Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zamieszczam opis testu wkładów Barracuda, jaki kilka miesięcy temu robiliśmy z userami zaprzyjaźnionego  forum.
Barracuda to nowość na rynku, wkłady redukujące NO2, NO3, PO4 i organikę.
Barracuda Red 70 ... Strach się bać
Ale czego się nie robi dla kochanyk rybek  Przezwyciężyłem strach i postanowiłem przetestować na własnej skórze (wodzie).
W tym celu przygotowałem zbiornik 70 litrów brutto, Właściwie przygotowałem to złe słowo, od 2 miesięcy nic w nim nie robiłem poza dolewaniem odparowanej wody
Akwarium czeka na nowych mieszkańców (będą Ramirezy), ale doczekać się nie może więc idealnie posłuży jako zbiornik testowy.
Na dobry początek mierzymy parametry startowe:
- NO2 : 0,1
- NO3 : 80
- PO4 : 0,50
I do tego cała masa glonów przeróznej maści Smile
Że co, że nie jest aż tak tragicznie? Dobrze też nie jest, ale przez cały czas pracuje tam Fluval 105 ze żwirkiem amonowym jako jeden z wkładów (technika ułatwia życie).
Wcześniej pływało tam stadko małych skalarków Manacapuru z mojej hodowli i zdążyły nieźle nabrudzić.
Do dzieła ...
- usuwam mechanicznie ile się da glonów nitkowatych i innego szlamu
- przeczyszczam szyby czyścikiem magnetycznym
- dolewam 15 litrów świeżej wody żeby uzupełnić braki po odparowaniu
- odpinam kubełek, czyszczę gąbki i ceramikę, wywalam starą brudną watę perlonową i wkładam nową
- usuwam zużyty żwirek amonowy, a na jego miejsce leci Barracuda Red 70
- kubełek zalewam, podpinam do akwa
Dla utrudnienia działania Barracudy, wkłady w kuble płukałem kranówką  (nie róbcie tego w domu !!!)
No to czekamy ...
-------------
Pierwsza obserwacja:
Po 2h trzy Helenki wyszły na przednią szybę, może jakość wody już się poprawia, a może się stęskniły za widokiem pokoju
-------------
Po 24h:
- woda kryształ
- NO2 : 0,0
- NO3 : 50
- PO4 : 0,30
Szybki skurczybyk
Na glony myślę potrzeba trochę więcej czasu zanim zdechną z braku pokarmu
Optycznie jak na razie wyglądają normalnie
---------------
Po 5 dniach (wcześniej nie miałem czasu na pomiary):
- woda kryształ
- NO2 : 0,0
- NO3 : 20
- PO4 : 0,00 do 0,01 (test kropelkowy więc podaję przedział z odczytu)
No cóż, cel osiągnięty, wyjmuję Barracudę z filtra, nie ma sensu dalej jej stosować w obecnej konfiguracji.
Dystrybutor twierdzi, że można ją przechowywać po użyciu bez szkody dla działania wkładu (słoik lub foliowy woreczek, należy zachować wilgoć).
Postaram się usunąć jak najwięcej resztek szlamu i po lewej stronie dosadzić coś czerwonego. A jak znajdę czas za tydzień do akwa trafią ramirezy i otoski.
W miedzyczasie postaram się sprawdzać jak zmieniają się parametry.
Poniżej aktualne foty z akwa, na liściach anubiasa najlepiej widać szlam w odwrocie, 5 dni temu zajmował 3/4 liścia i był szarobrunatny i "mięsisty"
Glony nitkowate, których trochę zostało po czyszczeniu akwa przed testem, zniknęły całkowicie.
--------------
Obecnie akwa jest juz czyściutkie, po kolejnym odmulaniu i mechanicznym usunięciu resztek szlamu wciąż czeka na nowych mieszkańców.
W międzyczasie użyłem wkładu w innym zbiorniku, po czym został zregenerowany i trafił do przechowalni w słoiku.
-
Wolfik
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wawa/Legionowo
-
Hmm... ciekawostka  A teraz kilka irytujących pytań:
1. nie prościej zrobić podmianę?
2. po co usuwać nawozy z wody? Nie sądzisz chyba, że powodują glony?
