Umieszczenie filtra - (wlot/wylot) ?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam. Prosze pomóżcie mi w prawidłowym ustawieniu wlotu i wylotu filtra kubełkowego w zbiorniku o wymiarach 150dł/40wys/27szer Bo jakoś do tej pory mam rozbierzne informacje. Ponieważ jeden fachowiec każe mi umieścić je po przeciwnych stronach akwa(ze względu na jego ługość) a inny zaś po tej samej stronie. A ja jako amator mam mętlik w głowie.
POZDRAWIAM ekuPL - 160L
-

ekuPL
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
-
Witam. Powiem tak, na pewno będzie dużo odmiennych zdań i odpowiedzi na pytanie które zadałeś. Ja zawsze stosuję wlot i wylot po tej samej stronie, uwzględniam oczywiście namiary które podałeś.
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
hehe ja mam po przeciwnych stronach, na logikę mi się wydaje, że woda musi cyrkulować. Poza tym przy wlocie mam dyfuzor, więc wylot rozprowadza mi CO2:) ale to czysta moja fantazja 
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
150 cm to nie takie aż długie więc moim zdaniem czy będzie po jednej czy po przeciwnych stronach to nie będzie znaczenia choć osobiście przy dosyć wąskim 27cm ustawiłbym po przeciwnych stronacha nurt puścił środkiem wtedy równo bedzie się rozchodzić.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie a mianowicie jeden filtr po jednej stronie a drugi filtr po drugiej stronie 
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--
-

xinoxie
●
- Miasto: Filipowice, małopolska
-
Słuchajcie od kiedy wlot i wylot mam po tej samej stronie to połowa akwarium to po drugiej stronie od wlotu i wylotu praktycznie stoi w miejscu. W sumie nie zauważyłem żadnych zmian ale wydaje mi sie że tą cyrkulacje było duzo lepiej widać kiedy wlot był po przeciwnej stronie co wylot. Chyba przełoże to znów. Co o tym myslicie?
POZDRAWIAM ekuPL - 160L
-

ekuPL
●
-
Jak pisałem przy długich i wąskich akwariach cyrkulacja jest ciężka bo woda zamiast zawracać zatrzymuje się więc lepiej będzie jak wlot i wylot będą po przeciwnych stronach. W szerszych akwariach woda ma więcej swobody do zawrócenia.
--
-

xinoxie
●
-
Wlot i wylot mam po przeciwnych stronach akwarium-lepsza jest wtedy cyrkulacja wody.Przy wylocie umieszcza się też dyfuzor CO2 dla lepszego rozprowadzenia gazu w baniaku.Z kolei dyfuzora co2 nie dasz przy wlocie filtra,bo to mijałoby się z celem.
Nie ma głupich pytań-są tylko głupie odpowiedzi 
-
ola821027
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Radzyń Podlaski
ola821027 napisał(a):Z kolei dyfuzora co2 nie dasz przy wlocie filtra,bo to mijałoby się z celem.
Dlaczego nie??
Na ceowana woda wpływa do filtra i później jest pięknie poprzez deszczownicę rozprowadzana po zbiorniku.
-

Galibardi
●
Galibardi napisał(a):ola821027 napisał(a):Z kolei dyfuzora co2 nie dasz przy wlocie filtra,bo to mijałoby się z celem.
Dlaczego nie?? Na ceowana woda wpływa do filtra i później jest pięknie poprzez deszczownicę rozprowadzana po zbiorniku.
Tylko wtedy zapowietrza ci się kubełek i głośno chodzi
--
-

xinoxie
●
-
cielak201 napisał(a):a jaki masz kubel
Mam JBL e900
POZDRAWIAM ekuPL - 160L
-

ekuPL
●
-
Nic mi się nie zapowietrza, nie podaję co2 do wlotu filtra, u mnie dyfuzorek rozprowadza co2 do wody, która jest wciągana przez filtr.
-

Galibardi
●
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Witam,
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED
Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
Witam, jestem nowy na forum.
Chciałem prosić o małą pomoc i opinie na temat wlotów i wylotów do akwarium.
Najistotniejsze informacje: zbiornik o rozmiarze 80x40x40 = 128l (grubość szkła 8mm) + filtr A...
|
|