Wykorzystanie używanego podłoża
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Nie znalazłem na forum informacji na temat wykorzystania używanego podłoża.
Moje pytanie brzmi następująco.
Cztery miesiące temu wystartowałem z akwarium na podłożu:
Acti Substrate 11 litrów
JBL MANADO ok. 30 litrów
Z powodu przeprowadzki będę zmuszony do restartu zbiornika.
Czy jakoś mogę wykorzystać ponownie moje podłoże.
Z góry dziękuję za odpowiedzi , podpowiedzi i propozycje....
Pozdrawiam
Szymon
-

szymonder1
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: gorzów wielkopolski
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Myślę ze nie powinno być problemu, jeżeli tylko oddzieliłeś jakoś substrat od Manado - mam na myśli jakąś mamową firankę położoną pomiędzy dwa podłoża.
-
Tomasz Adamczyk
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wadowice
Niestety nie miałem odzielonego niczym jedno od drugiego . Sypałem bezpośrednio mando na substrat.
Pozdrawiam
Szymon
-

szymonder1
●
Jeżeli możesz to zlej ostrożnie wodę po uprzednim wyłowieniu ryb i wyjęciu roślinności i przenieś zbiornik z podłożem w środku - tylko żeby substrat nie wyszedł na wierzch!
Drugi sposób to zebrać jak najwięcej Manado do jednego pojemnika a resztę Mandao ze substratem do drugiego. Ważne jest żeby oddzielić (porządnie przykryć) warstwę Acti substrate.
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
możesz jeszcze całe podłoże dać do duzego wiadra i mocno lać wodę. To co wypłynie to substrat który sie już nie przyda i będziesz musiał kupic nowy i świerzy.
to co zostanie na dnie to manano które wykorzystasz do przykrycia nowego substratu
-
majin103
●
majin103 napisał(a):możesz jeszcze całe podłoże dać do duzego wiadra i mocno lać wodę. To co wypłynie to substrat który sie już nie przyda i będziesz musiał kupic nowy i świerzy. to co zostanie na dnie to manano które wykorzystasz do przykrycia nowego substratu
Kłócił bym się, sam posiadam Manado, ale z substratem Tropica. Powiem krótko, Manado jest tak lekkie że świeżo po zalaniu zbiornika normalnej wielkości granulki swobodnie podnoszą się w wodzie i niestety opadać na dno już nie chcę (dość sporo tego jest - następnym razem kupie Amazonię). Ale do rzeczy, jak zaczniesz w niego kierować ostry strumień wody to bankowo wypłynie wszystko i podłoże i substrat. Wg mnie najlepszy pomysł kolegi AdamynasAdamynas napisał(a):Drugi sposób to zebrać jak najwięcej Manado do jednego pojemnika a resztę Mandao ze substratem do drugiego. Ważne jest żeby oddzielić (porządnie przykryć) warstwę Acti substrate.
Jak bym był na Twoim miejscu to chyba tak bym zrobił.
-
Tomasz Adamczyk
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mnie kolor aż tak bardzo nie przeszkadza. Z twardością nie wiem bo testów żadnych nie robię, ale wodę kranową mam dość miękką 6.6*GH.
-
Tomasz Adamczyk
●
Mnie kolor aż tak bardzo nie przeszkadza.
Właśnie mi przypomniałeś, że kiedyś wysłałem zapytanie do JBL czy planują wypuścić Manado w wersji czarnej. Nie dostałem odpowiedzi, chyba czas ponowić pytanie 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Dzięki za wszystkie propozycje.
A gdybym wykorzystał to co mam ( zmieszany substrat z podłożem) do stworzenia wzniesienia i wszystko przykrył kolejną warst substratu i nowego podłoża? 
Pozdrawiam
Szymon
-

szymonder1
●
cześć, przychodzi mi do głowy jeden sposób, ściągnij wężem razem z wodą całe manado (bardzo łatwo się ściąga) a acti substrat wymień na świeży / do szprycuj go czymś jak już będziesz miał go na wierzchu  (tak przy okazji)
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Powiązane tematy
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-lotos-czerwony-8d7947a0e18fb37a357be3c93100e85f.jpg
Popularnie grzybienie z rodzaju Nyphaea i Nymphoides są jednymi z najbardziej dekorac...
Witam,
Zbieram się do restartu swojego zbiornika i przy okazji pasowałoby wszystko odkazić.
Konkretnie chodzi mi o samo podłoże.
Jest jakaś opcja jego dezynfekcji bez ruszania go z akwarium?
Wolałbym ...
Witam,
Czytam to forum od kilku miesięcy.
Pierwsze akwarium miałem w wieku 6 lat i od tamtej pory jest w moim domu akwarium.
Zawsze to były akwaria towarzyskie "bez wodotrysków".
Dojrzałem w...
Akwarium 240l Autor: Viktor Lantos
Jak myślicie, ile litrów podłoża jest w tym akwarium? :)
Sposoby na usypanie podłoża z wypełnieniem i zaoszczędzeniem granulatu znajdziecie tutaj
Witajcie, muszę zrobić restart akwarium i mam pytanie. Czy układ podłoża (spadek) powinien być skierowany w stronę wlotu filtra czy nie ma to znaczenia?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jaki byłby koszt podłoża i skał (tak mniej więcej) aby zaaranżować 30L Iwagumi.
Cieszył bym się gdybym wydał możliwie jak najmniej.
Witam,
Dzisiaj podmieniam wodę w 112l akwarium (70l) by dojść z azotanami do wartosci bliżej zera, bo jutro przyjdą do mnie nowe nawozy (przerzucam się z soli na nawozy AquaBotanic).
Przy wyrywaniu ...
Cześć. Mam ostatnio problem z akwarium, robiłem już sporo restartów i mogło się tak stać że podłoże się już wyjałowiło bo pojawiły się sinice w drobnych ilościach. Zmieniłem nawożenie z soli na Rataj ...
Miałem problem z dwoma mchami, Taiwan i Willow. Były przyczepione do kamyczków, chciałem zrobić z nich trawnik, ale zmieniłem zdanie. Wybór padł na Glossostigmę i Hydrocotylę . Mchy teraz czekają w ni...
Witam
Chciałbym dosypac podloze do akwa, ale bez spuszczania całej wody. Czy jest to w ogóle mozliwe nie powodujac zmetnienia? zna ktoś może jakis sposób? Jezeli jest to nie wykonalne to spuszcze w...
|
|