HQI a przykrycie akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

HQI a przykrycie akwarium

Liczba wyświetleń: 2934·Odpowiedzi: 10
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

28 paź 2010, 21:44 HQI a przykrycie akwarium  (#1)  

mam pytanie do wszystkich którzy mają styczność z HQI: marzę o takim oświetleniu ale całkiem otwarty zbiornik raczej nie wchodzi w grę, czy możliwe jest stosowanie lamp HQI (2x70w na zbiornik 120x40, 50-60 cm wys.) w akwa słodkowodnym w sytuacji gdy tafla wody nakryta byłaby cienką szybą? Nie będzie to oczywiście nakrycie idealnie szczelne, ale ograniczy parowanie.
Ewentualnie latem jak jest +25 mógłbym szybę zdejmować.

Crom
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Galibardi Warszawa

28 paź 2010, 22:08   (#2)  

Po pierwsze parowanie wody spowoduje skraplanie wody na tafli szkła, co spowoduje, że swiatło z HQI będzie się w znacznym stopniu odbijało (niepotrzebna strata).
Po drugie, jeżeli nie będziesz używał osmozy, to twarda woda z kranu będzie powodowała osadzanie się kamienia na owej szklanej tafli, co na pewno będzie Cię irytowało, a dodatkowo ograniczało ilosć swiatła.
Po trzecie, zmontuje pokrywę na swietlówki T5. Zaspokoisz roslinki, a no i szybkie parowanie będzie przeszłoscią.

=====
nie mówiąc o nagłym wzroscie temperatury zbiornika, przy opcji z przykryciem taflą.

Galibardi
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

28 paź 2010, 22:36 Re: HQI a przykrycie akwarium  (#3)  

Crom napisał(a):mam pytanie do wszystkich którzy mają styczność z HQI: marzę o takim oświetleniu ale całkiem otwarty zbiornik raczej nie wchodzi w grę, czy możliwe jest stosowanie lamp HQI (2x70w na zbiornik 120x40, 50-60 cm wys.) w akwa słodkowodnym w sytuacji gdy tafla wody nakryta byłaby cienką szybą? Nie będzie to oczywiście nakrycie idealnie szczelne, ale ograniczy parowanie.
Ewentualnie latem jak jest +25 mógłbym szybę zdejmować.

Witam
Ja tak mam,akwarium jest przykryte szybą 2mm w 95%.Bez szyby woda strasznie szybko odparowuje,ponadto na szybie zbiera się kurz i nie mam problemu z błoną na powierzchni wody.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

28 paź 2010, 23:56 Re: HQI a przykrycie akwarium  (#4)  

Jacek Pawłowski napisał(a):Ja tak mam,akwarium jest przykryte szybą 2mm w 95%.Bez szyby woda strasznie szybko odparowuje,ponadto na szybie zbiera się kurz i nie mam problemu z błoną na powierzchni wody.

no właśnie, nie dość że duże parowanie, strata ciepła i wody to jeszcze kurz...
a jak z temperaturą - HQI nie nagrzewa Ci za bardzo zbiornika pod szybą? Czy stosujesz do tego jakieś wentylatory? Jak wysoko wiszą Twoje lampy?
Czy szyba nie powoduje że wskutek skroplonej na niej wody nie ma refleksów i cieni w toni akwa? Czy szyba mocno zachodzi ci kamieniem?
Czy 2x70w wystarczy na akwa 120cm 50 lub 60 cm wys?

Wrzuć proszę linki do zdjęć tego akwa o którym mówisz.

Btw - masz świetne aranże akwa, zazdroszczę.

Crom

29 paź 2010, 06:10   (#5)  

Tu masz przykład nano akwarium z lampami HQI. Są one w bardzo bliskim sąsiedztwie wody, przed kontaktem z wodą jak i w celu zapobiegania odparowywaniu zabezpiecza pleksa, posiada tez wbudowane feny dla schłodzenia. Posiadałem kiedyś podobne akwarium innej firmy. Pleksę a raczej akryl ochronny przecierałem raz na jakis czas specjalnym środkiem czyszczącym.
Tak jak pisał Jacek Pawłowski 95% przykrycie szyba akwarium zabezpieczy przed nadmiernym odparowywaniem a pozostałe 5% da mozliwośc cyrkulacji powietrza pod szybą. Dla poprawy tej cyrkulacji możesz założyć mała fene
Pozdrawiam

P.S
Dane tech zbiornika z dołączonego zdjecią
150 watt 14000°K HQI metal halide lighting
(4) Nite-Vu LED lighting with separate power cord
(2) UL-Listed Accela Powerheads (266 gph each for a 532 gph total)
(2) Directional flow nozzles
(1) Ocean Pulse Duo - Alternating wavemaker
(4) Integrated cooling fans (3,000 RPM's)
3-stage filtration with removable media basket
Center overflow system
Designated area for a heater
Flame retardant ABS canopy housing
Thermal protector for canopy (Auto Shut Off protection)

aquamateo

Wspieram stronę kontem Premium

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

29 paź 2010, 09:09   (#6)  

możesz założyć mała fene

Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "mała fena". Czy mógłbyś pokazać jakoś co to jest? Pewnie jakiś patent z morszczyzny?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mocho Tarnów

29 paź 2010, 09:13   (#7)  

Kadazan napisał(a):Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak "mała fena". Czy mógłbyś pokazać jakoś co to jest? Pewnie jakiś patent z morszczyzny?

fena to spolszczona wersja fan (wentylator z amerykańska). pracowałem na budowie w usa to wiem ;)
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tarnów

