Z czego ten dywan utkał Takashi Amano?????
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Podejrzewam ,że mod za wpis w tym miejscu co najmniej wyszarpie mnie za uszy ale postanowiłem zaryzykować. Moi drodzy właśnie oglądam filmik z wizyty w galerii ADA w Niigacie. Zbiorniki jak się słusznie domyślacie niesamowite. Ale jedna roślina mnie zastanawia. Nie mam pojęcia co to za gatunek. Wygląda trochę na hydrocotyle ale jakie? Z tym pytaniem zwracam się do Was. Zamieszczam link do filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=uZC_QG54 ... re=related
Chodzi mi o roślinę z pierwszego zbiornika która rośnie na pierwszym planie. 1:27 sekund filmu. Ktoś wie co to takiego?
No Water no FUN
-

GrzechotniC
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kielce
Wygląda na Hydrocotyle leucocephala.
-

tea
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Suwałki
-
Wydaje mi się, że jest to Marsilea Hirsuta.
EDIT:
Swoją drogą, ciekawe ile słów krytyki by padło gdyby ktoś z forowiczów posadził dwie wielkie kępy polyspermy przy przedniej szybie (4:08)  Już widzę te komentarze w stylu "pierwszy plan do poprawy", " hygrophila do tyłu", "jak dla mnie to średnio". 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan napisał(a):Wydaje mi się, że jest to Marsilea Hirsuta. EDIT: Swoją drogą, ciekawe ile słów krytyki by padło gdyby ktoś z forowiczów posadził dwie wielkie kępy polyspermy przy przedniej szybie (4:08)  Już widzę te komentarze w stylu "pierwszy plan do poprawy", "hygrophila do tyłu", "jak dla mnie to średnio". 
Dokładnie tak by było 
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Warszawa
- Wspieram stronę kontem Premium
Piotrek Dymowski napisał(a):Kadazan napisał(a):Wydaje mi się, że jest to Marsilea Hirsuta. EDIT: Swoją drogą, ciekawe ile słów krytyki by padło gdyby ktoś z forowiczów posadził dwie wielkie kępy polyspermy przy przedniej szybie (4:08)  Już widzę te komentarze w stylu "pierwszy plan do poprawy", "hygrophila do tyłu", "jak dla mnie to średnio". 
Dokładnie tak by było 
Coś mi się wydaje że na ten aranż trzeba patrzeć z drugiej strony  A może nie 
-
saper
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław / Kiełczów
Ta odmiana Hydrocotyle, rośliny niskopiennej jest znana w Japonii i Azji jako Hydrocotyle sp.
W Europie funkcjonuje podobna pod nazwą Hydrocotyle dissecta ale jest to zdecydowanie
inna odmiana.
Pozdrawiam
Adam Paszczela
"Patrz gdzie wzrok nie sięga.."
Ostatnio edytowano 05 lis 2010, 14:30 przez Aquadam, łącznie edytowano 1 raz
-

Aquadam
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: TYCHY,NIIGATA
-
Bardziej jest podobne do Hydrocotyle sibthorpioides - myślę, że z tej rośliny da się uzyskać podobny efekt.
-
Anonim 1811
●
Trzeba przyznać że bardzo fajnie to wygląda, jakby z gór schodziła 
-

KubaGsxR
●
- Miasto: Solec Kujawski
Tak jak napisał Kadazan, gdyby to jakiś Mieeetek z Pcimia zrobił, to by go zjedli, no ale skoro sam Mistrz to nie wypada... Kiedyś z kolegą przy piwku żartowaliśmy, że gdyby Mistrz wracał z dwoma siatkami kamieni i potknął się o próg, wysypał te kamienie z tych eep i zalał wodą to ludzie i tak by się zachwycali jakież to to piękne....
-
nazer
●
polecam krytyke mistrza tym ktorzy poznali mistrza i zobaczyli jego dziela na zywo.....pewnie setki by zamilknely......
a tu taka niespodzianka:
jakbysmy ogladali zbiornik od tylu.... czy to ma sens.... popatrzcie na foto ponizej:
i juz wiemy o co chodzi poprzez bliskie nam plany, zarosla.... spogladamy na wylaniajaca sie dalej daleka przestrzen.... i kto jest mistrzem pokazecie mi takie fotki z przed roku kogos innego.....
Czy dotychczasowe plany budowane od przodu sa zle ...no nie ale oto mamy nowe spojrzenie na krajobraz w zbiorniku..... czy to ja wymyslilem, czy TY? .... no niestety nie Takashi Amano nas znowu ubiegl....
Mistrzostwo polega na dostrzeganiu tego na co nie zwracamy uwagi na codzien.... do tego dazmy w naszych aranzacjach
-
poligraphica
●
Mi udało się odnaleźć taka odmianę: Hydrocotyle tripartita
(Taką nazwę tej odmiany podaje amerykański dystrybutor ADA)
Wydaje mi się ,że to faktycznie będzie to co w zbiornikach Amano.
Link do opisu poniżej:
http://www.aquagreen.com.au/plant_data/ ... rtita.html
W Europie niestety nie udało mi się znaleźć ofert sprzedaży tego ziela. Znalazłem faceta handlującego tym krzakiem w Australii. Koszt rośliny 6$ Australijskich to jest jakieś 8 USD. Ale koszt wysyłki horrendalny. Nikt z naszej forumowej braci nie ma może tego na zbyciu? Wszak rozbijacie się po galeriach w Japonii 
No Water no FUN
-

