|
|
dziwne pasożyty w akwarium oraz ślimaki. Pomocy !
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Ostatnio w akwarium zauważyłem dziwne poruszające się żyjątka. Nie wiem co to jest. Mam ich sporo. Jedno wygląda jak biała dżdżownica lecz jest bardzo cienkie mniej niż 1mm... długość mniej niż 1 cm. Wije się przy pływaniu. Drugi rodzaj żyjątek jest okrągły, ma około 2mm dł. i szer. siedzi na liściach roślin lub pływa po akwarium. Jeśli ktoś z Was wie co to może być proszę o odpowiedź, ponieważ akwarium mam jak na razie bez ryb i boje się, że gdy je wpuszczę zostaną zaatakowane przez, któregoś z tych pasożytów... nie wiem może to jest jakiś żywy pokarm, który przyniosłem razem z roślinami. W akwarium aktualnie znajdują się tylko krewetki. Mam problem również ze ślimakami i nie wiem jak je zwalczyć. Boję się użyć płynu na ślimaki ponieważ nie wiem czy nie zaszkodzi to krewetkom. Poradźcie mi jak mogę się ich pozbyć. Codziennie wyciągam te, które zauważę lecz na pewno nie dam rady wyciągnąć wszystkich. Proszę o pomoc
-
fisz
●
- Ranga: Początkujący
te białe robaczki to za pewne wazonkowce, jeśli chodzi o okrągłe to nie mam pomysłu, wazonkowce wytępisz gupikami i molinezjami, na ślimaka polecam ślimaka - helenkę 1-2 szt na każdy litr wody, płyn na ślimaki najczęściej zawiera spore ilości jonów miedzi - czyli tak może być szkodliwy dla krewetek
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
tylko, że ja nie chce gupików ani molinezji  Chcę kupić neony czerwone. Czy one dadzą sobie z nimi rade ? Jeśli ktoś się domyśla jakimi pasożytami mogą być te drugie to prosiłbym o odpowiedź. Dziękuję Ci za odpowiedź Waleń przynajmniej już wiem czym są te pierwsze "robaki" 
-
fisz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
fisz napisał(a):tylko, że ja nie chce gupików ani molinezji  Chcę kupić neony czerwone. Czy one dadzą sobie z nimi rade ? Jeśli ktoś się domyśla jakimi pasożytami mogą być te drugie to prosiłbym o odpowiedź. Dziękuję Ci za odpowiedź Waleń przynajmniej już wiem czym są te pierwsze "robaki" 
To poproś Panią z skelpie akwarystycznym, żeby Ci pożyczyła 4 gupiki. Powiedz jej że jak się najedzą to je oddasz.
Pozdrawiam
etrusc
-

etrusc
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Siedlce
hehe. Na pewno by mi pożyczyła  udało mi się złapać parę sztuk tego czegoś i zrobić temu zdjęcie. Wygląda to tak. Może teraz ktoś wie co to może być ?
-
fisz
●
prosiłbym o pomoc ponieważ mam tego coraz więcej w akwarium ;/
-
fisz
●
dzięki za odpowiedź  czyli nie mam się czym martwić na szczęście. Tą planarie chyba tez mam bo widziałem dzisiaj jedną jak po szybie chodziła. Temat zamykam z uśmiechem na twarzy 
-
fisz
●
To cienkie stworzonko cieńsze niż 1 mm i wijące się przy pływaniu to nicienie.Rybki je zjedzą-neony dadzą radę.Sama je miałam i rybki miały niezłą ucztę... 
Nie ma głupich pytań-są tylko głupie odpowiedzi 
-
ola821027
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Radzyń Podlaski
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
Witam.
Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l.
Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500.
Cykl azotowy zamknięty.
Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
Witam,
Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500.
Obsada:
6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku
4 danio
6 brzanek wysmuklych
Kilka krewetek
1 zbrojnik pospolity...
No i właśnie... Syn ż...
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|
|