Anubias Afzelii i jego odmiany - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Anubias Afzelii i jego odmiany

Liczba wyświetleń: 1250·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

26 sie 2010, 19:41 Anubias Afzelii i jego odmiany  (#1)  

Mam pytanie dotyczące anubiasa afzela. Jak to jest z jego odmianami, bo na necie znajduję sprzeczne inf.

Z opisu na stronie www.akwa-mania.mud.pl wynika, że anubias afzela dzieli się podobnie jak anubias bartera czyli:
Anubias Bartera nana
Anubias Bartera
i jeszcze kilka innych których w tym momencie nie pamiętam

a anubias afzelii:
Anubias Afzelii lanceolata
Anubias Afzelii congensis
Anubias Afzelii Rubessens
Anubias Afzelii Rotundifolia
Anubias Afzelii Ellepticus
Anubias Afzelii

Czyli widząc taką aukcję http://www.allegromat.pl/aukcja59397 (sprzedający zna się na tym co sprzedaje) widzę zwykłego Anubiasa Afzela tak jak w przypadku Anubiasa Bartera nie jakąś inną odmianę np. lanceolata??

Myślę że zrozumiale napisane.
Tylko żywe zioło :D

justfilied233
Ranga: Początkujący

Mateusz89 Gogolin/Opole

26 sie 2010, 20:12   (#2)  

Wiele razy kupowałem już u tego sprzedawcy i w pełni go polecam. Do rośliny prawie zawsze dostajesz etykietę z hodowli w której się zaopatruje i tam powinna być nazwa.

Radzę również po prostu go zapytać. Wiele razy z nim rozmawiałem ma spore doświadczenie w tym co robi.

Pozdrawiam.

Mateusz89
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gogolin/Opole

26 sie 2010, 20:44   (#3)  

Wybaczcie, ale nie mogłem się powstrzymać:
Mała poprawka:
-Nazwy łacińskie piszemy z dużej litery, ale tylko pierwszy człon, czyli Anubias afzelli lanceolata
-Anubias Bartera to nazwa polska, jeśli podajesz podgatunek to piszesz Anubias barteri nana. Po polsku w środku zdania pierwszy człon nazwy też piszemy z małej litery.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

kirin-2.jpg

Anubias barteri var. nana Kirin (Anubias karbowany)

Piotr Baszucki w Mchy / wątrobowce / epifity · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1931
kirin-2.jpg Anubias barteri var. nana Kirin to unikalna roślina akwariowa o karbowanych liściach i kompaktowym pokroju, idealna do ozdabiania korzeni i kamieni w każdym akwarium roślinnym... Opis w...
coin-4.jpg

Anubias barteri Coin leaf (Anubias okrągłolistny)

Piotr Baszucki w Mchy / wątrobowce / epifity · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1342
coin-4.jpg Nowość w ofercie Tropica. Anubias barteri Coin Leaf to kompaktowa roślina akwariowa o okrągłych, intensywnie zielonych liściach, idealna do dekoracji korzeni i kamieni w każdym akwarium...
coin5.jpg

Anubias barteri Mini Coin

Piotr Baszucki w Mchy / wątrobowce / epifity · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2967
coin5.jpg Anubias barteri Mini Coin to kompaktowa odmiana popularnej rośliny akwariowej Anubias barteri, znana ze swoich małych, zaokrąglonych liści przypominających monety. Roślina ta jest ceniona ...
20231121_123333.jpg

Anubias skręcone liście

andrzejkowac w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3041
Witam mam pytanie odnośnie uprawy anubiasa widocznego na zdjęciu Jak widać stan jego jest bardzo kiepski ..Był on mocno pokryty krasnorostami których się pozbyłem wymoczywszy go w roztworze kwasku cyt...
IMG_20230530_221454.jpg

Anubias na dobranoc

FoCuS_PL w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1443
Anubiasy rosły u mnie od wielu lat. Pojawiły się pewnie ze dwadzieścia lat temu. Jakaż była radość gdy to, co początkowo uważałem za nowy liść, okazało się być kwiatem. Pierwszym jaki wyrósł w moich ...
bart1.jpeg

Anubias barteri var. barteri

roslinyakwariowe.pl w Mchy / wątrobowce / epifity · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 24298
bart1.jpeg Roślina pochodząca z Zachodniej Afryki o wymaganiach identycznych jak Anubias nana, lecz posiadająca duże ozdobne liście. Jej kłącze osiąga nawet 10-15cm długości a osiągana wysokość wraz ...
YouTube

[ADAview] Impression of Anubias

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1291
Zapraszam do obejrzenia.

Coś dla odmiany - CO2 spożywczy, redukcja ciśnienia

Muzzy w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11242
Dzień dobry Drodzy Forumowicze, Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...

Bystrzyk cytrynowy, a anubias

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1532
Ostatnio mignął mi przed oczami wpis któregoś z kolegów, w którym pisał o tym, że Bystrzyki podgryzają młode liście anubiasa. Wprawdzie nie złapałem moich bystrzyków za rękę (płetwę), ale sam zastanaw...

Odmiany otosków

Usunięto użytkownika 14432 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 55956
Witam, W literaturze (czytaj: google) spotkałem się z wieloma odmianami otosków, m.in.: Otocinclus vestitus Otocinklus arnoldi Otocinclus affinis (wymieniłem te które "widzę" w polskich skl...

Statystyki

Ten temat przegląda 1893 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1893 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.