tylko po co? Jest to najgorsze podłoże jakie stosowałem od 10 lat. Nieprzychodzi mi choć jedna zaleta tego podłoża do głowy. Odradzam - jak już ma być tanio, to zwykły żwirek jest lepszy - przynajmniej lepiej wygląda.
an-tech napisał(a):tylko po co? Jest to najgorsze podłoże jakie stosowałem od 10 lat. Nieprzychodzi mi choć jedna zaleta tego podłoża do głowy. Odradzam - jak już ma być tanio, to zwykły żwirek jest lepszy - przynajmniej lepiej wygląda.
dlaczego najgorsze uzasadnij swoją wypowiedź.
Zobacz akwarium na manado i w dodatku jestem w 100% zadowolony
Nie rozumiem Thorn76, wydaje mi się, że moja wypowiedź jest krótka lecz wyczerpująca : JA nie polecam, ponieważ JA nie widzę ANI JEDNEJ ZALETY tego podłoża.
Skoro nie ma zalet, to poco je kupować.
Natomiast uważam, że twoja wypowiedź jest myląca, ponieważ można z niej wywnioskować "...kup sobie Manado, a będziesz miał tak piękne akwarium jak ja".
Niestety nie jest to prawda, ponieważ twoje akwarium jest wynikiem właściwie dobranej przez ciebie dawki nawozów, co2, oświetlenia i filtracji, a nie podłoża!!!
Mi się to nieudało, już dawno nie męczyłem się tak z dobraniem w/w czynników, a efekt był mierny. Dlatego nadal polecam substraty z nawozem, żwirek z substratem np. TETRA, żwirek z ziemią lub żwirek/piasek z kulkami nawozowymi.
Z twojej zdecydowanej wypowiedzi wnioskuję, że jest cała masa zalet stosowania akurat Manado. Jeśli byłbyś tak uprzejmy wymienić kilka z nich to byłbym ci wdzięczny, chętnie się dowiem co takiego mnie ominęło.
an-tech napisał(a):Nie rozumiem Thorn76, wydaje mi się, że moja wypowiedź jest krótka lecz wyczerpująca : JA nie polecam, ponieważ JA nie widzę ANI JEDNEJ ZALETY tego podłoża. Skoro nie ma zalet, to poco je kupować. Natomiast uważam, że twoja wypowiedź jest myląca, ponieważ można z niej wywnioskować "...kup sobie Manado, a będziesz miał tak piękne akwarium jak ja". Niestety nie jest to prawda, ponieważ twoje akwarium jest wynikiem właściwie dobranej przez ciebie dawki nawozów, co2, oświetlenia i filtracji, a nie podłoża!!! Mi się to nieudało, już dawno nie męczyłem się tak z dobraniem w/w czynników, a efekt był mierny. Dlatego nadal polecam substraty z nawozem, żwirek z substratem np. TETRA, żwirek z ziemią lub żwirek/piasek z kulkami nawozowymi. Z twojej zdecydowanej wypowiedzi wnioskuję, że jest cała masa zalet stosowania akurat Manado. Jeśli byłbyś tak uprzejmy wymienić kilka z nich to byłbym ci wdzięczny, chętnie się dowiem co takiego mnie ominęło.
hehe ładnie odwróciłeś kota ogonem , a wygotowałeś te podłoże zanim dałeś do akwarium ,bo niby jak nie wygotujesz to podnosi parametry .sam nie stosowałem tego więc nie mam zadania
an-tech napisał(a):Nie rozumiem Thorn76, wydaje mi się, że moja wypowiedź jest krótka lecz wyczerpująca : JA nie polecam, ponieważ JA nie widzę ANI JEDNEJ ZALETY tego podłoża. Skoro nie ma zalet, to poco je kupować. Natomiast uważam, że twoja wypowiedź jest myląca, ponieważ można z niej wywnioskować "...kup sobie Manado, a będziesz miał tak piękne akwarium jak ja". Niestety nie jest to prawda, ponieważ twoje akwarium jest wynikiem właściwie dobranej przez ciebie dawki nawozów, co2, oświetlenia i filtracji, a nie podłoża!!! Mi się to nieudało, już dawno nie męczyłem się tak z dobraniem w/w czynników, a efekt był mierny. Dlatego nadal polecam substraty z nawozem, żwirek z substratem np. TETRA, żwirek z ziemią lub żwirek/piasek z kulkami nawozowymi. Z twojej zdecydowanej wypowiedzi wnioskuję, że jest cała masa zalet stosowania akurat Manado. Jeśli byłbyś tak uprzejmy wymienić kilka z nich to byłbym ci wdzięczny, chętnie się dowiem co takiego mnie ominęło.
