Low tech 30l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Low tech 30l

Liczba wyświetleń: 1875·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

09 lis 2010, 22:22 Low tech 30l  (#1)  

Witam,

trochę późno o tym piszę, bo jutro mam już zamiar posadzić rośliny w moim akwarium, ale może do tego czasu ktoś zdąży udzielić mi jakichś wskazówek.

- wymiary akwarium to 45cmx25cmx30, co daje około 30 litrów
- jako podłoże chcę użyć ziemi i przykryć ją piaskiem
- docelowe oświetlenie to 2x 8W
- filtr FZN2 (umieszczony wylot nad bacopą)

Oto układ roślin jaki sobie wymyśliłem:

Obrazek

Początkowo myślałem o tym, żeby tą czerwoną ludwigię posadzić w rogu z tyłu za kryptokoryną i w ten spsób otrzymałbym efekt nazwijmy to "czerwonego prawego rogu". Tak jak tu:

Obrazek

Z drugiej strony wolałbym żeby rośliny były poukładane w porządku od prawej od największej do lewej najmniejszej bakopy. Przed kamieniami mam zamiar posadzić tą trawkę. Z pewnością kupie jeszcze coś na pierwszy i drugi plan z lewej strony. Która koncepcja lepsza? Pierwsze czy drugie zdjęcie? Wszelkie sugestie mile widziane!

Jeżeli nie chce się wam czytać to spójrzcie tylko na zdjęcia i zasugerujcie coś jeżeli widzicie rażące błędy ;)

Slamdunker
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Laston Opole

10 lis 2010, 21:23   (#2)  

Moim zdaniem najbardziej rażący błąd to brak żwirku ;]
1.Najpierw zaprojektuj sobie akwarium.
2.Nasyp podłoże i ozdoby
3.Kup rośliny i je zasadź
4.Po 2 tygodniach dojrzewania akwarium możesz wpuścić ryby.

Pozdro :arrow:

Laston
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Wojteq Kraków

11 lis 2010, 22:45   (#3)  

...
To mój pierwszy post i nie chce się mądrzyć... ale nawet ja (niedoświadczony) zrozumiałem o co koledze chodzi.
Nie ma żwiru bo tylko chce pokazać układ roślin. (Nawet w temacie jest "Low tech" :| )

Wg mnie drugie zdjęcie lepiej się prezentuje.
Mam już 3 akwaria low tech i przygotowuje się do 4 nano akwarium więc moja rada to:
Najpierw wysyp podłoże (ziemię i żwir) połóż na całość dna jedną stronę z gazety i na to jeszcze jakąś folie (np. rozcięty worek) i dopiero na ten worek delikatnie lej wodę do 1/3 akwarium. Następnie wyciągnij delikatnie i bardzo pomału worek i gazetę i dopiero wtedy zacznij pomału sadzić rośliny i układać kamienie. Resztę wody uzupełnij lejąc najlepiej wężykiem sylikonowym po ściance akwarium.
W ten sposób woda będzie krystalicznie czysta od razu po wlaniu do akwarium :)
Wiem z doświadczenia :P

Pozdrawiam Wojtek

Wojteq
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Laston Opole

13 lis 2010, 09:28   (#4)  

Też zrozumiałem o co mu chodzi. A co do lania wody to po prostu wystarczy podłożyć ręke pod lejąca się wodę efekt będzie ten sam. Slamdunker jeżeli po wlaniu wody do akwarium na żwirek czy tam piasek woda nie była krystaliczna to znaczy, że źle go wymoczyłeś lub za krótko. Ja moczyłem swój żwirek przez 3 dni i mógłbym lać wodę z sufitu a i tak by była w baniaku krystaliczna.

Pozdro :arrow:

Laston
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

maxresdefault.jpg

Akwaria low-tech na roślinach Tropica

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1685
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Low Tech w Green Aqua - piekło zamarzło

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6770
Gotowy zestaw z filtrem wewnętrznym, podłoże żwirowe i brak CO2. Jak uda się projekt - czy Balzas podoła czy akwarium wizualnie okaże się porażką? Zapraszam do obejrzenia :)
YouTube

Akwarium low tech 21 wieku

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1716
Zakładamy zbiornik low techowy 21 wieku, czyli nowoczesny ale po staremu, jeśli można tak powiedzieć. Nowoczesne z uwagi na zastosowane tutaj rośliny, wszystkie są z hodowli invitro prosto z laborator...
YouTube

Low-tech...ale nie do końca

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1512
Akwarium Low-Tech ale nie do końca. W każdym razie fajnie pooglądać z uwagi na fajne ujęcia. Zapraszam:
IMG_4040.JPG

30l - BN/T - wer

wer w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1938
Witam , Przedstawiam świeżo założony zestaw nano . Dekoracje : Ok 1,5 kg korzeni Ok 2kg kamieni Rośliny : Eleocharis parvula i accicularis ,microsorium narrow ,Hydrocortyle sp japan ,mech christmass P...
images.jpg

Pierwsze akwarium . 30l

staszniks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4424
Moje pierwsze w życiu akwarium. Założone kilka miesięcy temu, kombinowane i zmieniane pod wpływem artykułów z serwisu ;) Szkło: Zwykłe 30L Oświetlenie 0.8 W/l 7h/dobę Filtr Wewnętrzny no ...
20151205_141329.jpg

30l - zwykłe - KUBEK188

KUBEK188 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2152
Witam. Zmieniłem wczoraj aranżacje na korzeń, trochę już mi się opatrzyła stara i miałem problem z nitkami. Zbiornik: 30L Filtr: miniFan jako pompa do kubełka aquela minikani 120 (stara pompka głośno...

300l - Low Tech - Daniellefau

daniellefau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1985
Witam wszystkich! Jestem nowy na tym forum i pasowałoby się przedstawić a raczej zaprezentować swój baniaczek! Jest to LT na bazie ziemi ogrodowej jest jej sporo co widać na zdjęciach, od około 2 do 1...

Akwarium 30L

Tadeus w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2133
Drodzy, Proszę o pomoc, bo im więcej ustawiam tych korzeni, tym więcej mam wątpliwości :) Akwarium 40x25x30 Będzie oglądane od frontu oraz od prawej strony, stąd zdecydowałem się na z grubsza "...

30l Nano Cube by Wolfie

Wolfie w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1197
Witam, chciałbym przedstawić aranżacje zbiornika, który zostanie zalany na początku stycznia. Rośliny jakie planuje to Monte carlo, Eleocharis vivipara, Microsorium mini oraz mszaki, być może jakiś m...

Statystyki

Ten temat przegląda 665 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 665 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.