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

29 paź 2010, 09:45   (#8)  

fena to spolszczona wersja fan (wentylator z amerykańska). pracowałem na budowie w usa to wiem

O panie! A myślałem, że jako magister anglistyki rozszyfruję każdy polglisz :shock: Chyba zmyliła mnie poprawna (poza interpunkcją :D) polszczyzna aquamateo i założyłem, że nie napisze "fena" mając na myśli "fan", czyli wentylator :) Dzięki!
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

29 paź 2010, 16:41   (#9)  

Kadazan napisał(a):
fena to spolszczona wersja fan (wentylator z amerykańska). pracowałem na budowie w usa to wiem

O panie! A myślałem, że jako magister anglistyki rozszyfruję każdy polglisz :shock: Chyba zmyliła mnie poprawna (poza interpunkcją :D) polszczyzna aquamateo i założyłem, że nie napisze "fena" mając na myśli "fan", czyli wentylator :) Dzięki!

Tak FAN to poprawna wersja, fena to takie spolszczenie, macie racje.
Tylko że pamiętam jak w Polsce na wentylatory w komputerze też mówiło się fena...na ale co tam.
Z tego co obserwuje na forum i jakie błędy są tu "sadzone" to i tak nie jest ze mną najgorzej
Ciesze sie że pomimo tylu lat spędzonych poza krajem i tak mam się dobrze a moja polszczyzna miewa się jeszcze całkiem całkiem.
Całe szczęście że na forum są jeszcze tacy obrońcy języka z tytułem magistra anglistyki jak Kadazan, prawie jak komisarz Przygoda z Vabank :lol:
Zawsze z całego tekstu wychwyci błąd a to w języku polskim a to angielskim.
Tak na marginesie, nie pijąc do Ciebie, widziałem dużo takich deklarowanych magistrów anglistyki którzy po przyjezdzie bali się jak sprzedawca w sklepie do nich podchodził, bo trzeba było sie coś odezwać.
Jeżeli kogoś jeszcze uraziłem/ lub nie rozumie słowa fena to przepraszam mój błąd :(
Crom możesz użyć małego WENTYLATORA...fena nie będzie działała!!! :wink:

Pozdrawiam

aquamateo

02 lis 2010, 00:11   (#10)  

czyli co - wychodzi na to że wbrew temu co mi wszędzie w sklepach i na forach piszą - HQI (a przynajmniej takie hqi o mniejszej mocy - 2x70w) MOŻE być stosowane do zbiornika słodkowodnego przykrytego szybą.

Teza jest dość rewolucyjna, ale skoro takie akwaria u was funkcjonują bez większych kłopotów to taki patent wydaje się świetnym rozwiązaniem. Jasne że jakieś tam drobne straty światła będą, wyczyścić szybę z osadu raz na tydzień też pewnie trzeba będzie, ale TO MOŻLIWE :)

Drążę temat gdyż zamierzam postawić zbiornik o wys. 60cm, przykryty szybą i oświetlany właśnie w ten sposób, bo podobno dla świetlówek to za głęboko. Skoro hqi da się zastosować do takiego zbiornika to zamiast drogiej pokrywy do 4xt5, będę myślał o zestawie hqi.
Pokrywa szklana takiego akwa powinna być chyba z optiwhite? Nie wiem tylko jakiej grubości?

Crom

02 lis 2010, 05:52   (#11)  

Mozesz smialo tak zrobic. Zobacz ze w to akwarium ktorego zdjecie dolaczylem wczesniej swieci 150w a jest ono znacznie mniejsze od Twojego. Na dotatek odleglosc lampy od szyby tez pewnie bedzie mniejsza niz ta jaka zastosujesz u siebie.
druga sprawa to to ze do akwarium o wys 60 cm wcale nie musisz uzyc HQI, Przy swietlowkach i odpowiedniej ich ilosci jak i mocy roslinny tez beda rosly, masz na to duzo przykladow na forum.
Moje akwarium tez ma 60cm wysokosci i bez HQI wszystko dobrze rosnie lacznie z HC.
Choc przyznac trzeba ze akwaria tak oswietlane prezentuja sie barzdziej naturalnie.
Pozdrawiam

aquamateo

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1797
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1793
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
3_181c8e9d-9365-430d-898c-379240ac2663-1529977958.jpg

Oświetlenie do akwarium 500l

Fastter w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5374
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l 140 długość 50 szerokość 75 wysokość
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48589
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...

Oświetlenie do akwarium 60x30x30

taraszek5 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1588
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...

Akwarium 75x35x40 - Sinkor LED II 75 cm - czy wystarczy?

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1779
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Oświetlenie akwarium 200 litrów pomoc

Hagar w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4708
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post. Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...

Jakie oświetlenie do akwarium 150x50x50

klosiu2 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4410
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...

Oświetlenie do akwarium 70*50

craze121 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3028
Witam właśnie jestem w fazie kompletowania sprzętu i szukam lampy odpowiedniej do akwarium 70x50x45 wysokie. Myślę o lampie Chihiros RGB Vivid II 130W Czy to jest dobry pomysł a może macie lepszy pomy...

Oświetlenie akwarium 120x50x50 HT

Anonim 62143 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3283
Witam. Zastanawiam się czy lampa Chihiros wrgb II pro 90cm będzie wystarczająca do zbiornika 120x50x50. Czy lepiej 120cm? Interesuje mnie lampa w sumie bez późniejszych już ograniczeń jeśli chciałbym...

Statystyki

Ten temat przegląda 385 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 385 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.