Wiecznie ginące roślinki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wiecznie ginące roślinki

Liczba wyświetleń: 4024·Odpowiedzi: 18
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Tuskampa Wrocław

06 wrz 2010, 16:34 Wiecznie ginące roślinki  (#1)  

Witam!

Do demona! Te małe skrzaty (ryby) zawsze podjadają mi roślinki, co jest faktem naturalnym i oczywistym. Roślinka w optymalnych warunkach poradzi sobie z tym i odrośnie. U mnie jest na odwrót!

Każda roślinka mi ginie. Najdłużej miałem paprotnicę kruchą (pływającą wolno po powierzchni, korzonki nie dawały rady się stanowczo przyczepić - ale wiem, że ona może pływać lub być przytwierdzona). Nie została zjedzona tylko powoli marniała. Coraz mniejsze liście, bledsze itd.

Zimą i przed nią miała wspaniały okres wzrostu! Pięknie rosła dosłownie z dnia na dzień (naprawdę codziennie miała coraz większe liście i było ich coraz więcej).

BTW
Kiedyś dodatkowym problemem były ślimaki, ale teraz to nie mają prawa istnieć.

Miałem niewymagające rośliny jak kabomba, moczarka (te były zjadane :D), jakiegoś anubiasa też miałem i jakiś czas żył, potem tradycyjnie wręcz zmarniał (to nie wina rybek!).

Nawet ta roślina (nigdy nie pamiętam nazwy), która ma takie liście jak trawa i rośnie strasznie szybko (domyślacie się, że u mnie przestała rosnąć :)) padła. A kolega zapewniał, że to jest jak chwast i trzeba co 2 tygodnie wyrywać (wiedziałem o tym, bo widziałem takie akwarium z tą rośliną i rzeczywiście trzeba było ją usuwać).

Ale uwaga, tu was zdziwię: mam roślinki, które żyją i mają się coraz lepiej! To jest mech jawajski i paprotnica rutewkowa (z rejonu konga) i coś czego nazwy oczywiście nie pamiętam :D. Ma mocną, dość elastyczną łodygę, grube korzenie i małe grube ciemne listki ułożone w okółek.

Wiem na pewno, że czegoś im brakuje, ale czego? Światła? - być może. Pokarmu? - prawdopodobne. Coś je truje? - raczej nie, bo za każdym razem, gdy wymieniałem wodę (a w moim przypadku wiąże się to z czyszczeniem całego zbiornika) roślinki marniały tak samo jak wcześniej.

Jedyny plus tej nieudanej hodowli jest taki, że nie mam glonów od ponad roku :D I nic nie muszę czyścić.

I jeszcze:
Wymiary: dł.= 60, sz.=30, wys.=35. Pokrywa (nie ma szybki, bo nie ma potrzeby), świetlówka jedna o mocy 15W typ T8 dł.= 46cm (18"), śred.=25mm (1"), 18000 K (580 lumenów) - power-glo.
Woda: z kranu, odstojona + odkażacz. Na następny dzień roślinki + nawóz i po paru godzinach skrzaty (rybki). pH ~7 (obojętne).

Proszę o normalną odpowiedź tzn. nie typu "google nie gryzą", albo "to popróbuj". Domyślam się, że wiecie w czym problem, więc proszę ŻADNYCH prób. Mam tego serdecznie dość.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Tuskampa
Ranga: Początkujący

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

06 wrz 2010, 16:57   (#2)  

Witaj na forum! :)

Napisz proszę co stanowi podłoże w Twoim zbiorniku. Na chwilę obecną diagnoza jest następująca:
1. brak składników pokarmowych dla roślin (nawóz, który podajesz zapewne nie zawiera azotu i fosforu co prowadzi do zagłodzenia roślin)
2. zła kondycja podłoża wynikająca z zalegającego detrytusu oraz braku roślin.

za każdym razem, gdy wymieniałem wodę (a w moim przypadku wiąże się to z czyszczeniem całego zbiornika)

To podstawowy błąd, który popełniają akwaryści młodzi stażem. Powinieneś zacząć od poradników dla początkujących.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Tuskampa Wrocław

06 wrz 2010, 17:32   (#3)  

No tak zapomniałem o podłożu. Kiedyś na samym początku używałem piasku (akwarystycznego), na ale roślinki nie za bardzo tam rosły.