3. czy filtrowanie wody usunie to gnijące błoto z podłoża?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Post został wyczyszczony z linków (kryptoreklama).
Informacje nt. możliwości reklamy na stronie można znaleźć [b]<a href="https://sklep.roslinyakwariowe.pl/reklama.php">tutaj</a></b>.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
1. niektórzy lubią sobie ułatwiać życie i wtedy można użyć Barracudy
90% populacji akwarystów to jednak mniej lub bardziej amatorzy, którym przytrafiają się wpadki i problemy - wtedy również można sobie pomóc Barracudą.
Akwarium zostało celowo zasyfione do testów - to tak dla ustalenia uwagi
2. Wersja Red nie nadaje się do akwariów nawożonych płynnymi czy proszkowanymi nawozami. Natomiast wersję Blue myśle że można stosować w każdym rodzaju akwa
3. Stricte błota nie usunie bo to niemozliwe, natomiast zdecydowanie szybciej sie rozpuszcza i łatwiej usunąć je mechanicznie odmulaczem lub ręcznie (z roślin).
To między innymi udało się zrobić w czasie tego testu.
-
Wolfik
●
-
90% populacji akwarystów to jednak mniej lub bardziej amatorzy, którym przytrafiają się wpadki i problemy - wtedy również można sobie pomóc Barracudą.
Pomijając rozważania co to znaczy "mniej amator" oraz "bardziej amator", zwróć proszę uwagę, że 90% populacji akwarystów liczy się z pieniędzmi. I raczej zrobią podmianę, która przyniesie ten sam skutek szybciej i taniej. Wpadki i problemy wynikają z bardzo rozpowszechnionego mitu, który Ty też powielasz: Na glony myślę potrzeba trochę więcej czasu zanim zdechną z braku pokarmu
Otóż wiedz, że glony nigdy nie padną z braku pokarmu. Ilości związków pokarmowych wystarczające do rozwoju glonów są mniejsze niż zakres pomiaru amatorskich testów akwarystycznych. Dążenie do zagłodzenia glonów przez usuwanie związków z wody akwariowej to najczęstsza przyczyna ich pojawienia się. Wersja Red nie nadaje się do akwariów nawożonych płynnymi czy proszkowanymi nawozami.
Oczywiście, nikt normalny nie nawozi akwarium po to, aby później usuwać nawozy jakimiś fikuśnymi pochłaniaczami. Powinieneś chyba zmienić target i reklamować się na forach innych niż roślinne  Taka mała podpowiedź ode mnie  Stricte błota nie usunie bo to niemozliwe, natomiast zdecydowanie szybciej sie rozpuszcza i łatwiej usunąć je mechanicznie odmulaczem lub ręcznie (z roślin).
Fajnie, ale Ty usuwałeś to przed zastosowaniem wkładu: - usuwam mechanicznie ile się da glonów nitkowatych i innego szlamu
Było trudno?
Ktoś, kto przeczyta Twoje reklamy na forach może dojść do wniosku, że zastosowanie tego magicznego pochłaniacza "złych związków" uchroni go przed problemami i pozwoli na wyprowadzenie zasyfionego akwarium na prostą. Wyrobi sobie zatem bardzo szkodliwe nawyki i oczekiwania, co może zahamować rozwój danej osoby jako akwarysty (pod kątem wiedzy i doświadczenia).
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
-
Jejku, mam fajny wkład, zrobiłem test, wyniki wkleiłem tutaj - czy kogoś okłamuje? namawiam do złego? Jestem cyganką która wciska komplet kluczy do samochodu?
Pojawił się nowy, fajny produkt, jak chce cie się dowiadywać o jego istnieniu? Na onecie o tym nie napiszą
Wszyscy się liczą z pieniędzmi i jedni kupują Eheima a inni Atmana. Czy jak widzisz reklamę mercedesa to biegniesz do salonu żeby go kupić ?
No proszę Was ... Nie atakujcie mnie jak jakiegoś akwizytora.
Co do mitów - kiedy szybciej wyskoczą glony, przy PO4=2 czy PO4=0,2 ?
Nie jest moim zadaniem ani zamierzeniem rozbieranie chemii wody na pojedyncze atomy.
