zapasowa butla ciekawa tania propozycja:) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

zapasowa butla ciekawa tania propozycja:)

Liczba wyświetleń: 1232·Odpowiedzi: 6
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam...
Chciałem zasięgnąć waszej opinii ( może ktoś testował)...
dzisiaj przeglądając serwis aukcyjny natknąłem się o to na taką buteleczkę
http://allegro.pl/zapasowa-butla-95g-do-nano-akwarium-nowosc-i1207818350.html
Ileż razy to przy np. niedzielnym obiedzie jedząc kluski, śląskie, rolada i modro kapusta, zabrakło nam gazu i co gdzie w niedziele nabić? kupowanie drugiej drogiej butli za 200 i + trochę dużo, uważam, że takie rozwiązanie za 5 dych całkiem fajna sprawa... gdy w felerną porę nam braknie gazu... tylko pytanie najważniejsze, ciekawe czy da się ją powtórnie nabić, czy to jeno jednorazówka?????

nazer

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maslo_82 Poznań

29 sie 2010, 16:31   (#2)  

niestety muszę cięwyprowadzić z błędu. ta butla nadaje siętylko do całego zestawu Aquatic Nature czy jak to sięnazywa, tego nie podłączysz do reduktora z dużej butli.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Robert Ciapa Warszawa

29 sie 2010, 16:34   (#3)  

W tym kartridżu, bo tak to się nazywa, jest zupełnie inne ciśnienie niż w butli wysokociśnieniowej. Można go stosować tylko z zestawami przeznaczonymi do dozowania CO2 z tak małym ciśnieniem.
np.

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... 8_358.html
Obrazek

Robert Ciapa
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Piotr Baszucki Nowa Ruda

29 sie 2010, 16:36   (#4)  

To jednorazówka.

Są też większe jednorazówki np. 0.5l dostępna <A href="https://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/butle/butla-05kg-nienabijalna-p-4879.html">tutaj</a>
Przy większej masz ponad 100g (czyli jedną małą butlę) gratis.

Z tym, że cena butli wraz ze specjalny reduktorem będzie zbliżona do ceny zwykłej, nabijalnej butli CO2. Chyba, że reduktor przyda Ci się do innego zestawu - wtedy po prostu stosujesz przelotkę i możesz wykorzystać go do butli tradycyjnej.

W większych akwariach sprawdzą sie doraźnie tabletki CO2 stosowane do podmiany wody, ew. na szybko można zrobić bimbrownię lub dolać wody mineralnej.

Ale myślę, że bez paniki, wystarczy zrobić podmianę wody i akwarium spokojnie wytrzyma do czasu nabicia butli, o ile nie mamy w wodzie zbyt wysokiego stężenia nawozów (ale po to jest podmiana wody - aby je rozcieńczyć).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

saper Wrocław / Kiełczów
nazer napisał(a):Ileż razy to przy np. niedzielnym obiedzie jedząc kluski, śląskie, rolada i modro kapusta, zabrakło nam gazu i co gdzie w niedziele nabić?

Ja gasze swiatlo w wsuwam dalej objadek. A jesli jest taki dobry jak opisales, to dojadam do konca i pozniej gasze swiatlo :D

saper
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław / Kiełczów

29 sie 2010, 20:09   (#6)  

dzięki chłopaki za odpowiedź, tak też myślałem, że coś nie teges z tą butlą... pytanie do ciebie Piotrze, czy te tabletki są warte swojej ceny? czy 1,5 litra mineralnej gazowanej zrobi to samo??

nazer

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Robert Ciapa Warszawa

29 sie 2010, 20:21   (#7)  

Wiem, że pytanie było do P. Piotra ale chaciałem dodać, że na początku swojej przygody z akwarystyką używałem butelek "żywca zdrój" do "nawożenia" CO2. Efekty jakieś tam były jednak nie powalające. Pozatym jest to praktyka BARDZO NIEBEZPIECZNA ponieważ łatwo przesadzić.

Co do tabletak... Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem...
Obrazek

Robert Ciapa
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

ista_side_attaching_co2_cylinder_1.jpg

Butla co2 ista

Rafik2323 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 8929
Witam wszystkich pasjonatow akwarystyki. Jestem Rafał, nowo zalogowany uzytkownik:) Chciałbym Was zapytać odnośnie butli aluminiowej co2 marki ista. Obecnie przebywam po za granicami kraju , mam możli...
zestaw-co2.jpg

Zestaw CO2 Do Akwarium Aquario BLUE Professional Z BUTLĄ 2L

dawid112 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6690
witam chciałbym sie zapytać czy ktoś z was korzysta z tej butli co2 i czy ta butla ma zaworek przeciwzrotny po slyszalem ze ponoć to 3w1 ze niby ma wbudowany kolo reduktora zerkniecie jak sadzicie ?...
co2.jpg

CO2 bimbrownika czy butla

Wojciech w Technika CO2 · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10088
Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...
IMG_9951.JPG

Napełniona butla nie puszcza gazu

Norkoc w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4124
Cześć, mam 215l akwarium i po ponad 2 miesiącach napełniłem butle Co2. podłączam a wskazówka prawego zegara podnosi się na max. Zmniejszyłem wiec do 10 barów (gaz leciał, wszystko było w porządku) i p...
Screenshot_20210723_225309_pl.allegro.jpg

Jaka butla co2

OmenLDZ w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6160
Witam mam reduktor co2 firmy Ista na naboje jednorazowe 90g czy jest możliwość zastosowania tego reduktora do butli soda stream czy ktoś mize używał tych butli załączam zdjęcia z gory dzieki za pomoc...

Butla CO2 czy może stać powyżej akwarium

guzi75 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2223
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?

Jedna butla CO2 do dwóch akwariów

Sebastian_C w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7945
Dzieńdobrywieczór Państwu, Posiadam butlę CO2 ( taki zestaw) doprowadzoną do jednego akwarium, jednak niedawno założyłem drugie, mniejsze, do którego też bym chciał doprowadzić CO2. W jaki najlepszy ...

Butla 7-8l

Silintierka w Technika CO2 · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6871
Cześć, czym te butle się różnią oraz którą najlepiej kupić ? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/butle-co2/butla-c-18_42_2256.html Zastanawiam się nad drugą butlą, tylko nie wiem na kt...

Butla CO2 rozmiar

malojk w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9773
Witam . Jaka jest najmniejsza butla CO2 pod standardowy reduktor?czy butla do paintballa będzie pasowala?

Butla Co2 - Czy wszystko jest ok?

AleksanderK w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5112
Witam, mam małą zagadkę z działaniem zestawu Co2, co prawda ten temat poruszałem już w moim dzienniku, jednak myślę że lepiej poruszyć rozmowę w odpowiednim dziale na forum. 17-18.05 zauważyłem spade...

Statystyki

Ten temat przegląda 149 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 148 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.