|
|
start nowego akwarium i mały problem. Proszę o pomoc
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam. Właśnie wystartowałem z nowym 32 litrowym akwarium na podłoży Aqua Substrate II. Oświetlenie 0,8W/litr, CO2 z bimbrowni przez kostkę lipową, woda 50/50 RO z kranówką. Problem tkwi w tym że na drugi dzień po zalaniu woda stała się mętna ii nie taka klarowna jak z pierwszego dnia. Co może być tego przyczyną? czy to że nie zastosowałem napowietrzacza, czy to podłoże tak ma?? A może to przez brak stabilizacji akwarium. Co z tym fantem zrobić. Pomóżcie
-
Bartnik86
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zamość/Lublin
To w miarę normalne przy granulacie.
Podmieniaj cierpliwie wodę w ilości 50% przez najbliższe kilka dni, problem ustąpi.
p.s. nie grzeb w podłożu.
Jeśli chcesz mieć efekt od razu - zastosuj filtr kubełkowy z wkładem Seachem Purigen.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
nie napisałeś nic o filtracji. możesz dać węgiel do filtra, wtedy woda powinna się szybciej wyklarować, ale wydaje mi się, że po prostu musisz poczekać.
-
wujek_bogdan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
filtracja poprzez kaskadę HBL 701 z gąbka i węglem więc tutaj nie szukam przyczyny. Co do Seachem Purigen to nie stosuję chemii w swoich akwariach. Wolę podmieniać wodę 
-
Bartnik86
●
Bartnik86 napisał(a):filtracja poprzez kaskadę HBL 701 z gąbka i węglem więc tutaj nie szukam przyczyny. Co do Seachem Purigen to nie stosuję chemii w swoich akwariach. Wolę podmieniać wodę 
Jakiej chemii?
Czy pokusiłeś się choć o sprawdzenie mojej porady?
Idąc tym tokiem myślenia mógłbym napisać, że wkład węglowy to również "chemia".
Stosujesz węgiel aktywny od startu akwarium, zła filtracja będzie za kilka dni główną przyczyną kłopotów w Twoim akwarium.
Podmieniaj wodę i czekaj.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Informacje o tym specyfiku waczerpnąłem ze strony: http://www.nashop.pl/Seachem_Purigen_250ml-501.html
Może faktycznie źle się wyraziłem. Ale naprawdę wolałbym pójść tą tańszą drogą. A dlaczego mówisz że będę miał złą filtrację??? Wyciągnąć węgiel z filtra??? Czy może ten filtr jest słaby??
-
Bartnik86
●
Dopracuj te 2 kwestie:
1. Kaskada i bimbrownia - utrata CO2 (jaki masz poziom?)
2. Mieszanie RO z kranówką
No i jak wolisz podmieniać - to podmieniaj 50% dziennie przez najbliższy tydzień.
- masz zdjęcie zmętnienia? To brązowe zabarwienie czy mleczno-białe ?
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
co do poziomu co2 to posiadam wyłącznie miernik poziomu co2 w wodzie firmy sera. zawsze jego barwa jest ciemnozielona, więc jest chyba ok bo zauważyłem że roślinki bombelkują. wodę RO mieszam z kranówką mieszam tak: 10litrów RO/5 litrów kranówki. Woda miała zabarwienie lekko mleczne ale muszę powiedzieć że zmętnienie ustaje i woda jest juz prawie krystaliczna. Nie mam pojęcia czym było to spowodowane...
-
Bartnik86
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
|
|