Symfonie złota używa 5tys akwarystów. Środki w płynie przeciw glonom 105tys. akwarystów, również użytkownicy tego forum.
Jest produkt, używam go, fajnie działa, opisałem to.
Taki sam produkt jak węgiel, żwirek amonowy czy torf.
-
Wolfik
●
-
Wolfik napisał(a):Co do mitów - kiedy szybciej wyskoczą glony, przy PO4=2 czy PO4=0,2 ?
No właśnie kiedy?
U mnie kiedy to PO4 jest mało w wodzie pojawiają sie glonki... Dosypie do 3-4 ppm i po problemie. Najważniejsze są proporcje i równowaga w bańce a takie wynalazki to dobre są dla ciemnozielonych (czytaj początkujących) - kupią raz, przetestują i wrócą na forum z napisem POMOCY GLONY
Zamiast zwalczać glony starajmy nie dopuszczać do ich występowania 
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Wolfik napisał(a):Nie atakujcie mnie jak jakiegoś akwizytora.
Niestety, ale tresc i forma przekazu typowa dla reklamy. Wiec nie dziw sie ze jestes tak traktowany.
pozdrawiam
-
saper
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław / Kiełczów
Jejku, mam fajny wkład, zrobiłem test, wyniki wkleiłem tutaj - czy kogoś okłamuje? namawiam do złego? Jestem cyganką która wciska komplet kluczy do samochodu?
Napisałeś artykuł, w którym przemilczałeś lub nieświadomie pominąłeś istotne wady produktu, które próbuję Tobie tutaj wskazać. To oraz euforyczny ton całego artykułu może wskazywać, że nie robisz tego bezinteresownie. Piotr zareagował od razu usunięciem bezpośrednich linków do sklepu... bo po co one w "teście"? Pojawił się nowy, fajny produkt, jak chce cie się dowiadywać o jego istnieniu?
Jak dla mnie pojawił się nowy produkt marketingowy (czyt. niepotrzebny), który przyczyni się do zbędnych wydatków oraz wysypu postów "dlaczego rośliny nie rosną". Co do mitów - kiedy szybciej wyskoczą glony, przy PO4=2 czy PO4=0,2 ?
Prawdopodobieństwo wystąpienia glonów jest dokładnie takie samo w obu przypadkach (nieznane), ponieważ nie wiadomo jakie są poziomy (limitujące lub nie) innych składników budulcowych. Oczywiście ze względu na brak precyzji testów akwarystycznych bezpieczniej jest utrzymać PO4=2 niż balansować na granicy niedoboru. Największe prawdopodobieństwo wystąpienia glonów jest przy PO4=0. Nie jest moim zadaniem ani zamierzeniem rozbieranie chemii wody na pojedyncze atomy.
Zapewne właśnie dlatego Twój test pełen jest błędnych założeń. Symfonie złota używa 5tys akwarystów. Środki w płynie przeciw glonom 105tys. akwarystów, również użytkownicy tego forum.
Nie wiedziałem, że takie statystyki są prowadzone, a śledzenie tych danych musi konsumować dużo czasu i środków. Czy możesz podać linka lub źródło? Taki sam produkt jak węgiel, żwirek amonowy czy torf.
No nie wiem... zastosowanie węgla w akwarium roślinnym ma sens, torfu - na upartego - też. Ale żwirek amonowy i ta cała barra CUDA nie powinny się tu znaleźć, jako niepotrzebne, a w określonych sytuacjach szkodliwe.
-

Kadazan
●
-
Czy przyjmiesz argument, że użytkownikami tego forum nie są wyłącznie osoby posiadające zbiorniki typowo roślinne ?
Linki były do sklepu, którego jestem właścicielem i w którym można te wkłady kupić.
Stąd mam wiedzę o tym, czy więcej sprzedaje się nawozów dla roślin czy środków na glony.
Liczby są oczywiście z czapy, chodzi o proporcje.
Nie napisałem KUP TERAZ BO TO JEST ZAJEBISTE I MILIONY LUDZI JUŻ TO MA.
Zrobiłem test i opublikowałem wyniki bo moim zdaniem wkład jest świetny - parametry mierzone w teście wykazały że działa skutecznie i bardzo szybko.
