Jakie świetlówki- pokrywa
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam
Zakładam akwarium 200l zastanawiam się jaka pokrywę zamówić czy
- Pokrywa aluminiowa T5 prostokątna [100x40cm 4x39W] dużego wyboru nie ma w rodzaju świetlówek
- Pokrywa aluminiowa T8 prostokątna [100x40cm 4x30W] większy wybór świetlówek niż T5 np AQUA-GLO, FLORA-GLO itp
Proszę o wasze porady 
-

rmj6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tczew
Witam Ja mam taki wymiar akwarium i mam pokrywe z diwersy Załorz 4 razy t5-39 i zobaczysz wszystko bedzie dobrze Pozdrawiam
franus1
-
franus1
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: wodzislaw sl
Pomijając wymiary, to co ma być trzymane w akwarium...
Proponuję wybór lampy wiszącej i zrezygnowanie z pokrywy. Taniej i lepiej dla zbiornika.
-
Robert Ciapa
●
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dokładnie, lepiej zrobić wiszącą lampę, np. HQI bo może wyjśc nawet taniej niż kupno samego oswietlenia jakie proponujesz, nie mówiąc o pokrywie. Weź pod uwagę, że jak kupisz pokrywę i wsadzisz konkretne oswietlenie, to użycie tego przy zmianie zbiornika na inny wymiar, bezie bardzo ograniczone. A takie HQI 150W ma bardzo szerokie zastosowanie.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Jeśli chodzi o same świetlówki, to tutaj nie ma co przebierać, kupuje się w zasadzie tylko Sylvanię bo są poprostu dobre i lepsze od hagena.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
A tu się nie zgodzę! Taniej wyjdą świetlówki niż porządne oświetlenie HQI. Oczywiście oświetlenie świetlówkowe też będzie porządne! Polecam T8 i stateczniki elektroniczne, bo mimo tego, że są droższe to przedłużają żywotność świetlówek.
Co do firm to... moim zdaniem Philips oferuje najlepsze świetlówki za bardzo przystępną cenę.
-
Robert Ciapa
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia poradnika np. lamp Chihiros: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie-c-24.html?cPath=24&only_recommended=0&only_bundles=0&page=oswietlenie&filter_id=211
...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać.
Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Drodzy,
bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55
Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ??
z góry dzi...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Chce zakupić Smart gniazdko pod akwarium aby monitorować sobie zużycie prądu.
Interesuje mnie tylko opcja watomierza (wiarygodna) i mały rozmiar na jeden w tyk.
Zastanawiam się nad gniazdkiem gosund ...
Witam, mam pytanie do wszystkich jakie oświetlenie do zbiornika 126-50-90 akwarium będzie wysokie stąd moje pytanie? Chciałbym uprawiać rośliny też wymagające dużą ilość światła. Pozdrawiam
Wysłane...
Witam.Czy ktoś polecił by konkretne świetlówki LED pod pokrywę akwarium 240l.Nie interesują mnie lampy led. Rośliny planuję mieć średnio wymagające.
Witam mam problem z wyborem odpowiedniego oświetlenia do mojego akwarium. Aktualnie mam belkę 17W i ok 1500Lm, robią mi się cały czas glony, jak nie zielone na szybach to brązowe. Osobiście nie wiem c...
|
|