Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Nie wiem gdzie umieścić temat o wodzie,więc umieszczam go na forum ogólnym.
Otóż jak w temacie od pewnego czasu (ok.4 tygodnie) mam problem z wodą,mianowicie pojawiło mi się zielono-białe zmętnienie wody,
Aby to zwalczyć na początku przez ok półtorej tygodnia robiłem podmiany wody co 2 dni po ok.25%,nic to nie dało.Następnie rurę ssącą filtra obwiązywałem watą która wymieniałem każdego dnia,do filtra wewnętrznego też zastosowałem watę i ją tak samo wymieniałem,dodałem bakterie nitryfikacyjne sery i przez tydzień zaprzestałem podmian,nic to nie dało.Następnie była podmiana 50% i zaciemnienie na 3 dni,woda po odkryciu była biała,czyli zaciemnienie pomogło tylko na zielony odcień wody.Zacząłem robić znowu regularne podmiany co 4-5 dni z równoczesnym podawaniem Microbe-Lift Special Blend.W międzyczasie wymieniłem w kuble kosz z biobalami na ceramike i zaszczepiłem Microbe-Lift,lecz zmętnienie ciągle się utrzymuje.
Dodam że zmętnienie nastąpiło ok.4-5 tygodni po restarcie,do tego momentu woda była kryształowa.
Restart nastąpił ze starym filtrem,od początku podaje tylko potas,żadnych innych nawozów nie podaję do dziś,dodam jeszcze że w zbiorniku od restartu nie pojawiły się żadne glony,nawet nalot na szybach się nie osadza.
Rośliny rosną i bąblują nie widać oznak niedoborów i są w dobrej kondycji. Ph 6,6-6,8, reszty parametrów nie mierzę.
W pewnym momencie po podaniu drugi raz Microbe-Lift zrobiło się jakby lepiej,lecz po paru dniach zmętnienie się znowu nasiliło.
Proszę o poradę bo już nie wiem gdzie popełniam jakiś błąd, nigdy nie wystąpiło w żadnym moim zbiorniku tak długie zmętnienie wody,bywało czasami,lecz po paru dniach samo ustępowało.
Link do wątku https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
Ostatnio edytowano 23 paź 2010, 17:52 przez karlos2, łącznie edytowano 1 raz
-

karlos2
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: katowice
Dodam że w zbiorniku pływają tylko cztery kosiarki.
-

karlos2
●
moim zdaniem zmętnienie spowodowane jest pierwotniakami, "rada" dodać nadmanganian potasu
-
jerzypap
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bełchatów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jerzypap napisał(a):moim zdaniem zmętnienie spowodowane jest pierwotniakami, "rada" dodać nadmanganian potasu
To że powodują to pierwotniaki to ja wiem,lecz ciekawi mnie dlaczego tak długo się utrzymuje mimo dobrej filtracji i podawania bakterii i microbe-lift,mimo podmian i zaciemnienia. Jak również co można zrobić aby się ich pozbyć.
-

karlos2
●
Nie pamiętam czy już o tym Ci pisałem. Purigen Seachem'u powinien pomóc. Sprawdził mi się w obu zbiornikach.
Co do Microbe- Lift to wypróbowałem ostatnio ich GSC. I co? I nic. Oprócz tego że przez dobę miałem wodę jak w kałuży, która od kilku jeszcze się klaruje. U mnie nie zadziałało. I nie szkoda mi kasy, tylko tego że zbiornik przestał cieszyć oczy. Więcej ich produktów nie kupię.
-

Seth67
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gdańsk
Dobra, ale czy stosowałeś purigen na pierwotniaki,czy zapodałeś go tak sobie żeby mieć wodę kryształ, i czy po wyjęciu go z kubła problem nie wróci????
-

karlos2
●
Wątpię by purigen w tym przypadku pomógł, gdyż owy produkt działa na chemię w wodzie, a pierwotniaki to życie, czyli biologia, bezkręgowce...Karlos możesz jeszcze zrobić jeden bądź dwa myki, jeśli masz gdzieś w pobliżu znajomego z dojrzałym filtrem, to niech wypłucze gąbkę ze swojego filtra w twoim akwa... doda to masę bakterii do twojego akwa.Innym skutecznym sposobem na pierwotniaki w akwarium jest podanie do wody niewielkiej ilosci wody utlenionej (nie polecam tej metody, gdyż łatwo przedawkować) lub niewielkiej ilości nadmanganianu potasu (KMnO4)
-
nazer
●
karlos2 napisał(a):Dobra, ale czy stosowałeś purigen na pierwotniaki,czy zapodałeś go tak sobie żeby mieć wodę kryształ, i czy po wyjęciu go z kubła problem nie wróci????
Czy to były pierwotniaki to nie wiem. Woda delikatnie mętna utrzymywała mi się przez jakieś 4 tyg. Wsadziłem, pomogło, nie wyciągam. Gdzieś na forum był wątek o Purigenie. Może ktoś miał coś takiego jak u Ciebie.
-

Seth67
●
- Miasto: Gdańsk
ja bym wlał aquaclar zooleka w podwójnej dawce, dorzucił do filtra waty ile wlezie i zrobił po dobie podmianę 50% wody przy okazji ściągając resztki zmętnienia wyglądające jak rozgotowana kasza manna 
-

Waleń
●
- Miasto: Warszawa
-
Nazer-słyszałem o wodzie utlenionej i o nadmanganianie potasu, lecz jakoś boję sie tego zastosować.
Waleń-zapomniałem napisać w pierwszym poście że zastosowałem też Aquacler lecz nie Zooleka tylko Sery i nic nie pomogło, wata jako prefiltr i wkład do wewnętrznego też nie pomogła.
-

karlos2
●
karlos2 napisał(a):Aby to zwalczyć na początku przez ok półtorej tygodnia robiłem podmiany wody co 2 dni po ok.25%,nic to nie dało.
karlos2 napisał(a):Waleń-zapomniałem napisać w pierwszym poście że zastosowałem też Aquacler lecz nie Zooleka tylko Sery i nic nie pomogło, wata jako prefiltr i wkład do wewnętrznego też nie pomogła.
karlos2 napisał(a):Następnie była podmiana 50%
To się pierwotniaki ucieszyły (żart)
I nie dziwi mnie to,bo...moim zdaniem najgorsze co można zrobić przy zmętnieniu spowodowanym przez pierwotniaki to podmiana DUŻYCH ilości wody lub dodawanie "cudownych środków" takich jak wybielacze optyczne...
Jeden i drugi sposób wybija (wypłukuje)resztki flory bakteryjnej...
Sam miałem wodę parę dni jak mleko i to właśnie poprzez częste podmiany na wabiłem się tego dziadostwa... moja rada to minimum podmian (max 10-15 % tygodniowo- a najlepiej daj sobie spokój z podmianami do ustąpienia problemu), dobra pożywka dla bakterii lub nawet zaciemnienie w beznadziejnych przypadkach z silnym natlenianiem tak długo,że jak zajrzysz pod kocyk woda wyraźnie będzie w lepszym stanie...po zaciemnieniu światło 5-6 godzin na dobę(obniż natężenie światła jak możesz) i coraz więcej...
Waty nie stosowałem,bo moim zdaniem silnie spowalnia pracę filtra ( cierpi na tym populacja bakteryjna) a i tak pierwotniaków nie wyłapiesz,bo na ich miejsce pojawi się milion nowych...tak czy inaczej zlikwiduj przyczyny(silnie osłabiona flora bakteryjna)-jak to zrobisz nie będziesz musiał likwidować skutków ,czyli zapychać filtr watą...Tak czy inaczej same wymrą jak wyjałowią wodę z pożądanych przez siebie związków a Ty nie dawaj im nowego posiłku w postaci wody z kranu (jeszcze RO to pół biedy)
Oczywiście to moje poglądy i spostrzeżenia jak chcesz możesz tego spróbować
u mnie radę dawało  POWODZENIA
-

