Testy paskowe JBL 5in1 i wysoki poziom NO3 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Testy paskowe JBL 5in1 i wysoki poziom NO3

Liczba wyświetleń: 744·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Kupiłem testy paskowe JBL 5in1, żeby poglądowo zbadać parametry wody. Na teście wszystkie wyniki mieszczą się w normie, ale niepokoi mnie poziom NO3. Wg testu jest to około 100. Nie chce mi się wierzyć, żebym miał aż takie duże stężenie azotanów (NO2 jest 0), wodę podmieniam regularnie, co tydzień 20-25%, nie mam przerybienia i mam dobrą filtrację. Według testów kranówa, którą leję ma NO3 w okolicach 25, to chyba też dosyć dużo jak na kranówę.

Co sądzicie o tych wynikach? Jakie testy NO3 polecacie?

//edit:
czytam właśnie opinie na temat tych testów JBL 5in1 i wiele osób na innych forach pisze o dziwnych wskazaniach NO3 i NO2.

wujek_bogdan
Ranga: Zainteresowany tematem

jslawek Reda

04 paź 2010, 19:14   (#2)  

Witaj.
Generalnie jestem zadowolony z pasków JBL (na razie mam akwarium z biotopem Malawi, przygotowuję się do akwarium roślinnego) i na razie nie zauważyłem błędnych odczytów. Sprawdź, czy dobrze przechowujesz owe paski.
Pozdrawiam.

jslawek
Ranga: Początkujący

Miasto: Reda

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5540
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 297618
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
dyf1.jpg

Dyfuzor przepływowy JBL

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 48506
dyf1.jpg JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych... Czyt...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 37969
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76414
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...

JBL e901

Rafallo26 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2418
Cześć! Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...

Fluval vs JBL? Priming

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1726
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...

Wysoki potas

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3622
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens. Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm . Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...

Zepsuty zasilacz od sterownika jbl

jaztorunia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2494
Witam. Przepalił mi się właśnie zasilacz od sterownika jbl do co2. Zasilacz ma output 12v 300mA. Niestety nigdzie nie mogę zjeść takiego zasilacza najczęściej są 12v 2-3A, czy mogę użyć takiego zasila...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5258
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Statystyki

Ten temat przegląda 375 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 375 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.