Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć....
Mam plastikowy statek w akwarium kupiłem 2 gatunki mchów christmas moss Fissidens Fontanus Przyczepiłem je nitką do szycia bo nic innego nie miałem. A w moim mieście Świnoujściu nie ma takich rzeczy jak siatki czy nici do mchów. Moje pytanko to jak długo nie odwiązywać mchów wiedząc że się przyczepiły. I co robić żeby szybko rosły. Macie jakieś porady?
-

Przemus_M
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Świnoujście
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie musisz odwiązywać bo mech ci tą nitkę obrośnie i nie będzie jej widać
-
pawlo12132
●
Do wiązania możesz użyć żyłki wędkarskiej 
-

amddamian
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Zielona Góra
Z doświadczenia wiem że nitka się rozpuszcza a niektóre rybki "na głodzie"
potrafią ją zjeść.
Najlepsza jest cieniutka przezroczysta żyłka wędkarska za kilka zł.
Świetnie się trzyma i praktycznie jej nie widać.
-

kawis
●
- Ranga: Początkujący
Oby się nie rozpuściła 
-

Przemus_M
●
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki serdeczne...Już się uporałem z tym fantem..  Pozdro.
-

Przemus_M
●
Ja polecam Ci tzw. żyłkę przyponową wykorzystywaną przez wędkarzy. Mają różne kolory i jest bardzo bardzo cienka. Dostaniesz ją w każdym sklepie wędkarskim za kilkanaście złotych: to np. link do opisu tego rodzaju żyłki: http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38984
Pozdrawiam
-

mkoziarski
●
- Miasto: Skrzyszów
-
Przemus_M napisał(a):Cześć.... Mam plastikowy statek w akwarium kupiłem 2 gatunki mchów christmas moss Fissidens Fontanus Przyczepiłem je nitką do szycia bo nic innego nie miałem. A w moim mieście Świnoujściu nie ma takich rzeczy jak siatki czy nici do mchów. Moje pytanko to jak długo nie odwiązywać mchów wiedząc że się przyczepiły. I co robić żeby szybko rosły. Macie jakieś porady?
...akurat tym nie powinieneś się chwalić...
Pozdrawiam
etrusc
-

etrusc
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Siedlce
Przy przywiązywaniu mchów, Microsorów, Anubiasów i innych przyrastających roślin rozpuszczanie się bawełnianej nitki jest dla mnie plusem. Po jakimś czasie nitka znika a roślina zostaje na swoim miejscu.
Inaczej wygląda u mnie sytuacja przy roślinach które nie przyczepiają się jakoś mocno do korzeni, czy kamieni np. mały Heniek albo zwykła Pelia.
Wtedy używam nierozpuszczalnej nylonowej nitki, albo cieniutkiej żyłki.
-

Mateusz89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gogolin/Opole
Powiązane tematy
23-250722.jpeg
Zapraszamy do zapoznania się z mini atlasem mchów opublikowanych na łamach Japońskiego magazynu AquaJournal w tłumaczeniu Piotra Baszuckiego.
Czytaj więcej »
Witam :) Jestem tu nowy. :D Mam pytanie dotyczące hodowli Emersyjnej roślin, a mianowicie mchów. Czy ktoś z was hoduje je w taki sposób ? Na czym polega taka hodowla i jak wygląda?Rozumiem,że ma to na...
rosliny-cienia.jpg
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA:
https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...
Witajcie,
nie tak dawno, bo trzy miesiące temu kupiłem na znanym portalu aukcyjnym mchy. Miały to być: mini java i weeping. Przesłane gałązki nie pozwalały na szybką identyfikację zaraz po przesłaniu...
mchy.jpg
Warto wykorzystać :)
W opisach niektórych mchów (ale roślin też) można znaleźć sformułowania: tempo wzrostu niskie/małe/wolne itd. Zastanawia mnie jak taki wzrost się ocenia. Zakładam, że jeśli przy danym mchu/roślinie op...
Taxiphyllum sp. Flame moss (flame moss)
Vesicularia ferriei (weeping moss)
Fontinalis antipyretica (Willow moss )
Taxiphyllum alternans (Taiwan moss)
Który z nich ma najmniejsze wymagania ?
Witam.
W moim mcharium mam z 10 gatunków mchów w tym : zipper moss, fissidens nobilis, jungermannia, cameroon, sp610 i inne. Narazie mam naświetlacz 10 w led. Czy wystarczy ono szczególnie do zipper i...
Witam.
Narazie trzymam mchy na kranówce, bardzo słabo roaną .
Czy będzie dobrym rozwiązaniem woda ro, podłoże aktywne i jakiś uzdatniacz do tej wody ??
Czy to pomoże mchom rosnąć ?
Jeśli dodałem pos...
Mam spory korzeń w 300L. Wyjęcie go jest praktycznie niemożliwe. Czy istnieją jakieś sposoby żeby osadzić na nim mech pod wodą? Nie wyjmując go ?
|
|