|
|
Aquael 30l na akwarium roślinne?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć co myślicie o akwarium aquael 30l na akwarium roślinne?
http://allegro.pl/aquael-zestaw-akwario ... 67728.html
Światło nie bedzie za słabe na 30l? Obejrzyjcie je i doradzcie mi czy warto kupić takie akwarium.
-

Przemus_M
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Świnoujście
Na krewetkarium ok, światło to ecoline 11w które może się wydawać za słabe
ale jest z linii ekonomicznej i wydaje się że świeci jak 15-20w.
Na roślinne krewetkaria według mnie mają za małą powierzchnię dna i
są za wysokie ale to kwestia gustu...
-

kawis
●
- Ranga: Początkujący
Mam ten zestaw i odradzam go każdemu kto chce go kupić. Ja ponownie nie popełnię takiego błędu. Za tą cenę możesz złożyć zestaw, który będzie bardziej odpowiedni do Twoich potrzeb.
- Akwarium jest klejone czarnym silikonem, który bardzo razi w takich małych zbiornikach. Myślę, że lepszym wyjściem jest zmówienie u szklarza akwarium z przezroczystym silikonem (ok. 30zł) lub ze szkła OptiWhite.
- Filtracja wewnętrzna w takim małym akwarium zajmuje niepotrzebnie miejsce. Lepiej kupić kaskadę.
- Na oświetlenie nie narzekam. Stosuje dwie lampki
- Grzałki nie testowałem
kawis napisał(a):ale jest z linii ekonomicznej i wydaje się że świeci jak 15-20w.
Gdzieś w internecie czytałem, że mają one o 25% większą moc niż inne świetlówki
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Gdzieś w internecie czytałem, że mają one o 25% większą moc niż inne świetlówki
Producent podaje że mają wydajność o 20% większą niż inne żaróweczki
ale z porównań "optycznych" z innymi świetlówkami wiem że spokojnie osiągają moc
świetlówki 15-20w.
-

kawis
●
To wygląda na to, że widziałem to po prostu na opakowaniu...
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
to akwarium kosztuje 102 zety w kazdej hurtowni.
jak ktoś niema wymagań to na początek jest ok.
opti white jest super,ale to zależy ile chcesz przeznaczyć i co tam w nim będzie.
za samo opti dasz więcej i musisz dopiero zacząć myśleć o filtracji ,oświetleniu itd itp.
Ja zawsze wole dać więcej,ale być zadowolony choć w tym przypadku przyznam się,że kupiłem dzieciakom ten zestaw i daje rade jako lampka nocna i biurkowa.
pozdrawiam serdecznie życzę sukcesów.
postaw na opti jeśli to ma być Twoje jedyne akwarium w domu
-

xantia7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Mam te akwarium dobrze sie spisuje.Oswietlenie starcza na mchy i mało wymagajace rosliny jednak jak myslisz nad trawnikiem to musisz dołorzy. co do filtra nie mam zastrzerzen jest mały jednak lepszym rozwiązaniem jest kupienie kubełka lub kaskady.Grzałka bez termostatu ale jeszcze nawet ani razu jej nie włączyłem bardzo rzadko sie przydaje chyba ze masz bardzo zimno w domu.Co do sylikonu to mi nie przeszkadza bo mam podłoże czarne i tło strukturalne tez czarneakwarium ma też szklaną pokrywkę która zapobiega gwałtownemu parowaniu.
-
maciek141
●
To wygląda na to, że widziałem to po prostu na opakowaniu...
Chodziło mi o to że miałem tę świetlówkę, a nawet używam jej w jednym
ze swoich akwa low-tech.
Spisuje się naprawdę dobrze, wadą jest to że gdy się przepali to musisz
kupować całą lampę, ale żarówka powinna spokojnie wytrzymać ci ze 2 lata.
-

kawis
●
Dzięki za porady. Zastanowię się jeszcze. Mam baniak 112l ale tam wolę hodować ryby (tęczanki ) chciałem pobawić się za nie dużą kasę w akwarium wyłącznie roślinne. Krewetki odpadają! nie interesują mnie. Dzięki jeszcze raz za opinie
-

Przemus_M
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Świnoujście
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-aquael-neo-set-nowe-zestawy-akwariowe-125-130-i-240-litrow_1-6cca71918bfbee8ada3d0d47583f93a8.jpg
Nowe zestawy Aquael Neo Set w ofercie. Do...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
|
|