Witam,
Chciałbym zmierzyć się z małym Heńkiem i
Eleocharisem w Inwagumi o poj. 12L i wciąż nurtuje mnie pytanie czy na zwykłym drobnym żwirku (2-3mm) i specjalnej ziemi do roślin wodnych (coś ala Tetra CompleteSubstrate) mam szansę na wyhodowanie soczystego trawniczka?
Akwarium - 12L - 30x20x20
Oświetlenie 11W dające biało-niebieskie światło. Innych informacji brak po za tym, że jest to oryginalna świetlówka od zestawu Aqua40 SuperFish.
Podłoże - jak wyżej
CO2 z butli
Nawożenie EasyLife
Tak mniej więcej miałoby to wyglądać
Dodam, że w zapyziałej Holandii nie ma Amazonii (dystrybutor ADA na Holandię wycofał się z rynku - brak klientów!!!)
Czy po prostu poczekać i zamówić Amazonię z Polski? Jeśli tak to jaką?
Kolejne pytanie. Skoro podłoże ADA ustawia bufor pH ok.6-6,5 to jak skutecznie zmierzyć zawartość CO2 w wodzie. Obecnie korzystam z kalkulatora pH ze stronki
http://www.holenderskie/?m=7/a/kalkulator_co2 , gdzie wpisuje się pH i KH. Z kalkulatora wynika, że przy pH 6,5 i KH 2 mamy optymalną zawartość CO2 w wodzie. Wychodziłoby na to, że przy podłożu ADA nie trzeba dozować CO2. Czegoś tu nie rozumiem. Czy mógłby mnie ktoś skorygować? Nigdy jeszcze nie miałem do czynienia z podłożem, które obniża pH tak więc nie wiem jak to w praktyce wygląda.
Pozdrawiam.