Jak wykorzystać Moss Ball?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam serdecznie wszystkich,
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak do małych kamyczków Moss Ball https://sklep.roslinyakwariowe.pl/moss-ball-p-1999.html
przymocować mech? W opisie produktu stoi: "kulki do mocowania mchu jawajskiego"
Z dużymi obiektami (skałki, korzenie) wiem jak sobie poradzić, ale trudno mi wyobrazić sobie owijanie żyłką każdego kamyczka z osobna kilku gałązek mchu. Też nie wyobrażam sobie jak to będzie wyglądało po rozrośnięciu się mchu.
A może w inny sposób się to robi? Ktoś z forumowiczów korzystał z Moss Ball?
Kolejne, uzupełniające, pytanie: dlaczego tylko do mchu jawajskiego to się stosuje? Do innych rodzajów mchów nie da rady?
Bardzo proszę o wyjaśnienia,
Pozdrawiam
Car?me
P.S. Jeszcze przyszło mi na myśl, patrząc na wyniki wyszukiwań w google, że Moss Ball to gałęzatka, ale nie wiedziałem, że potrzebują specjalnego kamienia. Ale to chyba zły trop.
Carême <br><a href=http://forum.ksa.org.pl>Krakowskie Stowarzyszenie Akwarystów</a>
-

Careme
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
w broszurach ADA są zdjęcia jak owijają te kamyczki z mchem nitką. Inaczej się chyba mchu nie da przyczepić.
Można przywiązywać też inne gatunki, nie tylko java.
Nie wiem czy kupiłeś czy zamierzasz kupić, ale na przyszłość, lepiej sobie kupić kg lawy wulkanicznej na allegro, potłuc go na małe kawałki i za 5zł mamy kg takich kamyczków 
-
Danio12345
●
- Ranga: Poznaje temat
Odgrzebałem w papierach ulotkę ADY.
Na stronie nr 7, jest Przygotowanie wgłębki Riccia na małych kamykach FUJI ROCKS. Nazwa kamyków sugeruje, że to coś innego od Moss Ball, ale może to tylko chwyt marketingowy.
Wgłębka rozrośnięta jak wnioskuję ze zdjęcia w tej ulotce ma utworzyć trawnik/dywanik.
Ale mech? Ma dłuższe gałązki i będzie rozrastał się na boki i w górę. Te kamyki mają 1-3 cm średnicy, a mech jawajski nawet ponad 10 cm.
Znalazłem jeszcze Moss Ball w singapurskim e-sklepie, gdzie napisano: ADA Moss Balls are for attaching Java and Willow moss. They can be used to add fine detail throughout the foreground of your layout.
Carême <br><a href=http://forum.ksa.org.pl>Krakowskie Stowarzyszenie Akwarystów</a>
-

Careme
●
mech na takich małych kamyczkach chyba powinno się często przycinać. Można na 100% przywiązywać też inne mchy. U mnie na lawie rosną spiky i flame.
Co do rozmiarów moss ball: Kolejną zaletą jest rozbić dużą skałkę i w ten sposób można uzyskać kawałki lawy o różnych wielkościach.
-
Danio12345
●
szkoda kasy na ADA  , lepiej kupić lawę wulkaniczną i sobie ją na kawałeczki jakie nam odpowiadają pokruszyć ,do tego dziesiątki razy taniej
http://allegro.pl/lawa-wulkaniczna-do-a ... 23555.html
za 7 zł 1 kg ,a ada 65 zł za troszkę lawy parodia  no ale za firmę się płaci
-

Voodoo77
●
Przepraszam, ale w którym wątku? Tam jest 15 tematów. W tytułach gdzie jest coś o mchach lub kamieniach tj. 10 Jak stworzyć pasmo górskie w akwarium, 11 Mocowanie roślin do kamieni nie ma wzmianki o Moss Ball.
-

Careme
●
Przecież Moss Ball to tylko nazwa firmowa, koledzy Ci już podpowiedzieli.
Najlepiej przeczytaj wszystkie
Wiedzy nigdy za wiele.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
OK. Pomijam zatem nazwę.
To w takim razie do czego wykorzystujecie małe kawałki lawy? Istotnie do mchów?
-

Careme
●
ja skałki lawy daję do filtra (bardzo małe kamyczki). I do tego używam ich do mocowania mchów. Niektórzy stosują je jako elementy dekoracyjne.
-
Danio12345
●
[b]<a href="https://sklep.roslinyakwariowe.pl/kamienie-korzenie/kamienie-c-23_665.html?filter_id=11&sort=2a">Tutaj</a></b> są dobre zamienniki ADA Moss Ball gdyby ktoś potrzebował.
-
Krzysztof
●
Na allegro to samo o ponad 100% taniej :/ dawałem już linka wyżej
-