Po co podmieniasz wodę w akwa? Żeby się pozbyć NO3 (między innymi).
Możesz więc użyć wkładu, który opóźni efekt starzenia się wody wyciągając to NO3 bez podmiany.
-
Wolfik
●
-
może przy okazji tego tematu warto porozmawiać - albo wydzielić osobny temat - nt. statusów użytkowników. mam na myśli opisy typu: VIP, stały bywalec, znający temat, etc.
szczególnie w ostatnim czasie pojawiają się osoby, które po dwóch miesiącach mają 200 postów (w tym większość typu: "zgadzam się z przedmówcą", "ja też tak uważam" i inne sposoby nabijania postów) i wyjatkowo chętnie każdemu doradzają no bo przecież tyle już przeczytali. najbardziej rzuca się w oczy kiedy osoba w trakcie kompletowania sprzętu do akwarium ( ciemnozielona jak napisał Adamynas  ) udziela innemu początkującamu poradę typu lej makro albo kup najdroższą butlę.
ja sam na początku zanim zacząłem kojarzyć poszczególne nicki zwracałem uwagę na to kto ma ile postów a nie ile ma doświadczenia. jestem święcie przekonany, że dopiero po postawieniu kilku zbiorników nabiera się odpowiedniego doświadczenia dającego legitymację do doradzania mniej doświadczonym, a nie przeczytanie nawet całego internetu  jak to się czasem komuś może wydawać.
czy zgadzacie się, że taka - jakkolwiek miałaby wyglądać - weryfikacja miałaby sens?
PS
nie bardzo mam koncepcję na czym miałoby to polegać ale od tego jest forum. może podniesienie "progów" ilości postów?
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy
-

mocho
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tarnów
Czy przyjmiesz argument, że użytkownikami tego forum nie są wyłącznie osoby posiadające zbiorniki typowo roślinne ?
Nie przyjmę.  No sorry, ale widziałeś jak się to forum nazywa? Linki były do sklepu, którego jestem właścicielem i w którym można te wkłady kupić
A zatem ile sprzedałeś tych wkładów od momentu opublikowania "testu" na forach? Stąd mam wiedzę o tym, czy więcej sprzedaje się nawozów dla roślin czy środków na glony. Liczby są oczywiście z czapy, chodzi o proporcje.
Jeżeli będziesz promował wkład do filtra "barracuda" to za jakiś czas sprzedasz jeszcze więcej środków na glony.  No i chyba wszystko jasne. Przyznajesz się też do tendencji do generalizowania. Na podstawie danych ze swojego sklepu, a więc - z całym szacunkiem - bardzo ograniczonej części rynku akwarystycznego, wyciągnąłeś wnioski na temat całego polskiego rynku. Bardzo niebezpieczny zwyczaj. Jest nawet stosowna gra słów po angielsku: "You know what happens when you assume? You make na ass out of u and me."Zrobiłem test i opublikowałem wyniki bo moim zdaniem wkład jest świetny - parametry mierzone w teście wykazały że działa skutecznie i bardzo szybko.
Wkład może i działa skutecznie i bardzo szybko, ale jeszcze skuteczniejsza i jeszcze szybsza jest podmiana wody. No i kosztuje promil ceny tego wkładu. Po co płacić 35zł za coś, co można mieć za ~3gr? Plus koszt nawozów, których trzeba lać więcej. Po co podmieniasz wodę w akwa? Żeby się pozbyć NO3 (między innymi).
No widzisz... znowu to robisz - zakładasz coś sobie, byle pasowało do Twoich wyobrażeń. Tak się składa, że nie podmieniam wody w celu pozbycia się NO3  Szczerze mówiąc dodaję sporo NO3 zaraz po podmianie.
-

Kadazan
●
-
Poddaje się
Skasujcie cały temat 
-
Wolfik
●
-
Poddaje się
No cóż... szkoda!  Mogłeś się czegoś nowego dowiedzieć, gdybyś się nie zamknął w swoich utartych schematach. Skasujcie cały temat
Broń Boże! Niech pozostanie jako przestroga dla początkujących akwarystów przed zakupem wkładów "barracuda".
