Zielenice na szybie i na anubiasie
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
akwa ma ponad miesiąc-112l.Oświetlenie 9 godz 2x24W plus 2x18w 2 godz( w tych 9 godzinach).Woda RO plus uzdatniacz z K.Nawożenie-połowa dawki docelowej-a docelowa to:
N==21,45ppm
P=3,15ppm
K=40ppm
Ca:Mg=4:1-tygodniowo.
Sole KNO3 i KH2PO4 rozrobione w 600ml RO-docelowa dawka 50 ml-narazie 25ml (3 razy w tyg).2 razy w tyg podawałam w tamtym tyg micro 2,5 ml-narazie ze względu na glony nie podaję.Wartości poszczególnych pierwiastków uzyskane są z soli i uzdatniacza.
Parametry obecne:
pH=6,8
GH i KH=4
NO3=12,5
PO4=1
Działa bimbrownia sodowo-kwaskowa-ostatnio szwankuje,gdyż często się zatrzymuje-gaz idzie nierównomiernie.W planach zakup butli wysokociśnieniowe za 1-2 miesiące.Dodatkowo Easy Carbo podaję 5 ml dziennie.
Pojawiły się zielone kropki na szybach i na anubiasie.Co robić?
Obsada:1+2 agassiza
0+2 furcatus
10 tęczanek neonowych
8 otosków
3 amano i krewetki red cherry i babaulti.
-
ola821027
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Radzyń Podlaski
Bez stabilnego CO2 masz za dużo PO4. Mikro pewnie też.
Pozdrawiam, Darek
-

Stokrotek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa
Właśnie narazie mam problem z CO2 póki nie kupię butli.Zastanawiam się nad ograniczeniem światła i nawozów.Micro przestałam podawać,gdyż dodatkowo mam substrat pod żwirem Tetra Complete Substrate.Mimo to roślinki ładne rosną-jedynie heteranthera ma poprzeczne brązowe paski na liściach i wypuszcza duzo białych korzeni z pędu. eleocharis po przycięciu też nie chce odbić w górę mimo że wsadziłam tabletki Crypto w podłoże...
-
ola821027
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam wrażenie, że u Ciebie ogon macha psem a nie odwrotnie. Stosujesz RO z uzdatniaczem (jakim?), nawozisz i świecisz dla zbiornika, który powinien mieć stabilne parametry. Zmień trochę kolejność. Do RO uzdatniacze są stosunkowo drogie, możesz spokojnie mieszać RO z odrzutem a oszczędności przeznaczyć na szybszy zakup zestawu CO2. To CO2, często bagatelizowane (jakieś bimbrownie, próby zastępowania easy carbo itd.) jest tu najważniejsze. Dopiero potem makro, czas świecenia i mikro.
Pozdrawiam, Darek
-

Stokrotek
●
Parametry mam stabilne bo robię testy-tyle że ostatnio bimbrownia albo zwalnia albo przyspiesza i wiem,że koniecznością jest butla.Do tej pory w miarę wszystko było ok.Dlatego teraz jak mam problemy z CO2 to muszę przystopować z oświetleniem i nawozami i właśnie o to pytam.Pewnie stąd się wzięły glony.
-
ola821027
●
To zmniejsz te 2 x 24 W do 6 - 7h, a te 2 x 18 zwiększ do 3 - 4 h, nie podawaj też mikro (jest dużo w podłożu). Powinno byż lepiej.
Pozdrawiam, Darek
-

Stokrotek
●
Mikro nie podaję od tyg.Jak zwiększę te 2x18 W to z bardzo słabym CO2 roslinki pewnie nie dadzą rady...A uzdatniacz to Hydro Aqua Standard plus K.
-
ola821027
●
Powiązane tematy
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Witam, od jakiegoś czasu mam problemy w akwarium, zbiornik 240l, woda RO ,mineralizator QD One plant ustawiany na GH 6, podmiany co tydzień 30-40 %,podłoże master soil, CO2 do oliwkowego koloru indyka...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...
Witam. Mam problem z zielenicami punktowymi jest ich sporo na liścich roślin które na bierząco usuwam. Są też codziennie na szybach, tu już działam skrobakiem. Mój baniak to standard 240l oświetlany 8...
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
|