kilka pytań w sprawie EI - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

kilka pytań w sprawie EI

Liczba wyświetleń: 666·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
AdamW Gdynia

29 wrz 2010, 15:53 kilka pytań w sprawie EI  (#1)  

jako że przeszedłem na EI (tu: wątek http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=33192&highlight=), mam kilka pytań :)

1. Rozrobiłem makro według tabelek tzn. 41g kno3 / 6g kh2po4 / 100g mgso4 na 170l netto. Dolałem 500 ml wody i dozuję 3 razy w tygodniu po 22ml. Mam pompę do dozowania z Allegro, która dozuje codziennie - czy mogę dozowanie zamienić na codzienne? Wychodzi po 9,5 ml dziennie. To samo tyczy się mikro.
2. Mam CSM+B i wyszło mi 9,75g na 500 ml - po 17ml 3 razy w tygodniu. Ogólnie nawóz wyszedł taki lekko brązowy a te firmowe są wręcz ciemne (czarne). Może to głupie ale czy kolor mikro nie mówi nam o stężeniu? Myślalem, że EI będzie podobnie wyglądać.
3.Gdzie trzymać rozrobione nawozy (mikro) - w lodówce? (+7 st.celc.)
4. Zagapiłem się i tego samego dnia podałem makro i mikro. To teraz odczekać jeden dzień i zacząć od makro czy mikro?
Obrazek

AdamW
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdynia

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

miernik.jpg

Ph metr - porada w sprawie wyboru modelu.

ALEKS_D_RAVEN w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2912
Witam Planuje zakupić elektroniczny pH metr. Chciałbym zapytać jaki model polecacie który łatwo się kalibruje ( nie z użyciem wkrętaka:)) i jest dość dokładny ( najlepiej do dwóch miejsc po przecinku ...
128l.jpg

Wynik testow, i kilka pytan

Wristtech w Nawożenie · Odpowiedzi: 185 · Wyświetlenia: 48393
Witam Wczoraj pierwszy raz zrobiłem testy w swoim akwarium. W sumie nie wiem jakie powinny być parametry i czy dobrze odczytałem no ale może od poczatku. Zbiornik po restarcie ( kupiłem większy) 80x40...
YouTube

Proszę o kilka porad.

thiego w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4329
Posiadam akwarium na ziemi ogrodowej 160 brutto. Światło jakie posiadam to 2x39w z filtrem jbl 1501. Chciałbym uzyskać pare porad jak wyciągnąć z roślin ładne żywe kolory. Moje rośliny rosną nawet ład...
nr1.jpg

Nawozy Ferka - kilka pytań

pitur w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7473
Witam Mam do was kilka pytań odnośnie nawożenia, nawozami ferka. Nieco ponad miesiąc temu zrobiłem restart akwarium .Wczoraj zrobiłem testy wody niestety poziom PO4 wynosi w granicach 0.2-0.3 pytanie ...

Nawozy rozrabiane - parę pytań

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6356
1. Czy Mikro Intermagu + Fe powinno się konserwować E300 i sorbinianem potasu? Pytam ponieważ rozrobiłem najpierw Micro w wodzie RO oraz Fe a później dodałem kwas askorbinowy i Sorbinian. No i ściemni...

Nawożenie i glony - lista kluczowych pytań akwarystycznych

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4917
Witam, prowadzę zbiornik 25l, a w nim zmagam się z szeregiem problemów: glony nitki, "futerko" na liściach Ludwigii, żółknące stare liście, gnicie starych liści od brzegów, odpadanie liści,...

Filtr Osmotyczny parę pytań

mariusz1986 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2040
Witam kochani mam pytanie, ile wytrzymają wkłady fitra RO, otóż ma już rok czasu i nie wykazuje żądnego spadku filtracji oraz jakości KH i GH po roku 0, a Wodę mam twardą na poziomie 16 stopni....

3 tygodniowy LT kilka problemow

BANZAJ w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6610
Zbiornik 112l na ziemi ogrodniczej Oswietlenie 0.32w na 1l Obsada: Anubias Rogatek Mech,chyba erect moss Elocharis Blaxa Valisneria Niby wszystko rosnie w jakims tam znosnym te m pie,ale pojawily sie...

ADA, Ferka, Suche Sole - Kilka wątpliwości

michal6700 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 5086
Witam Na dniach mam zamiar skończyć kompletować sprzęt do założenia kolejnego 65l Iwagumi i niestety zatrzymałem się w temacie nawożenia, znowu... Mam problem z wybraniem linii nawozów której będę ...

Znikanie fosforu z akwarium, EI i kilka innych pytań

korba6 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2856
Witam Forumowiczów. Wystartowałem z nowym akwa ok 6 tygodni temu i wszystko rozwijało się bez problemów- stopniowo wydłużałem światło, zbiornik dojrzewał w swoim tempie. Kilka dni temu zaczęły się jed...

Statystyki

Ten temat przegląda 258 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570979
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 258 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.