mam podłoże żwirowe w dojrzałym, stabilnym akwarium i chciałem je uzupełnić o JBL Manado... czy dosypanie nowego podłoża nie spowoduje ponownego dojrzewania akwarium, wzrostu NO2 i wykończenia rybek po tygodniu?
Witam.
Mam podobny problem.
Moje120l akwarium działa już 4 lata. Jest tam kilka niewymagających roślin, stadko neonów + 3 kiryski + 3 skalary. Chcę odświerzyć nieco jego wygląd. Do tego potrzebuję dosypać ok 5l nowego podłoża + przemieścić nieco stary żwir.
Zależy mi na ciemnej barwie dna dlatego wybrałem ProSoil.
Czy
a) po prostu dosypać substrat na wierzch żwiru?
b) odpuścić kolor i dosypać świeży żwir?
c) zrobić całkowitą wymianę podłoża?
aqajarq napisał(a):Czy przykrycie substratem starego żwiru wraz z jego "syfkiem" nie spowoduje jakiś negatywnych skutków?
Z mojego doświadczenia
Oczyść dno odmulaczem , starą wodę resztę złap do miski, wanny itd.
Wysp no stare oczyszczone dno nowy substrat żalej starą wodą ,dołej czyztej do pełna
I powodzenia.
Ta metoda uchroni Cię przed glonami i dwa biologi nie ruszy .
TURYSTA napisał(a):Z mojego doświadczenia Oczyść dno odmulaczem , starą wodę resztę złap do miski, wanny itd. Wysp no stare oczyszczone dno nowy substrat żalej starą wodą ,dołej czyztej do pełna I powodzenia. Ta metoda uchroni Cię przed glonami i dwa biologi nie ruszy .
Dziękuję wszystkim za rady.
Wczoraj tak właśnie zrobiłem no może z tą różnicą, że trochę przepłukałem stary żwir - były w nim nieprawdopodobne ilości śmierdzącego szlamu.
Zasypałem nowym ProSoilem i... czekam. Na razie woda jeszcze troszeczkę mętna.
W przyszłym tygodniu startuję z CO2.
Pozdrawiam. J.
ribidi w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3027
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Piotr10393 w Podłoże· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6475
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Armek w Podłoże· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 11925
Temat zakładam w celu podzielenia się nowościami, ciekawostkami itp. informacjami na temat stosowanych podłoży w akwariach ogólnie nazywanych LT.
Jeżeli ktoś znalazł coś ciekawego w tym temacie lub ch...
Tytus w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3908
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
bpjl w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1731
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hultaj w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6676
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
kajnia w Podłoże· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7870
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
Anonim 59529 w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2854
Witam
Przepraszam z góry za niską może atrakcyjność tego wątku ale od kiedy mam podłoże aktywne Controsoil to mam problem jak próbuje wyłowić ryby z akwarium. No po prostu robi się demolka totalna. J...
Statystyki
Ten temat przegląda 174 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 174 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej