|
|
Proszę o pomoc - Podmiana wody i wpuszczanie RC
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Mam pytanie, ponieważ wczoraj robiłem podmiankę całej wody z akwa, i mugłbym po tygodniu wpuścić krewetki RC???
AA i wspomnę że ta woda którą wlałem to jest około 25L i jakieś 20L miałem nalane w butelkach które stały około 2-3 tygodni więc nie wiem czy mogę po tygodniu wpuszczać stworzonka?? woda się filtruje to moze można..
-
pawlo12132
●
- Ranga: Poznaje temat
Najpierw zmierz NO2.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Nie mam testów rzadnych, ale wiem że gdy podmieniam całą wode w akwarium to od razu wpuszczam rybki: 2 kiryski które rzyją już 4 lata i rosną aż miło
Ale nie wiem jak to będzie z krewetkami, proszę o szybką odpowiedz
-
pawlo12132
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wpuszczaj dopóki nie zmierzysz. Krewetki są bardziej wrażliwe na parametry wody
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
Nie zmieżę bo nie mam możliwości kupna jakichkolwiek testów, ale jak dotąd ryby zawsze rzyły po podmiance jak i po... krewetki też miałem ale po roku zdechły poprostu bo już duże był jak kupywałem
-
pawlo12132
●
Słownik ortograficzny online to bardzo pomocne narzędzie ty masz te krewetki w słoiku że ci się tak spieszy ? . Skąd jesteś. Ja mam testy mogę ci zrobić.
To że wymieniłeś całą wodę to już źle wróży. A gdzie biologia a gdzie reszta. napisz coś więcej.
To że woda stała 2 tygodnie to nic nie znaczy mogła by stać i miesiąc bo nie o to chodzi .
Odstanie wody pomaga w ulotnieniu np. chloru. Jak nie jesteś w stanie zrobić/ kupić testów to widzę 2 opcje: sadystyczna i logiczna
1)Sadystyczna: krewetka kamikadze(może być tak ze wrzucisz resztę i wszystkiei zdechną kamikadze przeżyje)
2)Logiczna : poszukaj kogoś z testami zrób testy chociaż te podstawowe. nie wierze ze ci ktoś odmówi jak poprosisz . Poczytaj o dojrzewaniu zbiornika itd itd a później wpuszczaj zwierzęta.
-

wizjo
●
-
WIem co nie co o dojrzewaniu zbiornika i o tym że w filtrze są jakieś bakterie i nie należy myć filtra w wodzie z kranu tylko w tej z akwarium , ale musiałem podmienić całą wodę bo młodszy brat wsypał prawie 40 tabletek tych pokarmowych do akwarium bo chciał nakarmić rybki ;] ledwo ryby widzialem jak tabletki się rozpuscily więc nie moja wina że podmienialem wodę w akwa
A krewetki mogę tylko kupić w następnym tygodniu bo jadę do Białegostoku a pozniej już nie będę miał możliwości tam jechać, a zamawiać się mi nie chce bo nikt nie ma..
Więc się pytam czy mogę wpuścić, i przypomnę że wcześniej krewetki też były w akwarium które dojrzało przez 3 tygodnie i je wpuściłem i po jakimś pół roku robiłem podmiankę całej wody i wpuściłem je od razu i żyły,ale teraz wolę sie zapytać
-
pawlo12132
●
czyli rozumiem ze zbiornik wogule jest dojrzały filtr tez tylko robisz duże podmianki przez zmętnienie wody tabletkami tak ??
-

wizjo
●
-
Nigdy nie robi się podmiany całej wody w akwa!!!!To tak jakbyś restartował akwa.Kup bakterie nitryfikacyjne i zaszczep nimi wodę.Poza tym testy na NH3 i NO2 można zamówić przez internet-nie są to tak tragicznie duże pieniądze a na dość długo wystarczą i przede wszystkim na nich opieraj się.Warośco tych parametrów muszą się równać 0 dopiero wtedy możesz wpuszczać rybki czy krewetki.Ale napewno nie po tygodniu...To moje zdanie.
-
ola821027
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Radzyń Podlaski
Robię podmianę całej wody raz do roku ( akwa 25L więc się brudzi ) i zawsze wlewam wodę którą wcześniej sobie nalałem w butelki i od razu wpuszczam rybki i jakoś przez te 4 lata żyją
-
pawlo12132
●
Powiązane tematy
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Cześć,
proszę o pomoc w identyfikacji organizmów na szybie. Średnica około 1-2mm. Nie mają wyraźnego korpusu, tak jakby parzydełka wyrastały z jednego punktu, czyli takie bardziej krzaczaste niż drze...
Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w nakierowaniu co dolega mojemu skalarowi od wczoraj zachowuje się jak na dołączonym zdjęciu oraz filmie,
Inne ryby się maja dobrze tylko owy skalar ma problem jakiś.
...
Witam wszystkich użytkowników forum.
Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum.
Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat
Obsada : 3 skalary , ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , 1 ...
Witam.
Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...
Witam. Mam problem z rozpoznaniem choroby na rybach razbory galaxy. Ryby cały czas przebywają w kącie akwarium przy powierzchni. Dziękuję za pomoc.
Cześć,
Chciałem zapytać Was o preparaty pomagające uzyskać "krystalicznie czystą wodę" w zbiornikach z krewetkami.
Zakupiłem Tetra Crystal Water i jakie było moje zdziwienie w domu, gdy pod ...
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
Witajcie , mam otwarte akwarium, od zawsze wyskakiwały mi ryby . Na początku niewiele się tym przejmowałem ale ile można.Rybka to żywe stworzonko i jest mi ich szkoda jak również kasy wydawanej na nie...
|
|