GrzechotniC
●
Be-Pio napisał(a):... a znów dzieki nature inaczej patrzę na to co mnie otacza - za to GRANDE SZACUN!!!
Coś w tym jest:) jak przechodze np koło lasu czy łąki to dokladnie sie przyglądam co i jak rośnie w jakich proporcjach itp.
Ostatnio edytowano 07 lis 2010, 14:19 przez KubaGsxR, łącznie edytowano 1 raz
-

KubaGsxR
●
- Miasto: Solec Kujawski
A może wrócimy do tematu? Ktoś wie co to za gatunek hydrocotyli?
No Water no FUN
-

GrzechotniC
●
Znalazłem wypowiedź na forum APC, z której wynika, że ten gatunek to - tak jak wskazał Chester - Hydrocotyle sibthorpioides - czyli wąkrotka azjatycka.
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... aga-7.html
Zidentyfikował ją AaronT - jeśli on tak to opisał, to ja bym mu ufał 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Znalazłem wypowiedź na forum APC, z której wynika, że ten gatunek to - tak jak wskazał Chester - Hydrocotyle sibthorpioides - czyli wąkrotka azjatycka. http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... aga-7.htmlZidentyfikował ją AaronT - jeśli on tak to opisał, to ja bym mu ufał 
Hydrocotyle sibthorpioides - mam ten gatunek w akwarium i prezentuje się nieco inaczej (przynajmniej u mnie). Ma słabiej powycinane liście i rośnie zdecydowanie do góry, nie wykazuje w ogóle tendencji do płożenia się w takiej formie jak powyżej na zdjęciach (i to przy świetle 1W/L). Z resztą widać tą roślinkę na fotografii w moim podpisie, poniżej.
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
[b]W związku z pojawieniem się nowej dyskusji nt. systemów ADA w tym temacie, została ona przeniesiona do nowego wątku:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=34444
zapraszam</b>
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
moim zdaniem to Hydrocotyle verticillata - odmiana, która rośnie poziomo...
hydrocotyle dissecta rośnie bardziej w górę (jest prześliczna  )
p.s. jest już u nas dostępna

-
mimibe
●
Hydrocotyle verticillata to ciekawa ale całkiem inna roślina. Ta od Amano opisywana jest jako Hydrocotyle sp., jest już dość popularna w Azji, u nas jeszcze nie słyszałem żeby ktoś ją miał.
-
Anonim 1811
●
przyznaję rację, to Hydrocotyle sp Australia (spotkałam też nazwę sp Japan, wyglądają identycznie, ale może się mylę)
Nie oglądałam filmu, zasugerowałam się poziomym wzrostem roślinki
Jest dostępna u naszych wschodnich sąsiadów, u nas też ją widziałam kilka dni temu w sklepie akwarystycznym, nietety była już pokryta glonami. Następnym razem zapytam sprzedawcę o źródło 
-
mimibe
●
ta odmiana hydrocotyle jest dostępna w Polsce z oferty tropica, także w sprzedaży internetowej
-
mimibe
●
Powiązane tematy
Hej
Miłego oglądania. ?si=nbATHKuG5mnV0ys2
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
1-120122-800x400.jpeg
Pochodzenie: wody japońskiej rzeki Yamato, występuje również w Korei oraz na obszarze Tajwanu. Środowisko: W warunkach naturalnych zamieszkuje rzeki i potoki Japonii, Korei, Ta...
Hej
Taka ciekawostka związana z filtrami firm Tetra i Marineland. Filtr Marineland różni się chyba tylko końcówką wylewki wody do akwarium i kolorem. &t=?si=Qp35fZAm18oiP6No
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano.
Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia:
Na stanie:
-akwarium ok. 12l
-menzurka 1000ml
-moździerz do ...
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
Witam.
Moze slabo szukalem, ale nie znalazlem nigdzie projektu DIY, który jako bazę pod LEDy SMD używał dedykowanej płytki pcb (aluminium lub laminat FR4). Coś w stylu komercyjnych produktów. Większo...
Cześć bardzo proszę o porady czego jej może brakować. Żelazo trzymam na 0.3. Światło WRGB 60W w 200l - 100cm. Roślina nowe liscie puszcza zielone a czerwone jakby się tracą. Dokupić jeszcze więcej świ...
Witam mam pytanie czego może jej brakować ze wybarwia się na zielono z czerwonego.
Oświetlenie 60W na 100cm akwarium.
FE - 0.3
IMG_4603.JPG
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej rosl...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
|