Sprawdzenie i podawanie Mg - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sprawdzenie i podawanie Mg

Liczba wyświetleń: 1083·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

02 lis 2010, 21:48 Sprawdzenie i podawanie Mg  (#1)  

Witam mam mały problem z tym bo w laboratorium wodociągu żuławskiego nie mają wykazu ile jest Mg i Ca ,ostatnio było samo Ca a teraz nawet o tym zapomnieli.A teraz pytanie ,jaki test na zawartość magnezu kupić bo z JBLa widziałem tylko do akwarium z wodą morską, i jaki stosunek Mg do Ca?? Bo coś wyczytałem że ma to wyglądać tak 4(Ca):2(K):1(Mg) proszę o podpowiedzi :)
pozdrawiam kapsel

kapsel28
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 lis 2010, 15:54   (#2)  

Witam,

1. Zmierz gH
2. Zmierz Ca ( Ja używam test API do akwariów morskich, zamiast 5ml leję 20ml wody do testu)
3. Użyj tego kalkulatora: http://www.deepforestaquatics.com/aqua/CaMgRatio.html
5. Gotowe

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Czas reakcji na podawanie nawozów

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2145
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd. Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...

Podawanie Fe

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5100
Witam, Jakie sa wasze doswiadczenia z podawaniem Fe? Czy podawanie Fe jest konieczne? Zauwazylem u siebie, że podając regualrnie Fe rośliny dostaly jakis glonów. Tygodniowo sumarycznie podawalem ok 0...

Podawanie mikroelementów

MisterVento3 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1219
Witam, gdzieś na filmiku usłyszałem że mikro powinno się podawać gdy światło jest wyłączone. Rzeczywiście tak jest, czy po prostu jest to jakaś bzdura? Pozdrawiam.

Podawanie płynnych nawozów do podłoża

rrosi w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3828
Może temat zbyt przekombinowany, ale... W moim 30l jest podłoże soil Tropica, które ma już blisko 5 lat. Akwarium po kilku (chyba 3) restartach. Oczywiście stosowałem różne nawozy do podłoża: Ferka, V...

Proszę o sprawdzenie moich parametrów wody

Kalejdoskop w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2704
W itam, dzisiaj jest 33 dzień od zalania zbiornika netto 200 litrów, mam 2 filtry eheim 2275 i hydor 450. Co2 podaję przez reactor 1 bąbel /sek Temp 25 Ryby już pływają od jakiegoś czasu, P arametr...

Testy wody - proszę o sprawdzenie parametrów

Tromo w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2342
Witam, Przedwczoraj założyłem akwarium i wczoraj zrobiłem testy wody. Podłoże - Amazonia + Dark Soil Nawożenie - potas Ferki i Easy Carbo Wyniki testów (zoolek): pH- 6.6 KH -7 GH- 7-8 PO4- 0 NH3 - ...

Podawanie mikro przy metodzie EI

fasadakarpik w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6659
Zastanawiam się jak podawać mikro EI. czy lepiej dawki co dzienne czy dwa razy w tygodniu?

Sposób na podawanie nawozów

zaborek w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5473
Chciałem zapytać, czy macie jakiś sprawdzony sposób podawania nawozów płynnych do akwarium. Chodzi mi o to, czy wlewanie nawozów prosto z dozownika do akwarium jest bezpieczne i czy nie szkodzi rybom...

Podawanie soli (EI)

jarosław59 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 3565
Witam. Uczę się metody EI. Czy poszczególne składniki: potas, magnez, fosfor itp. podawać jako suchy proszek wprost do zbiornika czy rozrobić w butelce z wodą RO, oczywiście wg. jednego z kalkulatorów...

Kiedy rozpocząć podawanie ECA

admer w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 609
Witam Jako że wybrałem system nawozów ADA staram się przeczytać to co jest dostępne na jego temat. Znalazłem pewną nieścisłość odnośnie rozpoczęcia podawania ADA ECA. Na stronie http://www....

Statystyki

Ten temat przegląda 353 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 353 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.