z dnia na dzień zmarniała co widać na zdjęciach. akwarium jest świeże ponad 2 tyg. Akwarium 125 l roślinne, filtracja aquael ultramax 1000 (2 l matrixa i 2 l cerami...

Pogostemon Kimberley - cięcie

Majkel82 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2657
Hej, podpowie ktoś czy to prawda, że ten łodygowiec nie puszcza nowych odrostów z odciętej łodygi i trzeba sadzić tylko odcięte szczyty ?? Gdzieś kojarzę, że tak czytałem ale nie mogę znaleźć. Mam ju...

Statystyki

Ten temat przegląda 966 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570935
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 965 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.