Nie myśl, że jak kupisz amazonię to będziesz mieć akwarium przepiękne takie jak w galerii amano, chyba podstawą jest odpowiednie nawożenie i co2, a te akwarium jest przykładem, że można zrobić to również na tym podłożu.
Witam cię Szutakabra, oczywiście że to zrobiłem, nie stanowiło to problemu, bo akwarium ma 45l.
Adeptmarine piszesz że Manado ma większy bufor niż np. żwirek. Zgodzę się z tym, tyle że po żwirku niczego się nie spodziewam, natomiast przy Manado jakoś nieudało mi się i paru innym osobom go znaleźć w moim akwa przez 5 miesięcy, a wiesz dobrze co to oznacza.
MakarKarol nie pisz banałów, ja odnoszę się do konkretnego użytkownika i jego akwarium i nadal twierdzę, że Thorn76 nie pokazał zalet SAMEGO!!! Manado, tylko pokazał, że "potrafi latać nawet na drzwiach od stodoły, choć z przygodami patrz. kamienie, ale potrafi".
Jeszcze jedna rzecz być może najistotniejsza na którą proponuję zwrócić uwagę:
Podstawowe pytanie użytkownika Marika brzmi: Czy można zastosować w akwarium SAMO podłoże JBL Manado?
Odpowiedź Thorn76 do mnie i Mariki: Zobacz akwarium na manado i w dodatku jestem w 100% zadowolony. Po czym podaje link dot. swojego akwarium, a w treści czytamy jego wypowiedź: cyt. "Manado jak dla mnie jest super po doświadczeniach moich z kocim uważam że Manado jest cięższy od kociego i jest bardzo dobry. Co do zatwardzania wody ja tego nie zauważyłem przy podawaniu CO2 mam ph stałe na pograniczu 6,7 -6,8 wszystko czuje się dobrze no i rośnie znakomicie.
Substrat który użyłem pod spodem jeszcze nie jest w ciągłej sprzedaży bo na razie jest testowany ale wychodzi w testach jak na razie znakomicie (test jest na 4akwariach)."
W opisie akwarium czytamy że użył 40l Manado i 10l Plantsubstrate (wnioskuję że jest to substrat z nawozem i jak sam się wypowiada jest to udany substrat).
I dopiero teraz proponuję się wypowiadać, czy Thorn76 właściwie odpowiedział (doradził Marice) i podstawowe pytanie, czy ma akwarium na Manado?
A ja dalej czekam na odpowiedź, jakie korzyści ma się ze stosowania Manado?
+dobrze się w nim ukorzeniają rośliny
+łatwo się układa +łatwo się sadzi
+ nie zmienia parametrów po potraktowaniu wrzątkiem ( o czym producent z resztą pisze
+nie uwalnia do wody żadnych substancji odżywczych
+po chwilowym zapyleniu na starcie po przejściu procesu sedymentacji pyłu ładnie klaruje wodę
-konieczność zastosowania substratu pod nie, np basis+
-dość specyficzny kolorek -cena po dodaniu substratu już nie jest taka ładna...