Podłoże jest mieszanką kwarcu z bazaltem (więc szału nie ma). Żadnej gleby, piasku, torfu itd. nie używam. Detrytusu raczej nie mam, bo mam wydajny filtr (zwykły filtr gąbkowy, żaden z węglem aktywnym!) + super wydajną rybkę, która zżera wszystkie resztki, a potem to leci do filtra.

Co do nawozów to mam jeszcze resztkę tego świństwa od tropicala aqua plant (w tym jest pełno fosforanów - aż za dużo). Używam czeskiej firmy nawozu w formie częściowej zawiesiny - rataj makron - jest całkiem niezły. Zawiera (wg producenta - a to nie jest duża firma, więc po co im kłamać?): Fe, Mn, B, Cu, Mo oraz N, P, K, Mg. Naprawdę polecam.

Co do nawozów to kiedyś mi pomogła (nie mi tylko roślinkom :D) tabletka nawozowa tetra plant - starter czy jakoś tak, dla młodych roślin i po niej wszystkie rośliny zaczęły szaleć (wzrost był niesamowity jak na moje standardy).

Zauważyłem, że nie muszę czyścić całego akwarium, bo nie ma z czego i tylko wymieniam mniej niż połowę wody. Na razie przestałem to robić, bo planują gruntowną przebudowę (aranżację, wraz z nowymi roślinami) zbiornika.

Chcę też zwrócić uwagę, że roślinki, które trzymają się w tych warunkach są raczej ciemnolubne lub jest im to obojętne, a ginęły raczej te, które potrzebowały czegoś mocniejszego (a może jest za mocne!?). Pogubiłem się :D

Tuskampa

amddamian Zielona Góra

06 wrz 2010, 18:21   (#4)  

A jak wygląda u Ciebie sprawa z CO2??

amddamian
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Zielona Góra

Tuskampa Wrocław

06 wrz 2010, 18:58   (#5)  

Miałem przez miesiąc bardzo amatorską i prymitywną aparaturę (butelka z wodą, cukrem i drożdżami podłączona do filtra). Nie widziałem specjalnych efektów.

Raczej nie chcę używać CO2 (chyba, że w moim przypadku to naprawdę konieczne, bo chyba nie każdy potrzebuje tej metody).
Po za tym filtrem jest intensywnie (jak na moje oko) napowietrzane, a w powietrzu jest trochę CO2, które całkiem nieźle jak na gaz rozpuszcza się w wodzie.
Pozdrawiam :)

Tuskampa

06 wrz 2010, 18:59   (#6)  

A mógłbyś dokładniej opisać twój setup? Mam dziwne przeczucie, że mały litraż, okresowe restarty akwarium, filtr mechaniczny(być może czyszczony pod wodą z kranu), oraz "wydajna rybka"(jaki to gatunek i ile sztuk; do twojego litrażu pasują najbardziej microrasborki lub innej podobnej wielkości) mogą przyczyniać się do złej kondycji roślin. Zastanawia mnie także jaki odkażacz dodajesz do wody i czy masz jakieś testy do wody? Jeśli tak to podrzuć wyniki + temperatura w akwarium.

Edit: Przybliżony poziom CO2 w twoim akwarium możesz sprawdzić tutaj http://www.roslinyakwariowe.pl/20100731 ... r-co2.html

aqua skalar

Tuskampa Wrocław

06 wrz 2010, 19:27   (#7)  

Dziękuję za tak żywe zainteresowanie się moim (prawdopodobnie dla Was) błahym problemem!

Testy jakie mogę wykonać (bo mam odczynniki): twardość wody, odczyn pH (tzw. kwasowość),

Temperatura na stałym poziomie +25 stopni Celsjusza (mam termometr zintegrowany z termostatem).

Aktualny odczyn pH = 6~6,3 (szok!)
Dla porównania odczyn pH mojej kranówy = 6,7~7
Twardość całkowita wody = półtwarda/twarda (ok. 12 stopni niemieckich)

Odkażacz nie pamiętam (gdzieś mi się zagubił) ale chyba SUM czy coś takiego (sum był na obrazku).
A rybka to zwykły kirysek w ilości 1, bo drugi padł.

EDIT: Wyszło (wg kalkulatora) 227.14464401286946 ppm CO2, więc trochę za dużo (czy to możliwe, aby było aż tyle?)