gogi509
●
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
gogi509 napisał(a):karlos2 napisał(a):Aby to zwalczyć na początku przez ok półtorej tygodnia robiłem podmiany wody co 2 dni po ok.25%,nic to nie dało.
karlos2 napisał(a):Waleń-zapomniałem napisać w pierwszym poście że zastosowałem też Aquacler lecz nie Zooleka tylko Sery i nic nie pomogło, wata jako prefiltr i wkład do wewnętrznego też nie pomogła.
karlos2 napisał(a):Następnie była podmiana 50%
To się pierwotniaki ucieszyły (żart) I nie dziwi mnie to,bo...moim zdaniem najgorsze co można zrobić przy zmętnieniu spowodowanym przez pierwotniaki to podmiana DUŻYCH ilości wody lub dodawanie "cudownych środków" takich jak wybielacze optyczne... Jeden i drugi sposób wybija (wypłukuje)resztki flory bakteryjnej... Sam miałem wodę parę dni jak mleko i to właśnie poprzez częste podmiany na wabiłem się tego dziadostwa... moja rada to minimum podmian (max 10-15 % tygodniowo- a najlepiej daj sobie spokój z podmianami do ustąpienia problemu), dobra pożywka dla bakterii lub nawet zaciemnienie w beznadziejnych przypadkach z silnym natlenianiem tak długo,że jak zajrzysz pod kocyk woda wyraźnie będzie w lepszym stanie...po zaciemnieniu światło 5-6 godzin na dobę(obniż natężenie światła jak możesz) i coraz więcej... Waty nie stosowałem,bo moim zdaniem silnie spowalnia pracę filtra ( cierpi na tym populacja bakteryjna) a i tak pierwotniaków nie wyłapiesz,bo na ich miejsce pojawi się milion nowych...tak czy inaczej zlikwiduj przyczyny(silnie osłabiona flora bakteryjna)-jak to zrobisz nie będziesz musiał likwidować skutków ,czyli zapychać filtr watą...Tak czy inaczej same wymrą jak wyjałowią wodę z pożądanych przez siebie związków a Ty nie dawaj im nowego posiłku w postaci wody z kranu (jeszcze RO to pół biedy) Oczywiście to moje poglądy i spostrzeżenia jak chcesz możesz tego spróbować u mnie radę dawało  POWODZENIA
Podmianę 50% zrobiłem przed zaciemnieniem o którym pisałem w pierwszym poście, pisałem tam również że podaję co 4-5 dni flote bakteryjną Microbe-Lift, dzięki Ci za porady,lecz wolałbym abyś czytał dokładnie opis z pierwszego postu.
-

karlos2
●
karlos2 napisał(a):Podmianę 50% zrobiłem przed zaciemnieniem o którym pisałem w pierwszym poście, pisałem tam również że podaję co 4-5 dni flote bakteryjną Microbe-Lift, dzięki Ci za porady,lecz wolałbym abyś czytał dokładnie opis z pierwszego postu.
Czytałem,a co do podmiany 50% to przed czy po zaciemnieniem to prawie bez znaczenia,tak czy inaczej dostarczyłeś nowe pożywienie dla pierwotniaków i zaburzyłeś biologicznie akwarium co skutkowało szybkiemu powrotowi problemu...Co do bakterii to pisałem tylko o dodaniu Pożywki dla bakterii
P.S.a może masz chloraminę w kranie (odstanie wody NIC nie da) i to wybija Ci bakterie..
Przepraszam jeśli poczułeś się "dotknięty" moim postem 
-

gogi509
●
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
gogi509 napisał(a):karlos2 napisał(a):Podmianę 50% zrobiłem przed zaciemnieniem o którym pisałem w pierwszym poście, pisałem tam również że podaję co 4-5 dni flote bakteryjną Microbe-Lift, dzięki Ci za porady,lecz wolałbym abyś czytał dokładnie opis z pierwszego postu.
Czytałem,a co do podmiany 50% to przed czy po zaciemnieniem to prawie bez znaczenia,tak czy inaczej dostarczyłeś nowe pożywienie dla pierwotniaków i zaburzyłeś biologicznie akwarium co skutkowało szybkiemu powrotowi problemu...Co do bakterii to pisałem tylko o dodaniu Pożywki dla bakterii P.S.a może masz chloraminę w kranie (odstanie wody NIC nie da) i to wybija Ci bakterie.. Przepraszam jeśli poczułeś się "dotknięty" moim postem 
Nie poczułem sie dotknięty,lecz zawsze czytam posty od początku jeśli w nich uczestniczę.
Wodę miałem i mam w porządku, robię czasami jej pomiary.
-

karlos2
●
Witam,po ostatnich regularnych co 3 dni podmianach po 20% wody i regularnym podawaniu Microbe-Lift Special Blend, woda zrobiła się dużo dużo lepsza, a co najważniejsze nie ulega pogorszeniu między podmianami.
Myśle że walka z pierwotniakami idzie w dobrym kierunku. Mam nadzieje że niedługo zaprezentuję aktualne zdjęcie zbiornika.
P.S.Najważniejsze że rośliny nadal są w dobrej kondycji.
-

karlos2
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
|
|