- pyli przy większym grzebaniu w nim
- jest bardzo lekkie - ancistrusy np przy nim robią taki syf że głowa mała
ogólnie polecam, fajny efekt daje po podsypaniu cienką warstwą (ok dwie miarki na każde 50l wody w akwa) osmocote dom i balkon, dodatek gliny na to powinien utrzymać granulki nawozu na miejscu, no i te korzenie, wyciąganie z niego roślin to massakra - jak dla mnie dobrze
an-tech napisał(a):Witam cię Szutakabra, oczywiście że to zrobiłem, nie stanowiło to problemu, bo akwarium ma 45l. Adeptmarine piszesz że Manado ma większy bufor niż np. żwirek. Zgodzę się z tym, tyle że po żwirku niczego się nie spodziewam, natomiast przy Manado jakoś nieudało mi się i paru innym osobom go znaleźć w moim akwa przez 5 miesięcy, a wiesz dobrze co to oznacza. MakarKarol nie pisz banałów, ja odnoszę się do konkretnego użytkownika i jego akwarium i nadal twierdzę, że Thorn76 nie pokazał zalet SAMEGO!!! Manado, tylko pokazał, że "potrafi latać nawet na drzwiach od stodoły, choć z przygodami patrz. kamienie, ale potrafi".
Same manado i tak lepsze niż żwirek ponieważ jest porowate i szybko zasiedlane przez bakterie. Zaś sam producent zaleca dać odżywcze podłoże pod spód.
A o co ci chodzi w stosunku do mnie to nie wiem.
Innych zalet nie będę wypisywał bo Waleń to zrobił.
Też mam to podłoże, jedyne co zrobiłem źle to nie przepłukałem go przed włożeniem do akwa, bo niby nie było to konieczne, a pozbył bym się przynajmniej dużej ilości pyłu który czasem wyłazi. Oczywiście pod monado mam substrat JBL AquaBasis plus i JBL Florapol a na monado mam Aqua Substrate II.
Samo podłoże nie podniosło mi tak jak niektórzy piszą ani KH ani GH, a nie gotowałem i nie płukałem tego. Kolor to kwestia gustu mnie się akurat podoba. Ogólnie polecam dać pod to substrat, nie wiem czy opłaca się przepłacać bez substratu żwirek kupisz wtedy taniej
założyłem niedawno akwarium na tym podłożu + substrat tropica aquacare.
nie rozumiem czemu to podłoże miałoby podnosić twardość? to jest zupełnie jałowe podłoże, jak żwirek.
kilka spostrzeżeń:
- jest rzeczywiście bardzo lekkie, o ile kirysy nie robią wielkich szkód, tak zbrojnik potrafi zrobić burzę. mniejsze rośliny sadziłem używając siatki z firanki
- pomimo obaw woda wyklarowała się bardzo szybko, podłoże wcześnie solidnie wypłukałem zgodnie z zaleceniami producenta (nie gotowałem, tylko przepłukałem ciepłą wodą w wannie)
- wygląda bardzo estetycznie, dużo lepiej niż żwir
- rośliny sadzi się łatwo, ale trzeba sadzić dosyć głęboko, żeby nie wylatywały
- ciężko ułożyć jakąś ciekawszą aranżacje, podłoże jest lekkie i wszystkie nierówności od razu się wyrównują, jedyny sposób na utworzenie wzniesień to zablokowanie podłoża kamieniami
- jest idealne dla krewetek (pomimo że nie jest sprzedawane jako podłoże dla krewetek) i ryb kopiących. kirysy wydają się być bardzo zadowolone.
- pomimo obaw kulki nie wypływają. przez pierwsze 3 dni łowiłem wypływające kulki, teraz jest spokój, nawet przy przesadzaniu roślin.
wracając do głównego wątku. moja wiedza jest raczej uboga, ale wystarczająca, żeby odpowiedzieć na pytanie. bezsensem jest stosowanie samego manado. jak już wspomniano jest to jałowe podłoże, więc do hodowli roślin się nie nadaje. jedyny sens w akwarium roślinnym to manado + substrat, lub manado + kulki gliniane.
Jacek Pawłowski w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2115
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
tomasz bracki w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5155
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2954
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
Badman w Podłoże· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9199
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
marlowe w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2829
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Mateo525 w Podłoże· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4375
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Mateo525 w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3185
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mateo525 w Podłoże· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8595
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
Statystyki
Ten temat przegląda 154 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 154 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej