Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam.. Planuje Holendra 160l 100x40x40 na EI.
Mam dylemat jakiego układu oświetlenia użyć:
T8 na eletronice 3 x 30W
plusy:
3 sztuki, więc równomierniejsze doświetlenie zbiornika.
większy wybór świetlówek
minusy:
stara technologia T8 krótszy żywot świelówek
Druga opcja:
T5 - 2 x 45W
plusy:
nowsza technologia T5
dłuższy żywot świetlówek
minusy:
mniejszy wybór świetlówek, ponieważ jest to niestandardowa swietlówka T5 o długości T8 (30W) więc tylko SYLVANIA i JUWEL.
Nie wiem na co sie zdecydować.. może ktoś podpowie coś mądrego.. i mniej mądrego też mile widziane 
Pozdrawiam Sebastian.
80x40x40

-

bastek76
●
- Ranga: Poznaje temat
3x45W T5 
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--
-

xinoxie
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Filipowice, małopolska
-
Druga opcja: T5 - 2 x 45W plusy: nowsza technologia T5 dłuższy żywot świetlówek minusy: mniejszy wybór świetlówek, ponieważ jest to niestandardowa swietlówka T5 o długości T8 (30W) więc tylko SYLVANIA i JUWEL.
To jest moim zdaniem znacznie lepsze rozwiązanie. Do tego świetlówki Sylvania Aquastar+GroLux i jest pięknie  Przy takim poziomie oświetlenia może się okazać, że konieczne będzie podawanie CO2 i nawozów - jesteś na to przygotowany?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy T5 45W będziesz miał mniejszy wybór w świetlówkach ( dopiero doczytałem że już to wiesz) , ze swojej strony polecam T5 39W - są 5cm krótsze ale wybór znacznie wiekszy i stateczniki tańsze!
Nie wiem ile masz wprawy w prowadzeniu akwa ale na początek polecam 2x39W Aquastar i Grolux firmy Sylvania.
Mam taki zestaw i jest git
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Spróbuj 4x39W T5 może się zmieszczą. JA mam zbiornik 100x50x50 i wcisnąłem 4x39W. Widzę perspektywy, iż i u Ciebie by się zmiesciły.
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Spróbuj 4x39W T5 może się zmieszczą
Autor wątku dopiero planuje akwarium, widać, że jest początkującym akwarystą. Myślę, że proponowanie mu oświetlenia 1W/l jest nierozsądne i może (oświetlenie) być źródłem późniejszych frustracji. 2x39W starczyłoby w zupełności (jeśli bastek76 nie chce iść w niestandardowe świetlówki 45W).
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Wow..dzięki za liczne odpowiedzi
Kadazan napisał(a):To jest moim zdaniem znacznie lepsze rozwiązanie. Do tego świetlówki Sylvania Aquastar+GroLux i jest pięknie Przy takim poziomie oświetlenia może się okazać, że konieczne będzie podawanie CO2 i nawozów - jesteś na to przygotowany?
Jestm, przygotowany  Aktualie chodzi u mnie baniak 150l na EI. Także cały zestaw CO2 i sole od szwagra są w ciągłym użyciu. Uprawiam w nim roślinki docelowe do nowego akwa. by potem nie bulić jak za zboże za wiadro zielska  Mam w nim 0,66 W/l i przy EI to spokojnie wystarczy, a nawet jak dla mnie trochę za dużo. Dla tego zdecydowałem się na 90W i nie chcę więcej. Myślałem również o 2x39 lecz myślę, że ciut dłuższe będą lepsze, więc tak jak napisałeś chyba zdecyduję się na 2x45 SYLVANI w tej konfiguracji jak zaproponowałeś: Aquastar+GroLux.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam 
Pozdrawiam Sebastian.
80x40x40

-

bastek76
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam szanowne grono,
Mam mały problem. Otórz wlaśnie pół godziny temu w trakcie podmiany wody spalił mi się zasilacz do belki wymienionej w temacie.
Nigdzie nie mogę znaleźć zamiennika, więc chciałb...
Witam.Chcialbym zmienic w belce stabilizator z lm317 na lm350.Jaki rezystor dobrac do tego,moze macie jakis schemat podlaczenia tego,chyba ze jest taki sam co do lm317.
Witam,
Chciałbym zapytać, może ktoś wie, na jakie zasilanie są diody wykorzystane w Aquael Retrofit ? Wiadomo cała lampa jest na 230V, ale chodzi mi o diody. Czy diody też na takie napięcie są, czy pr...
Witam, mam akwarium 112l 80x35x40 zaczynam przygode od 1 sierpnia, bede zakładal zbiornik i chc ę wiedzieć jak byście ustawili lampy. Mam tu trzy konfiguracje ? Bedzie to akwarium roslinne na 1,2,3 pl...
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarium posiadam, a w zasadzie posiadałem od nie pamiętam kiedy, ale dopiero jakieś 4lata temu zacząłem interesować się tym na poważnie i wiele rzeczy z przypły...
Miałem pt4115 z allegro. Jednak po przekroczeniu 800mA ulega zniszczeniu. Potrzebuję czegoś do czego podłączę ledy 5W i ściemniacz. Gdzie szukać ?
Dodam, że chciałbym regulować ampery w przedziale 8...
Witam, zastanawiam się, czy tuby led na chipach 8520 ,z allegro są warte uwagi?
Zastanawiam się też, czy zrobić tubę led o średnicy 20 mm, gdzie ledy są osadzone na płaskowniku aluminium 15x3mm, albo ...
Ile voltowy zasilacz trzeba by było podłączyć do 5 szt diod o mocy 1W
G dy podłączyłem do zasilacza stało-prądowego(18-36 300mA) 34szt zasilacz ustawiał się na 122,5v Wnioskuje wiec, że diody maja 3...
Witam. Mam zamiar założyć akwarium 200l. Prawie na pewno będzie na ziemi ogrodowej, tak jak wszystkie które wcześniej miałem i mam obecnie. Mam dylemat.... nie wiem co wybrać, pokrywę czy może belkę? ...
Witam wszystkich, jak dobrać odpowiedni zasilacz do power led 14x1w jakie powinien mieć parametry? planuję zrobić lampke do kostki mam już wszystko oprócz zasilacza posiadam następujące ledy:
10x1w
-...
|