czesc.
muszę Ci powiedziec że ja ostatnio też myślałem o pompie żeby podmieniać wode w akwarium ale na nowy "system" wydałem 20 zł i jestem bardzo zadowolony.
w leroy merlin kupiłem
-15 metra węża ogrodowego zwykły (dokładnie tkai jak na aucji a cena w loeryu troche mniejsza:
http://allegro.pl/economic-waz-ogrodowy ... 61900.html)
-zestaw końcówek do węża: kosztował 9,99 tez w leroyu (taki jak tu
http://allegro.pl/zestaw-zraszajacy-ze- ... 41794.html)
i teraz:
do łazienki mam w miare blisko. potrzebuję jedynie 4 metry węża i...
1)wypompowanie: wsadzam jedną końcówkę węża do akwarium tak żeby siedział w wodzie 20 cm pod wodą i przygniatam kaskadą żeby nie uciekł. Ide do brodzika/zlewu do łazienki (musi byc niżej niż poziom wody w akwa). zasysam i woda leci sama. Spuszczenie 40 litrów wody zajmuje jakeis 3 minuty. Ja nic nie robie tylko czekam az woda opadnie do poziomu weża i zassa powietrze.
2)drugi kawałem węża 4 metrowego zakładam te końcówki. a dokłądniej:
-odkręcam mocowanie węża do prysznica i wkręcam na to końcówke 1/2 cala z tego zestawu. następnie na obie końcówki węża zakładam szubkozłączki z tym że ta od strony akwarium jest z stoperem. dalej:
-podpinam wąż szybkozłączką pod baterie prysznicową (w tą szybkozłączkę co przykręciłem) odkręcam wodę i ide do akwarium. woda z węża nie wyleci bo jest stoper na drugiej szybkozłączce. kiedy jest przy akwarium zaczynam wsadzam wąż do wody i pod wodą na tą szybkozłączkę wpinam końcówkę do podlewania. fruu woda już leci.
teraz trzymam wąż i czekam aż woda napełni się do 1 cm przed końcem akwarium i wypinam końcówkę do podlewania. woda sie zatrzymuje w wężu dzięki stoperowi.
ide do prysznica i wyłączam wode. odrkęcam końcówkę i przykręcam rurkę od prysznica.
a teraz może prościej:p
Uploaded with
ImageShack.us
-z nr 1 odpinamy wąż prysznicowy
-wkręcamy na końcówkę nr 2
-do węża(nr 4) podpinamy końcówki (nr 3 i nr 5)
-nr 3 podpinamy do nr 2
-odkręcamy wode
-idziedy do akwarium i wsadzamy nr 5 do wody
-podpinamy nr 6 do nr 5 i woda zaczyna lecieć
dodam że wszystkie złączki są na 1/2 cala tak jak wąż.
można rozbudować "system" za dodatkowe 15 zł mocujac na końcówkę węża na stałe zraszacz:
napewno jest wygodniej