Voodoo77
●
Voodoo77 napisał(a):Na allegro to samo o ponad 100% taniej :/ dawałem już linka wyżej
No chyba nie to samo
Ale jeśli ktoś lubi duże kawałki i zabawę z młotkiem + sprzątanie, zamiast wyselekcjonowanych skałek to proszę bardzo 
-
Krzysztof
●
Tyle że na allegro koszt wysyłki lawy jest 3 razy większy od jej ceny 
-

bati
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Uniejów
W lokalnych punktach sprzedaży kamienia można taką lawę kupić za bezcen w ilościach hurtowych. Wyszperać można kawałki o dowolnym rozmiarze, także drobnicę. Poza tym lawę łatwo kruszyć do pożądanego rozmiaru.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):W lokalnych punktach sprzedaży kamienia można taką lawę kupić za bezcen w ilościach hurtowych. Wyszperać można kawałki o dowolnym rozmiarze, także drobnicę. Poza tym lawę łatwo kruszyć do pożądanego rozmiaru.
Podaj przykład w Twojej okolicy, na pewno komuś się przyda.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Krzysztof Jania napisał(a):Voodoo77 napisał(a):Na allegro to samo o ponad 100% taniej :/ dawałem już linka wyżej
No chyba nie to samo  Ale jeśli ktoś lubi duże kawałki i zabawę z młotkiem + sprzątanie, zamiast wyselekcjonowanych skałek to proszę bardzo 
A co innego niby to jest  ? przecież to jest to samo tylko pokruszone na małe kawałki ,albo odpad po dużych kawałkach z hurtowni , zresztą co za problem pokruszyć to młotkiem no chyba że ktoś ma dwie lewe ręce bati napisał(a):Tyle że na allegro koszt wysyłki lawy jest 3 razy większy od jej ceny 
a tutaj w sklepie na forum za darmo wysyłają ?
-

Voodoo77
●
Podaj przykład w Twojej okolicy, na pewno komuś się przyda.
Proszę:
http://www.zumi.pl/565952,Swiat_Kamieni ... firma.html
Oprócz lawy w dwóch odmianach (czerwona i czarna) można tam zakupić wszelkie łupki, serpentynity, bazalty, granity, piaskowce, otoczaki, polne głazy, marmury, wapienie i całą resztę tego tałatajstwa. Na wejściu dostaje się taczkę i jedzie na łowy na placu, gdzie w wielkich drucianych koszach leżą skały. Potem z taczką na wagę i do kasy  W ten sposób nabyłem kilkadziesiąt kilo bardzo ciekawego łupka do nowej aranżacji.
Ach, no i polecam Zumi 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
w temacie głównym powiem tak: moss bale, lava stony, czy inne tego typu wynalazki są bardzo fajną sprawą (btw kawałki bazaltu też sa git am można je dostać za ok 3 zeta w zwykłym zoologicznym jako gruby żwirek bazaltowy  ) bieżący kila gałązek mchu tak ok 30x średnica kamyka żyłki i przywiązujemy taki mech do kamyka, po rozłożeniu takich kamyków na dnie (nie musi być bardzo gęsto) mech czasem stworzy zwartą poduchę na dnie, i w sumie to tyle filozofii, czyli głównym zadaniem wszystkich tego typu kamyczków kulek itp. jest zakotwiczenie i utrzymanie mchów w odpowiednim miejscu
i jeszcze jeśli idzie o kruszenie lawy, najpierw spróbujcie sami a potem mówcie że to łatwizna, lava jest skałą gąbczastą przez co doskonale tłumi uderzenia... i jej pokruszenie wymaga jednak trochę umiejętności, zwłaszcza jeśli chcemy mieć kamyki a nie proszek i parę grudek, myślę że znacząco łatwiej i ekonomiczniej jest kupić gotowe kawałki "pod wymiar" 
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Voodoo77 napisał(a):a tutaj w sklepie na forum za darmo wysyłają ?
a umiesz czytać
pisałem gdzieś że wysyłają za darmo
tutaj jest tańsza wysyłka ... ale znowu lawa droższa ... więc na jedno wychodzi ...
-

bati
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Uniejów
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 22 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Hej
Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
Hej
Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
|
|