stosowanie Stemma a inne nawozy
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Jakoś wcześniej umknęły mi kapsułki dostępne w sklepie.
Czy ktoś może wyrazić swoją opinię na temat ich stosowania przy równoczesnym stosowaniu EI???
Jak to się ma do poszczególnych parametrów... Trochę się boję przenawozić, a chciałbym użyźnić trochę podłoże bo moja Tropica zapewne już swoje zrobiła i czas coś tam dodać...
Pozdrawiam
-

piotrale
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gdynia
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zrób jak ja.. Kapsuły + 1/2 - 1/3 dawek EI (makro i mikro).. efekt widoczny poniżej
...................................................IIIIIIIII..............................................
.................................................. IIIIIIIII..............................................
.................................................. IIIIIIIII..............................................
............................................\\IIIIIIIIIIIIIIIIII//.......................................
..............................................\\IIIIIIIIIIIIIII//...........................................
................................................ \\IIIIIIIIII//............................................
...................................................\\IIIIII/................................................
.................................................... \\//..................................................
............................................................................................................
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Warszawa
- Wspieram stronę kontem Premium
a czy przy stosowaniu kapsułek nawożenie słupa powinno zostać zmniejszone czy powinno zostać na tym samym poziomie??
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
PampersBoy napisał(a):a czy przy stosowaniu kapsułek nawożenie słupa powinno zostać zmniejszone czy powinno zostać na tym samym poziomie??
Zmniejszamy.. tak przynajmniej robie ja.. w momencie zaaplikowania kapsuł w np. Amazonię, staje się ona znowu "uzbrojona" w substancje odżywcze i nawozi rośliny od dołu.. dlatego też nawożenie kolumny wody możemy zredukowac od 30 do nawet 50% 
-

Piotrek Dymowski
●
No ale powiedzmy że kapsuły dajemy tylko pod łodygowce to czy inne rośliny (pod którymi nie ma kapsuł) nie dostaną po du.... jeśli zmniejszymy nawożenie??
-
PampersBoy
●
No ale powiedzmy że kapsuły dajemy tylko pod łodygowce to czy inne rośliny (pod którymi nie ma kapsuł) nie dostaną po du.... jeśli zmniejszymy nawożenie??
Hmm dobre pytanie. Na chłopski rozum chyba tak będzie. Z tego co kojarzę to kapsułki mają pełen skład makro i mikro (może się mylę), ale chyba nie powinniśmy pakować nimi całego podłoża?
-

piotrale
●
Jeśli decydujemy się na przejście na kapsuły, to liczymy się z tym że dajemy tyle kapsuł by starczyło dla wszystkich roślin.. chyba że eksperymetujemy.. to nie zmniejszamy w ogóle nawożenia, a kapsułkę wsadzamy tylko pod roślinę która nas interesuje i obserwujemy 
-

Piotrek Dymowski
●
Jeśli decydujemy się na przejście na kapsuły(...)
No właśnie chyba zacznę eksperymentować najpierw. Podrzucę kapsułkę pod Rotalę i Blyxę a że Blyxę mam w dwóch grupach będę czekać na różnice 
-

piotrale
●
Ja stosuję kapsłuły do Amazonii tylko pod wybrane rośliny. Zmniejszyłem nawożenie słupa wody o około 20 %. Wszytko zależy pod ile roślin zastosujesz kapsułki w stosunki do tych bez kapsuł. Ja rozumię tak, że jak dana roślika ma ferkę w podłożu to automatycznie pobiera wiecej z podłoża niż ze słupa wody. Chyba, że zastosujesz jedną kapsułkę pod roślinkę to wtedy bym nic nie zmieniał. Wszytko zależy od ilości kapsuł w podłożu i starć się proporcjonlanie zmniejszyć nawozenie słupa wody.
-

szubek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
-
Na razie stosuję tylko je pod Rotale i zauważyłem że zaczęła się lepiej krzewić ale dopiero po 2 kapsułach. Natomiast stożki po ścięciu są czarne, dlaczego??
A mam takie pytanie, czy pod Staurogyne sp można stosować kapsułki Stemma??
Co ile czasu podajecie nowe kapsułki bo ja co 4-5 tygodni.
Czy można te kapsułki łączyć z tabletkami Sera??
-
PampersBoy
●
Natomiast stożki po ścięciu są czarne, dlaczego??
Ja jeszcze nie stosuję kapsułek, ale też na Rotali zauważyłem, że po ścięciu jest czarna.  skąd to się bierze , wie ktoś może??:)
-

piotrale
●
Podstawa to bardzo ostre nożyczki tak aby nie zgnieść łodygi. Zgnieciona łodyga b.szybko gnije i robi się czarna. Oczywiście przycinamy jak najbliżej międzywęźla.
Jak przytniesz tak, że zostanie sporo gołej łodygi to roślinka dłużej odbija i łodyga robi się czarna.
-

szubek
●
-
Oczywiście przycinamy jak najbliżej międzywęźla.
Heh no cóż, rada zapewne dobra, ale jakoś nie widzę opcji przycinania poszczególnych łodyżek Rotali indica w kępie, która liczy kilkaset sztuk... 
-

piotrale
●
No oki, ale roali nie tniesz tak że każdą łodygę oddzielnie tylko tak jak jest to pokazane na filmie instruktażowym "przycinanie roślin"
-
PampersBoy
●
Dokadnie tak, najpierw robisz cięcie zgrubne a potem dopieszczasz formując kepę roślin i tniesz jak najbliżej miedzywęźli.
-

szubek
●
-
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam w akwarium mam wodę kran jakie nawozy kupić rośliny mało i średnio wymagające czy kupić makro i mikro razem czy osobno pierwiastki jeśli tak to jakie azot potas fosfor żelazo i co jeszcze? Czy n...
404957949_745755957587525_524890179965328233_n.jpg
405257046_745755747587546_2612388788113651239_n.jpg
Firma Chihiros zapowiedziała wypuszczenie swojej linii nawozów - ZETA.
Czekamy na dostępność...
Witam.
Pomyślałem że przetestuje u siebie produkty Denisa Wonga czyli mineralizator Apt Sky i nawoz Apt Complete.
Jezeli chodzi o mineralizator to przy ustawieniu gh na 7,5 daje on 36ppm wapnia, 10,5...
6-280921.jpg
Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
Witam
Kupiłem dozownik nawozów JEBAO DP-5.
Po odpowietrzeniu i kalibrowaniu dozownik źle odmierza dawki. Musiałem zastosować zaworki przeciwzwrotne ponieważ cofał mi się płyn.
Dawka nastawiona/dawka p...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leddy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil
Nawożenie co²z bimbrowni
Roślin: tylko monte carlo, Bucephalandr kilka Alte...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
Cześć bardzo proszę o poradę opinie.
Aktualne parametry wody po podmiance:
PH - 6.55
KH - 3
GH - 4.2
Ca - 20
Mg - 6
K - 20
Po4 - 0.4
No3 - 10
Fe - 0.4 (prawdopodobnie podłoże oddaje, mam maflora Ligh...
|
|