odcień zieleni roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

odcień zieleni roślin

Liczba wyświetleń: 3245·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 paź 2010, 20:36 odcień zieleni roślin  (#1)  

Witam

Mam sprawę, której nie mogę rozgryźć. Mianowicie zuważałem, że w moim akwarium niektóre rośliny w okrersie roku (czyli okresu od którego mam akwarium roślinne) niektóre rośliny mają inny odcień zieleni niż rośliny sklepowe. Chodzi o to, że czasami te rośliny rosną mi na dość głęboką może nie ciemną, ale taką "mocną" zieleń", a czasami jest tak, że ta zieleń jest widocznie jaśniejsza. Zacząłem się nad tym zastanawiać, gdy 2 miesiace temu robiłem restart i wszystkie rośliny przez ponad 2 tygodnie znajdowały się w osobnym zbiorniku ze świeżą wodą. Wtedy zauwazyłem, że nowowyrastające pędy i liście niektórych roślin maja inne zabarwienie. w tym tymczasowym akwarium prawie wszystkie warunki były inne: słabsze światło, bez nawożenia, temperatrua ok 24-26, zero garbnikowego zabarwienia wody. Dlatego nie jestem w stanie ocenić co moze powodować inne wybarwienie roślin.
Jedną z takich roślin na których to mocno widać jest cabomba, ładna soczysta jednak jasna zieleń.
Inna to sitowie igłowate, Kiedyś było bardzo ciemne, piękna głęboka ziemna zieleń, a po restarcie jest jasna zieleń - tez bardzo ładna i nie wiem czy chciałbym wracać do ciemniejszej wersji. Po prostu chciałbym dowiedzieć się co ma wpływ na te różnice barw.
Hyrophila diformis - to samo.

Jeszcze co do cabomby - jest to jedyna roslina w której zabarwieniu doszukałbym się nawet bardzo lekkiego żółtego zafarbu.

Wzrost roslin prawidłowy - prędkość, ukorzenianie, grubości pędów czy wielkości liści - wszystko prawidłowo.

Swego czasu nawoziłem nawozami PG, potem przeszedłem na kno3, k2so4, kh2po4 , chelat fe8%, symfonia złota. Różnic nie zauważyłem.
Światło 0,7W/litr (965,965, 17000k), temperatura 26-27.
no3 - 20
po4 - 1
fe - 0,2 - 0,4
kh 5-6
co2 - 25 ppm
ph - tak zeby uzyskac 25 ppm co2

Jak macie jakąś wiedzę lub chociaż pomysły to chętnie się z nimi zapoznam.
Zastawiam się nad temperaturą wiem, że jak na rośliny jest dość spora prawie cale lato było 29-31 stopni.

Pozdrawiam, lechu

rodia
Ranga: Poznaje temat

Zbyszek17 Łódź

05 paź 2010, 20:48   (#2)  

Witam. rodia w zadanym pytaniu praktycznie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Jedynie mogę utwierdzic Cię w Twoich przypuszczeniach. Tak jak piszesz zmiana warunków, parametrów, światla, nawożenia może przyczynić się do zmiany zabarwienia roślin. Najważniesze jest to że roślinki rosną zdrowe, o prawidłowym pokroju i wielkości liścia. Co do temp. latem to wielu forumowiczów i nie tylko boryka się z tym problemem.

Zbyszek17
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

05 paź 2010, 20:59   (#3)  

Zbyszek17 napisał(a):Witam. rodia w zadanym pytaniu praktycznie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Jedynie mogę utwierdzic Cię w Twoich przypuszczeniach. Tak jak piszesz zmiana warunków, parametrów, światla, nawożenia może przyczynić się do zmiany zabarwienia roślin. Najważniesze jest to że roślinki rosną zdrowe, o prawidłowym pokroju i wielkości liścia. Co do temp. latem to wielu forumowiczów i nie tylko boryka się z tym problemem.

Za bardzo to jednak sobie nie odpowiedziałem. Jak napisałem w tymczasowym akwarium wszystko było inne więc wciąż nie wiem jaki czynnik lub kombinacja czynników ma taki wpływ. No zobaczymy, może padną jakieś sugestie.

Pozdrawiam, L.

rodia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bogust Rzeszów

05 paź 2010, 22:39   (#4)  

To jest temat rzeka
np wysokie no3 - rośliny wyraźnie ciemniejsze -
światło - jak za mało rośliny jaśniejsze
To przy założeniu że wszystko inne pod dostatkiem
Takich pytań jest więcej
np Jakie czynniki powodują że rotala raz ma liście bardziej okrągłe, innym razem bardziej podłużne. Teoretycznie nawożenie takie samo, a jednak coś się zmienia. Może to ciśnienie, może ilość światła naturalnego (np dni pochmurne), może ilość i jakość pokarmu dla ryb. Kiedyś pisałem posta o zachowaniu roślin w akwarium. Chodzilo mi o zbyt szybkie składanie liści. Później przeczytałem w starej książce do uprawy roślin, że tak zachowują się rośliny (chyba chodziło o buraki cukrowe) przy niedoborach fosforu. I rzeczywiście miałem niedobory fosforu.
250l EI, 54l krewetki

bogust
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Rzeszów

05 paź 2010, 23:06   (#5)  

Bogust, co rozumiesz przez "składanie liści" ?

rodia

bogust Rzeszów

05 paź 2010, 23:31   (#6)  

Wieczorem większość roslin łodygowych składa liście, tz liście sterczą prawie pionowo, a w dzień są poziomo
250l EI, 54l krewetki

bogust

05 paź 2010, 23:57   (#7)  

bogust napisał(a):Wieczorem większość roslin łodygowych składa liście, tz liście sterczą prawie pionowo, a w dzień są poziomo

U mnie cabomby tak się zwijają tzn liście robią się równolegle do łodygi, a góra wygląda jakby się kwiat spowrotem w pąk zwinął. ciekawe zjawisko. PO4 mam ponad 1ppm więc chyba niedoboru nie ma.

rodia

amddamian Zielona Góra

06 paź 2010, 01:48   (#8)  

Według mnie składanie liści nie tkwi w nie doborach lecz w braku dostępu do światła, w dzień rozkładają liście aby zwiększyć powierzchnię którą mogą pobierać światło które jest im potrzebne do fotosyntezy.Przy rozłożonych liściach rośliny mogą także pobierać więcej CO2.

amddamian

Miasto: Zielona Góra

06 paź 2010, 06:47   (#9)  

amddamian napisał(a):Według mnie składanie liści nie tkwi w nie doborach lecz w braku dostępu do światła, w dzień rozkładają liście aby zwiększyć powierzchnię którą mogą pobierać światło które jest im potrzebne do fotosyntezy.Przy rozłożonych liściach rośliny mogą także pobierać więcej CO2.

Jak się zastanowisz nad swoją wypowiedzią to przeczy ona sama sobie.
Bo gdyby tak było to rośliny przy braku światła i CO2 rozkładały by liście aby zwiększyć swoją efektywną powierzchnię pobierania światła. Natomiast one "zwijają" liście czyli same ograniczają ilośc światła która może dotrzeć do nich

alibaba

Waleń Warszawa

06 paź 2010, 09:26   (#10)  

jak się nad tym zastanowić to sporo roślin tak ma, zwijanie kwiatów na noc np. uskutecznia chyba z 50% gatunków, ogólnie tego typu zjawisko ma najczęściej na celu ochronić roślinę przed spadkiem temperatury w nocy, zniszczeniem przez gwałtowne opady deszczu, zapobiec przypaleniu przez słońce czy ograniczyć wysuszanie rośliny, ale czemu robią tak rośliny wodne? dobre pytanie.

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

bogust Rzeszów

06 paź 2010, 21:34   (#11)  

rodia napisał:
U mnie cabomby tak się zwijają tzn liście robią się równolegle do łodygi, a góra wygląda jakby się kwiat spowrotem w pąk zwinął. ciekawe zjawisko. PO4 mam ponad 1ppm więc chyba niedoboru nie ma.

Składanie lisci po wyłaczeniu światła wieczorem jest zjawiskiem naturalnym, natomiast składanie już o 14 po prostu dziwnym. Właśnie takie zjawisko było spowodowane niedoborem PO4. Wtedy rośliny nie rozkładały liści całkowicie. Liście cały czas były lekko skierowane ku górze. Innym zjawiskien jest zawijanie liści do dołu. Powód????
250l EI, 54l krewetki

bogust

06 paź 2010, 23:08   (#12)  

Nie no u mnie zwijają po zgaszeniu światła.

rodia

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 527
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2036
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1633
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2613
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2776
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2689
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
podloza-przeglad.jpg

Wielka batalia podłoży aktywnych dla roślin

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 10160
porownanie-podlozy-akwariowych.jpg Opinie w internecie często pisane są na zamówienie, postanowiliśmy zatem stworzyć rzetelną bazę recenzji podłoży akwarystycznych opartych wyłącznie na ankietach pr...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3394
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Wysyłka roślin

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3266
Chciałbym zacząć sprzedawać rośliny z przycinki tylko pytanie czy zapakowanie ich w woreczki strunowe i odrobiną wody po prostu żeby było wilgotno wystarczy? Czy trzeba np heatpack?

Wzrost roślin a GH

Hagar w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2787
Witam wszystkich, jakie rośliny szybko-rosnące dadzą radę przy GH= 15,4 on, Ca 85 mg/l, Mg 15 mg/l? Czy przy tak ....banej wodzie trzeba już się bawić w RO?

Statystyki

Ten temat przegląda 345 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 345 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.