-

Kadazan
●
-
Chłopaku, nigdy się nie dogadamy z jednego prostego powodu:
ja opowiadam o wkładach usuwających z wody NO2, NO3, PO4 i organikę, a Ty mówisz o wkładach do akwarium roślinnego z nawożeniem, które nie wiadomo co miałyby robić.
I zupełnie nie wiem co chcesz mi udowodnić.
-
Wolfik
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chłopaku, nigdy się nie dogadamy z jednego prostego powodu:
Masz rację "chłopaku", nie dogadamy się, ale z innej przyczyny: Ty po prostu nie chcesz zobaczyć jak to wygląda z innej (naszej) perspektywy. Przychodzisz na forum o roślinach akwariowych i mówisz, że masz w swoim sklepie wkład do filtra, który usunie nam nawozy z wody (tak, my chcemy mieć w wodzie NO3 i PO4). To tak jakbyś wszedł na forum motoryzacyjne i powiedział, że masz coś, co usunie benzynę z baku - przeprowadziłeś testy i okazało się, że nie trzeba wężyka i kanistra, a to wszystko za 35zł. Jak myślisz, jaka będzie reakcja?  Wszyscy będą zachwyceni? Chyba nie... Mam nadzieję, że analogia jest czytelna. I zupełnie nie wiem co chcesz mi udowodnić.
Szczerze mówiąc ja też już nie wiem... bo co tu udowadniać: niedostatki merytoryczne, chęć zysku, czy drażliwość? Chyba to wszystko udowodniłeś już sam... chłopaku 
-

Kadazan
●
-
jak kiedyś wlejesz do baku ropę zamiast benzyny albo odwrotnie, to będziesz potrzebował sposobu na pozbycie sie tego ze zbiornika
-
Wolfik
●
-
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała.
Witam serdecznie,
Dzisiaj po robieniu porządków z kartonami natknąłem się na karton po moim 5 letnim Eheimie 2224 a w środku reszta nowego wkładu substrat PRO (kulki) i teraz pytanie czy wymienić go ...
Na stronie JBL (https://www.jbl.de/pl/tematy-akwarium-wasciwy-material-filtracyjny/section/41/waciwy-materia-filtracyjny?country=pl) natknąłem się na artykuł na temat wkładów filtracyjnych. Piszą o na...
Witam. Zakładam pierwszą Kostkę :) Jako że budżet nie jest nieograniczony :D To kupiłem w miare budżetowy, ale myślę, że wystarczający filtr Aqua nova ncf-600 ( akwarium 60L )
Tylko mam dylemat bo f...
Czy ten pomysł zrobienia kaskady z filtrów gabczastych się sprawdzi. Musiałem wymienić gąbkę bo filtracja spadła do minimum. Płukanie gąbki mało dawało. Na 2 dni. Na pierwotnym filtr Aquael turbo 500 ...
Jakieś 3 tygodnie temu zainstalowałem do akwa 25l filtr zewnętrzny Hydor Prime 10 na standardowych wkładacz czyli gąbka, ceramika i włóknina filtracyjna, pojemność kubełka na wkłady to 1,5l. Generalni...
Jakieś 3 tygodnie temu zainstalowałem do akwa 25l filtr zewnętrzny Hydor Prime 10 na standardowych wkładacz czyli gąbka, ceramika i włóknina filtracyjna, pojemność kubełka na wkłady to 1,5l. Generalni...
Witam!
Mam zbiornik o pojemności 240l. Wykorzystuje filtr zewnętrzny Eheim Experience 350 (aka 2426).
Kupiłem go wraz z trzema wkładami (kolejność instalacji od dołu):
- 3 gąbki (niebieskie)
- Ehfisu...
Witam
Czytając sporo na forum zgłupiałem i sam nie wiem jaka powinna być prawidłowa kolejność wkładów filtracyjnych od dołu.
Zawsze byłem przekonany ze najpierw należy oczyścić wodę mechaniczne sto...
Witam
Nie znalazłem jakoś podobnego tematu a nurtuje mnie jedna przesiadłem się niedawno z kaskady na kubełek mam 3 1L pojemniki na wkład
Zgodnie z kierunkiem przepływu wody mam
1) gąbkę 2x watę + ja...
|