długotrwała walka z glonami - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

długotrwała walka z glonami

Liczba wyświetleń: 2023·Odpowiedzi: 4
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Wygląd listy:

17 wrz 2010, 14:39 długotrwała walka z glonami  (#1)  

Witam.

Dokładnie rok temu założyłem akwarium. Od samego początku borykam się z glonami. Jako początkujący akwarysta popełniałem wiele błędów, jednak mimo rocznego doświadczenia nadal glony szaleją.

Od dłuższego czasu (parę m-cy) stosuję następujące nawożenie:
- codziennie 2 ml płynnego CO2 + przy podmianie wody nawet do 10 ml
- KNO3 + K2SO4 (15 ppm NO3, 15 ppm K)

Staram się utrzymywać poziom NO3 w granicach 10-15 ppm. Raz w tygodniu podmieniam ok. 30 % wody. Poziom fosforu nie spada poniżej 2 ppm, za pewne ze względu na sporą obsadę mieczyków.

Jakiś miesiąc temu przeprowadziłem gruntowne czyszczenie wnętrza akwarium, usuwając tym samym większość glonów. Niestety parę dni temu wróciłem z 2-tygodniowego wyjazdu (nie było jednej podmiany wody) i zastałem bardzo przykry widok. Glony się rozszalały, a poziom NO3 już po podmianie wody wynosił ok. 40 ppm.

Dodam jeszcze, że praktycznie od zawsze rośliny w moim akwarium gubią liście. W trakcie cotygodniowego czyszczenia zawsze zbieram kilka z powierzchni wody. Co więcej, hygrophila corymbosa dolne liście ma zawsze podziurawione. Czy to nadal za niski poziom potasu?

Mam prośbę o pomoc. Rozumiem, że walka z glonami wymaga cierpliwości i systematyczności, ale brak mi już sił. Staram się przestrzegać podstawowych zasad, niestety mimo umiarkowanego poziomu oświetlenia, glony wygrywają.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszelkie informacje o moim zbiorniku:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=194076

Dzięki za każdą pomoc.

tom_ex
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
sarlight Kraków

17 wrz 2010, 20:28   (#2)  

Stosujesz mikro? Większość problemów z glonami jest spowodowana zbyt małą filtracją i zbyt małą ilością CO2 lub jego złą dyfuzją w akwarium

sarlight
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

17 wrz 2010, 23:14   (#3)  

sarlight napisał(a):Stosujesz mikro? Większość problemów z glonami jest spowodowana zbyt małą filtracją i zbyt małą ilością CO2 lub jego złą dyfuzją w akwarium

Mikroelementów nigdy nie dodawałem. Ostatnio spróbowałem jedynie podać bardzo bezpieczną dawkę żelaza (ok. 0,1 ppm) - bez większych efektów. CO2 podaję jedynie w postaci Easy Carbo w dość dużych dawkach. Filtrację mam raczej wydajną (kubełek JBL), jednak dość szybko się zapycha, więc rzadko pracuje na 100% mocy.

tom_ex

Waleń Warszawa

18 wrz 2010, 10:19   (#4)  

ja bym zrobił tak:

kup: Easylife profito

dawka profito na początek standardowa a potas do 40ppm a nawet 80 nie zaszkodzi

a jeśli o EC chodzi to mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę z tego jaki ma okres rozkładu w wodzie i wiesz że trzeba je lać CODZIENNIE z samego rana ;), a podawanie zwiększonej ilości przy podmianie nie wiele zmieni, chyba że w formie oprysku na opróżniony baniak

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

18 wrz 2010, 11:30   (#5)  

Waleń napisał(a):ja bym zrobił tak:

kup: Easylife profito

dawka profito na początek standardowa a potas do 40ppm a nawet 80 nie zaszkodzi

a jeśli o EC chodzi to mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę z tego jaki ma okres rozkładu w wodzie i wiesz że trzeba je lać CODZIENNIE z samego rana ;), a podawanie zwiększonej ilości przy podmianie nie wiele zmieni, chyba że w formie oprysku na opróżniony baniak

Właśnie zamówiłem sole. Spróbuję skomponować podobny skład do Profito.

Tak, wiem, że płynne CO2 należy stosować codziennie i tak też robię. Na instrukcji od Flourish Excel jest napisane, że należy również lać ok. 10 ml przy większej podmianie wody.

tom_ex

Powrót do Glony

Powiązane tematy

1000015532.jpg

Nierówna walka od wielu tygodni

MrKojiro w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2014
Cześć, Od ponad 3 miesięcy prowadzę bardzo nierówną walkę ze swoim akwarium. Wszędobylski był, małe nitki pokryte śluzem, trawnik który wygląda fatalnie po tygodniu. Szczegóły zbiornika: - akwarium 1...
IMG_20250214_192006.jpg

Walka z krasnorostami

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 13375
Witam od około miesiąca walczę z krasnorostami i innymi glonami. Akwarium ma 240l i było zaciemnianie 2 razy przez łącznie niecałe dwa tygodnie i codziennie lub co drugi dzień polewalam Krasne nawozem...
IMG_0243.jpeg

Walka z zielenicą a stosunek redfielda

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 55539
Serwus, Walczę z zielenicą i gdzie nie zapukam - pojawia się npk w walce z zielenicą. Obecnie dopada chyba wszystko w szkle. Rośliny, maź na szkle. Mam jednak pytanie - jak interpretować w nawożeniu ...
20250709_200422.jpg

Problem z glonami i roślinkami

pening270 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4265
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11964
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
IMG_20241213_182009.jpg

Problem z glonami?

czarny2100 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5307
Czesc, Mam akwarium od 40 dni 72 l No3-5 Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego K- 8 Fe-4 Podłoże JBL AquaBasis Plus Jeśli chodzi o C...
IMG_20240528_123929.jpg

Problem z glonami

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7366
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach. LED to sinkor 35w Filtr tetra ex 1000 Ph to oko...
IMG_3331.JPG

Problem z glonami

kruczek w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5859
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco: Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...
IMG20240202183649.jpg

Problem z glonami i prośba o interpretacje wyników testu.

mszczynowski w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7866
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy. Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...

Walka z krasnalami

Hagar w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3428
Na mój baniak 200l rzuciły się krasnale. Wynikało to ze zbyt małej/słabej filtracji (filtr z poprzedniego mniejszego akwarium) plus molinezje rozmnożyły się jak króliki. O ile z NO3 schodzę już do 10 ...

Statystyki

Ten temat przegląda 226 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 226 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.