Bimbrownia i dyfuzor co2 jak długo stosować?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam mam pytanie jak długo dziennie (ile godzin ) używać nawożenia bimbrownią co2 ?? Może ktoś udzielić mi takiej porady? Mam ponad 10 tęczaniek w baniaku 112l. A nie chciałbym ich zadusić.. Do bimbrowni używam plastikowy dyfuzor:
http://allegro.pl/mhk-filtus-dyfuzor-co ... 69625.html Rano napełniam plastikowy dyfuzor i później przełączam na kostkę lipową i tak pyka 24h... Kończy się w plastikowym to uzupełniam i znów przez kostkę idzie. Pytam o ilość godzin naważania co2 ponieważ nie chciał bym zaszkodzić rybą i czytałem że nie którzy z was używają co2 8 godzin dziennie po włączeniu światła a na noc przerwa. Tylko pytanie jak robić z bimbrownią?? Wiem że z butli więcej można dostarczyć dwutlenku dlatego 8 godz może wystarcza. A jakie jest wasze zdanie??
-

Przemus_M
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Świnoujście
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja na początku nowego zacieru mam bardzo dużo bąbelków przez ok. 5-7 dni i w tym czasie na noc rozszczelniam butelki, a wężyk prowadzący CO2 do akwarium zginam na pół w jakimś miejscu i zakładam spinkę do włosów (siostry). W następnym tygodniu, jak ilość bąbelków jest wyraźnie mniejsza zostawiam na 24h i moim razborom to nie przeszkadza.
-
patryq10
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Ok dzięki za podpowiedz....
-

Przemus_M
●
U mnie zawsze chodzi 24h. Na początku trochę się obawiałem, ale nic złego się nie dzieje.
-
ficiek
●
- Ranga: Początkujący
U mnie też chodzi 24h. Z początku wynurzałem dyfuzor z obawy przed zagazowaniem, szczególnie jak zacier był "świeży" ale z czasem zarzuciłem tą praktykę. Dodam, że u mnie zacier to 1410.
-
ruski
●
W moim akwarium role dyfuzora pełni filtr wewnetrzny, który podłączony jest do timera wiec nie mam problemu w dokładnym dozowaniu. Zacier mam w 2 butlach i co 2 tygodnie podmieniam z jednej butli. Daje to całkiem stabilną podaż CO2.
Na zacierze mam akwarium od prawie samego poczatku istnienia ( 1/2 roku) i brak glonów przy wymagajacych roslinach
-
Pethro
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No to ładnie 1/2roku..... Dzięki za porady... Ja trochę się boję bo mi tęczanki w miejscu stoją mało pływają i pyszczkami ruszają jak by miały problemy z oddychaniem. Ale nie stoją przy lustrze wody więc powietrze jest i pompa wewnętrzna chodzi 24h/7
-

Przemus_M
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
|
|