Tuskampa

06 wrz 2010, 20:35   (#8)  

Czy używasz może testów paskowych, jeśli tak to nie sugeruj się zbytnio ich wskazaniami. Myślę, że powinieneś na spokojnie wszystko przemyśleć i zacząć jeszcze raz od początku, oczywiście wcześniej przyswajając podstawowe informacje dostępne m.in na tym forum.

aqua skalar

Tuskampa Wrocław

06 wrz 2010, 20:43   (#9)  

Nie to nie jest paskowy ;)

To test w postaci płynnej (bodajże oranż metylowy z czymś jeszcze). Generalnie dość dokładny. O TO

Tuskampa

06 wrz 2010, 21:18   (#10)  

Myślę, że nie ma sensu nabijać kolejnych postów, więc na zakończenie ode mnie:

1. Zrób restart(rybkę na ten czas możesz oddać np. koledze, lub do zoologicznego),
2. Kup, lub przygotuj odpowiednie podłoże, np. na bazie torfu, dla roślin(niezbędne informacje bez problemu znajdziesz na forum),
3. Zadbaj o filtrację biologiczną, poczytaj m.in o cyklu azotowym, najlepiej gdybyś dokupił jakiś filtr kaskadowy,
4. Staraj się regularnie podmieniać wodę, najlepiej od 15 do 25% tygodniowo - w zależności od potrzeb,
5. Niestety nie znam tych testów, ale jeśli posiadasz test na oznaczanie twardości wody od tego samego producenta, to możesz z niego odczytać tzw. twardość ogólną(GH), a w tym kalkulatorze CO2 potrzebna jest twardość węglanowa(KH),

Myślę, że dopiero gdy spełnisz powyższe warunki będziesz mógł zacząć myśleć o odpowiednim nawożeniu. I na koniec jeszcze najważniejsza informacja NIE stosuj żądnych preparatów do wody, zwłaszcza w sytuacji kiedy nie do końca jesteś pewien jak dany specyfik działa i jaki ma wpływ na parametry wody. Oczywiście wodę można odpowiednio preparować, ale najpierw trzeba wstępnie określić sobie cel takich zabiegów np. obniżenie pH, podniesieni KH itd.

Pozdrawiam i życzę sukcesów ;),

aqua skalar

Tuskampa Wrocław

07 wrz 2010, 17:20   (#11)  

Powodem napisania postu nie jest (i tu Was zdziwię, a może nie?) to, że zrobiłem wszystko wg poleceń, lecz to co znalazłem.

Mam nadzieję, że przydatna informacja dotycząca odkażacza. Dokładniej jest to: Odkażalnik uniwersalny wrocławskiej firmy SUM o składzie następującym: zieleń malachitowa (to jakiś związek miedzi o ile dobrze pamiętam) 0,027%-0,040%, błękit metylowy 0,027%-0,040%, formaldehyd (niestety nie jest sprecyzowane jaki) 0,24%-0,36%; eta wsjo

Dodatkowo chcę poinformować, że w sobotę lub niedzielę wybieram się na IX targi zoologiczno-botaniczne. Tam pewnie zakupię owe podłoże torfowe (ma być o odczynie zasadowym czy kwasowym? bo generalnie torf raczej zakwasza, ale może być jakiś z dodatkami).
Odezwę się po wykonaniu zaleceń.

Tuskampa

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

07 wrz 2010, 19:01   (#12)  

Mam nadzieję, że przydatna informacja dotycząca odkażacza. Dokładniej jest to: Odkażalnik uniwersalny wrocławskiej firmy SUM o składzie następującym: zieleń malachitowa (to jakiś związek miedzi o ile dobrze pamiętam) 0,027%-0,040%, błękit metylowy 0,027%-0,040%, formaldehyd (niestety nie jest sprecyzowane jaki) 0,24%-0,36%; eta wsjo

I to lejesz do akwarium przy podmianach? <łapie się za głowę> Prawdopodobnie żaden odkażalnik nie jest potrzebny. Jeśli nie masz wody mocno chlorowanej, możesz spokojnie lać ją prosto do akwarium. Dodanie tej chemicznej mikstury nie ma żadnego uzasadnienia (no chyba, że rybka Ci choruje). Być może ten płyn tak bardzo obniża Ci pH (wówczas wyliczanie stężenia CO2 ze stosunku pH do KH mija się z celem).

Z Twojego pierwszego postu wyczułem, że niezbyt chcesz się uczyć, ale może zachęci Cię ten film o zakładaniu akwarium:
http://www.youtube.com/watch?v=Stj8dHra ... re=related
Jeżeli odtworzysz kroki z tego filmu i potem będziesz przestrzegał kilku prostych zasad (trochę czytania jednak Cię czeka) to jest szansa na osiągnięcie sukcesu.

Czy jesteś gotowy na wydatki na akwarium? Czy masz może odłożony budżet na ten cel?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

amddamian Zielona Góra

07 wrz 2010, 23:58   (#13)  

Moim zdaniem lepiej zadbać o akwarium i mieć pociechę z oglądania go, więc warto poczytać i nauczyć się paru ważnych zasad akwarystyki. :) I zapamiętaj każdy tak zaczynał i nadal się uczy nikt nie urodził się geniuszem.

amddamian

Miasto: Zielona Góra

08 wrz 2010, 00:08   (#14)  

A ja mam takie wrazenie, ze osoba potrafiaca pisac w ten szczególny sposób raczej nie potrzebuje pomocy, tylko chce sie troszke pośmiac ;)
Brawo za poczucie humoru :D

Pysia

Tuskampa Wrocław

08 wrz 2010, 21:33   (#15)  

To do mnie @ Pysia? :D
Humor, no wiesz co do demonów i skrzatów to wynik uzależnienia czy też spaczenia fantastyką, głównie Pratchettem...

Nie, po prostu co mam płakać? Wolę się śmiać, a to, że mam wiedzę nt. chemii to już moja sprawa i zwyczajnie ją stosuję.
Faktycznie może piszę ładnie itd., ale nadal potrzebuję pomocy. Mam akwarium od ponad 10 lat i stosowałem się do 1 poradnika akwarystycznego: Tropikalne akwarium, Dick Mills. Dla mnie było wszystko jasne, gorzej z praktyką. Jak to u mnie.

A co do filmiku to jest ok, ale nie wnosi nic wielkiego. Jedynie prezentuje sposób wykonania i sugeruje pewne "zachowania", ale hmm to co mam zrobić już ktoś poradził w którymś z postów. :)
Ostatnio edytowano 09 wrz 2010, 18:02 przez Tuskampa, łącznie edytowano 1 raz

Tuskampa

Galibardi Warszawa

08 wrz 2010, 22:55   (#16)  

Osmoze sobie kup :) nie bedziesz musiał miedzi do wody lać :)

Galibardi
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

ola821027 Radzyń Podlaski

08 wrz 2010, 23:14   (#17)  

Witaj Tuskampa :D
Ty to potrafisz sprawić,że człowiek kończy dzień z uśmiechem na twarzy :P Życzę powodzenia-pamiętaj:najpierw czytać dużo i pytać (nawet jeśli pytania wydają Ci się głupie a mają wyjaśnić coś dla Ciebie ważnego) a potem działać.Grunt to cierpliwość a potem radość i satysfakcja z każdej udanej drobnostki.Pozdrawiam

ola821027

Miasto: Radzyń Podlaski

Tuskampa Wrocław

12 wrz 2010, 17:57   (#18)  

O! Hohohoho!
Witam ponownie.
Zakupiłem podłoże, takie jakie było opisane wcześniej. Jest to (chyba mało znane, podobne rewelacyjne) podłoże Natural Substrate (następna Acti Substrate) od Pana Mariana.
Jest mało informacji o tym podłożu (także w internecie), a strona domowa owego produktu to: http://www.aquakris.pl.
Wg informacji na opakowaniu i ulotce gwarantuje:
1) stabilizację parametrów wody
2) rozwój bakterii
3) właściwy rozwój korzeni
4) zapewnia funkcjonowanie akwarium w systemie "low-tech" (bez nawożenia i stosowania CO2)
5)* polski wymysł i produkcja
6) starcza na 3-6 lat.

* punkt 5 sam dodałem po wywnioskowaniu tego z ulotki i strony www

Niestety nie miałem czasu na zrobienie restartu i termin przekładam na: do niedzieli.

Tuskampa

Tuskampa Wrocław

01 paź 2010, 23:06   (#19)  

Dawno się nie odzywałem, przepraszam za tę niedogodność :)

Otóż powodem tego, że nie napisałem tak jak obiecywałem od razu, po restarcie akwa, było moje (no cóż, co tu dużo mówić) lenistwo.

Dopiero dziś zrobiłem to. Pod żwirem znajduje się podłoże torfowe. Zakupiłem też roślinki "łatwe w uprawie", zobaczymy co z tego będzie. Na razie nie sprawdzałem parametrów, bo czekam aż zbiornik się ustabilizuje.
Listę roślinek podam jutro lub pojutrze (obiecuję!), bo nie mam siły kopiować i wklejać ich nazw.

Do usłyszenia!

EDIT: Tak ja obiecałem podaję listę roślin jakie zakupiłem:
2 x Rotala green
1 x Rotala indica
1 x Staurogyne sp.
2 x Hygrophila polysperma Rosaenervig
1 x Hedyotis salzmanni
1 x Myriophyllum mattogrossense
3 x Limnophila sessiliflora
Wszystkie są w postaci sadzonek (po 1-4 sadzonek każda - nie sugerujcie się ilością przy nazwie, to ilość sadzonek jakie zamówiłem, a niektórych z nich dostałem trochę więcej, dlatego napisałem od 1-4 sadzonek).
Zauważyłem tylko jedną zmianę. W pierwszym dniu po posadzeniu WSZYSTKIE rośliny miały złożone liście, a dzisiaj WSZYSTKIE rozłożyły je. Czy to oznaka za małej ilości światła czy zwyczajna reakcja aklimatyzacyjna*?
*Chodzi mi o to, że "wbiły" się w rytm dobowy akwarium = kiedy jest światło, a kiedy nie, jaka temperatura, krótko mówiąc przystosowały się do warunków panujących w akwa.

Tuskampa

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Roślinki problem

szymon111 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1388
Witam, W akwarium, które funkcjonuje miesiąc mam problem z roślinkami a dokładniej : -Limnophilla aromatica nie chce się na czerwono wybarwić (i chyba spaliło jej stożki), -Hygrophilla araguaia nie ch...

Czy roślinki się regenerują? :)

tuka w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1707
Witam, Mam kilka roślinek - żabienice i kryptokoryny, którym zbrązowiały krawędzie. Żabienicom to nawet w na liściach kropki się porobiły i liście w części pożółkły. Dodałem do nawożenia Mg i K ...

Biedne roślinki

pikpokkwt w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1404
Witam Akwarium 140L 80x50x35 Podłoże ziemia i żwirek Parametry akwarium NO3 10mg/l NO2 0,5mg/l GH 16 KH 20 PH 7,6 CL2 0mg/l filtr własnej roboty wkłady bio i gąbki rośliny nie znam nazw jak m...

Moje roslinki potrzebuja Waszej pomocy!

Tomek_89 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2120
Witam, Czytam sporo , szkole sie w dziedzinie akwarystyki ale jeszcze jestem o taki malutki! *pokazuje palcami swoja nizszosc!* Do rzeczy! Akwarium 40l(50x30x30) Podloze-Ziemia ogrodowa + kulki ...

Roślinki marnieją

jar300 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4999
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę z góry o wybaczenie i w razie czego poprawienie. Od niedawna zaczełem przygodę z akwarium roślinnym. Wcześniej miałem małe akwarium 60l z jedn...

Roślinki umierają lub już umarły włosy wyrwane

kapsel28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1524
Witam mam olbrzymi problem z roślinkami część całkowicie zniknęła część dogorywa nie znam przyczyny pomóżcie. Miałem glossostigmę która w fazie początkowej fajnie rosła i bąbelkowała ,to samo z limnof...

Roślinki o barwie czerwonej rosną zielone. Co jest nie tak??

aqua_k w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1167
Witam wszystkich akwarystów!!! Pytanie tak jak w temacie.. "Roślinki o barwie czerwonej rosną zielono. Co jest nie tak??" Sprzęt filtr tetra ex 700 JBL Cristal Profi E 900 cyrkulator 300...

Roślinki czerowne

rabbit w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1656
w swoim 112L stosuje metode EI rośliny rosna że ohohoh:) zrezygnowałem z cabomby bo ni ebyło czasu obcinac tak często ale problem polega na roślinkach czerwonych zasadziłem Alternanthera Splendida r...

czerwone roslinki

rabbit w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 588
nawoże solami co2 podaje wszystko jest ok zero glonow cabomby nienadążam przycinać ale rośliny czerwone takie Alternanthera Splendida nic prawie nie rosną co jest grane jakich nawozów one potrzebu...

Identyfikacja roślinki i braki w nawożeniu

wizjo w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1198
Witam. Ponieważ jest to już mój druuuuuuuugi post pragne wszystkich pozdrowić. Pisze w imieniu mojego kolegi bo bidula nie ma internetu :/ więc spełniam jego prośbę : W załącznikach jest roślink...

Statystyki

Ten temat przegląda 3262 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3261 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.