Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam wszystkich forumowiczów. Moje pytanie tyczy się dyfuzora przepływowego, niedawno dodanego do oferty RA, a mianowicie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/dyfuzo ... -9319.html
Odpalam w niedalekiej przyszłości nowy zbiornik, i chcąc pozbyć się widocznego z niego sprzętu, zastanawiam się czy taki dyfuzor nie jest dobrą alternatywą dla dużych reaktorów z przerobionych filtrów na rurowych i zwykłych popularnych dyfuzorów ze spiekiem ceramicznym. Ma już może ktoś jakieś doświadczenia z takimi przepływowymi dyfuzorami? Czy jeśli umieszczę go jak najbliżej filtra na wężu wylotowym, tak aby gaz i woda pokonywały razem całą drogę w wężu, nastąpi efektywne rozpuszczenie CO2?
Czekam na opinie!
Pozdrawiam
-

droser
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Tez się nad nim zastanawiam, ale umieszcza się go chyba nie obok a na przewodzie wylotowym  , czekamy na opinie "fachowców" na jego temat
-
szczotek99
●
- Ranga: Początkujący
Mam to urządzenie, jest to zwykła zwężka Venturiego. Prąd wody wytwarza podciśnienie, które zasysa gaz doprowadzony wężykiem. Nie zachodzi dyfuzja, przynajmniej nie w sposób istotny, a jedynie wtłoczenie pęcherzyków gazu do wody. Skuteczność takiego dyfuzora w rozpuszczaniu CO2 można porównać do podłączenia go do najzwyklejszej kostki napowietrzającej (nielipowej). Reaktor z filtra narurowego a nawet spiek ceramiczny są daleko bardziej wydajne.
A przy okazji - ten dyfuzor to jeden z najcichszych napowietrzaczy, z jakimi miałem do czynienia. Do natleniania wody w nocy wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Odnawiając temat, chciałem się zapytać co sądzicie o dyfuzorach przepływowych które to ostatnio zostały wprowadzone do oferty RA :
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aqua-nova-nc024-multi-reaktor-duzy-p-10403.html
Czy jest to zewnętrzny, reaktor?
Szukam alternatywy dla relatywnie dużych reaktorów DIY z filtra na rurowego, gdyż moja szafka chyba nie pomieści następnych sprzętów
Pozdrawiam.
-

droser
●
Prawdopodobnie będzie ograniczał przepływ filtra.
-
PampersBoy
●
Powiązane tematy
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Chciałbym zapytać, czy ma ktoś doświadczenia z poniższym atomizerem co2 ??
dyf1.jpg
JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych...
Czyt...
Nowość z wbudowanym licznikiem bąbelków.
Podejrzewam że jest to dyfuzor, tylko za bardzo nie wiem gdzie dokładnie się to montuje (wewnątrz akwarium czy poza) i po co jest to sitko... ma wejście na mały wężyk, 2 wejścia/wyjścia na węże 12/16....
Dzień dobry, mam szkalny dyfuzor z białym spiekiem, i czy w środku dyfuzora musi być woda? Moczę ten dyfuzor 2 dni a do środka nie dostała się ani kropelka.
Witam, jestem nowy na forum, ale może ktoś mi pomoże. Otóż zakupiłem JBL proflora taifun inline 19/25 ( nie pomyślałem wcześniej, żeby sobie zmierzyć wąż z filtra fx6) i chciałbym to sensownie połączy...
Używam u siebie w akwarium dyfuzora CO2, który kupiłem bardzo dawno temu w sklepie RA. Był on produkcji RA i jest całkiem spoko bo daje bardzo ładną mgiełkę z gazu. Niestety ma jedną wadę - strasznie ...
Jestem w trakcie powrotu do akwarystyki po kilku latach przerwy i wyjezdzie z Polski. Chcialbym zapytac jaki jest obecnie najbardziej optymalny sposob dozowania CO2?
Kilka lat temu probowalem pierwsz...
Mój nowy dyfuzor Tropica CO2 Diffuser 3-in-1 moczony przez kilka dni w wodzie, świeżo zainstalowany w akwarium i lecą z niego tylko takie duże bąble. Sprzedali mi jakiś wybrakowany egzemplarz?
|